0-5 yaşları arasında beyin gelişimi çok hızlıdır. Bu dönemde çocukların öğrenmeleri görerek olur. 10 yaşına kadar sağ beyin aktivitesi sol beyin aktivitesinden fazladır. Ancak 10 yaşından sonra çocuğun sağ beyin aktivitesi büyük ölçüde azalır.
Bu yaştan sonra zihin geliştirme süreci durabileceği gibi 30'lu yaşlara kadar daha yavaş bir şekilde devam da edebilir. 30'lu yaşlardan sonra beyin geliştirme teknikleri uygulansa dahi zihinsel gelişim neredeyse imkansızdır ancak mevcut potansiyeli korumak mümkündür.
Yapılan çalışmalar, insan beyninde 60'lı yaşlardan itibaren yavaşlama olarak algılanan şeyin aslında vücudun dış etkenler tarafından engellenen tepki süresi olduğu söylemektedirler.
Yaşamın sonlarına doğru, beynin ön lobları ve bu loblarda gelişen çok sayıda bağlantı sayesinde yaşlı bireyler yeni düşünme biçimleri üretebilirler. Yani beynin, kompleks düşünme, planlama, karmaşık işlemleri gerçekleştirme gibi işlerinden sorumlu ön lobu, yaşlı bireylerde gelişmeye devam eder.
İlgili 43 soru bulundu
Zeka ilk yıllarda hızlı bir gelişim seyri gösterirken 20'li yaşlarda yavaşlamaya başlar. Bu yaştan sonra bireyin temel zeka gücü aynı kalmakta, bilgi, beceri ve deneyimlerinde artış görülmektedir.
Peki IQ'nuzun ailenizin kaçıncı çocuğu olduğunuzla ilgili olduğunu biliyor muydunuz? Bilim insanları tarafından yapılan bir araştırma ilk doğan çocuğun daha zeki olduğunu ortaya koydu. Bu araştırmaya göre ailenin en büyük çocuklarının IQ'ları küçük kardeşlerininkinden daha yüksek oluyor.
ABD'de ''Nörobiyoloji'' dergisinin son sayısında, ''Yaşlanmanın Nörobiyolojisi'' başlığıyla yayımlanan araştırmaya göre, sağlıklı bir birey, 37 yaşına kadar hafızasını büyük ölçüde muhafaza ederken, kelime hazinesi ya da genel kültür gibi alanlarda hafızanın ortalama 60 yaşına kadar korunabiliyor.
Dolayısıyla hafıza 10 yaşında tam olarak şekilleniyor. 7-8 yaşlarında olan çocuklar başlarından geçen olayları 5 yıl öncesine kadar hatırladı. ŞENAY Yılmaz/ Çocuk Gelişim Uzmanı: Üç yaşına kadar beynimizde öğrenme hücreleri arasında bağ kuruluyor. Ancak üç yaşından sonra bu duruyor.
Geçen gün sizlerle çok enteresan bir post paylaşmıştım, şöyle bir soru sormuştum; "40 yaşındayım, beyin performansım bu saatten sonra artar mı?". Sorunuzun cevabı: evet! 40 yaşını bırakın, 70 yaşında bile beyin performansınızı artırmanız mümkün.
Bu tür çalışmalar ikisinin birlikte 120 puana kadar yükselebileceğini iddia etmektedir. O seviyenin ötesinde, yaratıcılıkta küçük bir artış bulunmuştur (Genel nüfusun ortalama IQ'su 100 puandır).
Bu sefer, algoritma, erkek beyinlerinin gerçek yaşlarından 2.4 yaş büyük olduğunu bildirdi.
1 – Beyin gelişimi ve sağlığını destekleyen gıdaları tüketin
Muz ve kuru baklagiller: B vitamini içeren muz, kuru baklagiller, et, balık, yağsız süt, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi önemlidir. Hafıza ve zeka gelişimi bakımından B vitamini önemli bir yer tutmaktadır.
İnsan beyni, yaşamın devamlılığını sağlayan mekanizmaların çalışmasını sağlamak için aslında uykuda bile çalışıyor. Örneğin kalp atışlarının ve nefes alışverişinin yolunda gitmesini sağlıyor, gün boyunca biriktirdiği atıkları temizliyor, anıları sıralıyor ve "dosyalıyor".
Kızlar yaklaşık 16 yaşında ve erkekler 18 yaşında erişkin boya ulaşır. Aslında bu yaşlar kemik yaşıdır ve çoğunlukla kişilerin takvim ve kemik yaşları birbiri ile uyumludur. Ancak ergenliğin erken veya geç olması kemik yaşını etkiler ve büyümenin tamamlandığı takvim yaşı değişebilir.
Her ne kadar Alzheimer hastalığı yaşlanma sürecinin doğal bir parçası değilse de hastalık gelişme olasılığı kişi yaşlandıkça artmaktadır; 65 yaş üzeri hastalarda %6-10, 85 yaş üzerindekilerde %30-47 gibi oranlarda görülür.
Avrupalı bilim insanları, insan