Audrey Peterson'ın “On Dokuzuncu Yüzyıl Edebiyatı'nda Beyin Humması” başlıklı makalesine göre geçmişte insanların temel olarak üç nedenden ötürü beyin hummasına yakalandığı düşünülüyordu: duygusal şok, sinirsel veya duygusal olarak uzun süreler boyu yıpranmış olmak (mesela hasta başı beklemek) ile uzun ve meşakkatli ...
Bovine spongiform encephalopathy (BSE), sığırların merkezi sinir sistemini etkileyen, yavaş ilerleyen, dejeneratif ve ölümle sonuçlanan bir hastalığıdır. Hastalık yaygın olarak “Deli inek hastalığı” (mad cow disease) olarak da isimlendirilmektedir.
SARI HUMMA NEDİR? Enfekte sivrisineklerin ısırması sonucu bulaşan sarı humma virüsün neden olduğu ciddi bir hastalık. Afrika'nın ve Güney Amerika'nın bazı bölgelerinde görülen sarı humma, grip benzeri bir tablodan, ağır karaciğer hastalığı ve kanamalı ateşe kadar geniş bir hastalık tablosuna yol açıyor.
Özellikle Zaire ebola virüsü şimdiye kadar en çok ölüme neden olan virüs çeşidi olarak bilinir. Ebola virüsü tedavisi yapılmadan önce kişiye virüs tanısı kesin bir şekilde konulmalıdır. Kişide ortaya çıkan ebola belirtilerinin sıtma, tifo, kolera gibi hastalıklardan kaynaklanmadığı belirlenmelidir.
İlgili 35 soru bulundu
Sarıhumma virüsü ile enfekte olan kişilerin birçoğu hiçbir belirti vermeyebilir veya hafif belirtiler gösterebilir. Belirti oluşanlar için kuluçka süresi 3-6 gündür. Hastalığın ilk belirtileri ani ateş, titreme, şiddetli baş ağrısı, sırt ağrısı, genel vücut ağrıları, bulantı, kusma, yorgunluk ve halsizliktir.
Hastalığa spesifik bir tedavi yoktur, destekleyici tedaviler uygulanır. Hastanede yakın takip ve erken dönemde destekleyici tedavi ile sağkalım artar.Ateş ve ağrı için asetaminofen kullanılması önerilir, kanamaya meyli artırabileceğinden aspirin ve ibuprofen içeren ağrı kesiciler kullanılmamalıdır.
Sivrisinek ısırıklarıyla insandan insana taşınan Sarı Humma Hastalığı, zorunlu seyahat aşıları arasında yer alan dikkat edilmesi gereken viral enfeksiyonlardan biridir. Sarıhumma enfeksiyonu kapmamak için alınabilecek önlemler, belirtileri ve sarıhumma aşısı hakkında merak edilenlere makalemizden ulaşabilirsiniz.
İnsandan insana doğrudan bulaşma yoktur, ancak enfekte sivrisinekler yoluyla yayılır. Bulaşma süreci şu şekilde gerçekleşir: Enfekte Sivrisinek Isırığı: Hastalıklı bir kişiden kan emerek dengue virüsünü alan Aedes cinsi sivrisinek, virüsü kendi vücudunda çoğaltır.
Dang hummasına yakalanan kişi, hastalığın hafif ya da orta dereceli olması durumunda, sadece yeterli miktarda sıvı tüketerek iyileşebilir. Durum daha ciddi ise, damardan sıvı alımı (iğne ya da tüp yoluyla damara sıvı verilmesi) ya da kan nakli (başka bir kişiden kan verilmesi) gerekebilir.
Dang humması, dört tip dang virüsünden (DENV) birini taşıyan bir sivrisineğin ısırması sonucu yakalanılabilecek bir hastalıktır. Virüs en yaygın olarak Orta ve Güney Amerika, Afrika, Asya'nın bazı bölgeleri ve Pasifik Adaları dahil olmak üzere tropikal ve subtropikal bölgelerde bulunur.
Türkiye'de ilk kez deli dana hastalığı görüldü. Ayşe Soysal adlı hastanın şuuru kapalı ve hiçbir müdahaleye cevap vermiyor. Ayşe Soysal adlı kişi İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Bölümü'nün yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı.
Beyin fonksiyonlarının hızlı bir şekilde bozulmasına sebep olan ve semptomların görülmesini takiben 3-12 ay içerisinde ani ölüm ile sonuçlanan deli dana hastalığının, günümüzde kesin bir tedavisi bulunmamaktadır.
Deli dana hastalığı ( Creutzfeldt-Jakob hastalığı- CJD) nedir? Deli dana hastalığı ilk olarak 1990'lı yıllarda Avrupa'da Birleşik Krallık'ta teşhis edilmiş, sığırlarda rastlanılan ve insanlara da bulaşabilen beynin süngerleşmesine neden olabilen beyin dokusu iltihabı hastalığıdır.
Son yıllarda yapılan araştırmalar hastalıklı hayvan etlerinin tüketilmesinin insanlara da deli dana hastalığı bulaşmasına yol açabileceğini göstermektedir. Deli dana hastalığı beyinde prion adı verilen proteinlerin anormal birikmesi sonucunda ortaya çıkar.
Dang ateşi tüm dünyada tropikal ve subtropikal bölgelerde endemik olarak görülen, şiddetli grip benzeri semptomlara neden olan viral bir hastalıktır. Kırılmış gibi kemik ağrılarına neden olduğu için 'kırık kemik humması' olarak da bilinir. Etkeni flavivirüs ailesinden Dang virüsüdür.
Ayrıca, dang humması, sarı humma, chikungunya, Zika ve potansiyel olarak Batı Nil virüslerini bulaştırdığı bilinen Aedes aegypti, 2022'den beri Kıbrıs'a yerleşti. Diğer Avrupa ülkelerine yayılmaya devam edebilir. Aedes albopictus daha yaygın olmak üzere her iki tehlikeli tür Türkiye'de de bulunuyor.
Dönek ateş (Febris recurrens): Birdenbire yükselip birkaç gün süren, bir-denbire düşerek ateşsiz dönemlerin ardından birkaç günlük ateşli dönem-lerin görüldüğü ateş şekli. Sıtma, dönek humma, Kala-azar, bruselloz da görülebilmektedir.
o Dang humması, enfekte bir sivrisinek ısırığı yoluyla insandan insana bulaşır o Aedes aegypti ve Aedes albopictus en bilinen vektörlerdir o DENV ile ilgili olarak üç tip iletim döngüsü tanımlanmıştır: o Orman/enzoonotik döngü – Yağmur ormanlarında Aedes sivrisinekleri ve alçak primatlar.
Sarıhumma virüsü ile enfekte sivrisineklerin ısırması sonucu bulaşan, akut, viral kanamalı bir hastalıktır.
Dang, flaviviridae familyasından bir flavivirüs olan dengue virüsün neden olduğu bir hastalık dünyada önemli bir morbidite ve mortalite nedeni. Milliyet'in haberine göre, Dang ateşi, kırılmış gibi kemik ağrılarına neden olduğu için 'kırık kemik humması' olarak da biliniyor.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'de şu ana kadar 5 maymun çiçeği vakası tespit edildiğini açıkladı. "4 hasta iyileşti, 1 hasta ise izolasyonda" dedi. Bakan Koca, maymun çiçeği virüsünün Türkiye için salgın riski taşımadığını söyledi. Dünya, maymun çiçeği virüsünün tehdidi altında.
Virüs; solunum yolundan, öksürme ve hapşırma ile havaya saçılan virüslerin alınması ile ayrıca virüsün bulunduğu ortam ve eşyalara dokunulduktan sonra ağız ve buruna taşınarak bulaşmış olur. Bunun sonucunda; solunum yolları, karaciğer, mide, bağırsak ve sinir sistemine ulaşarak hastalık tablosu yaratır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri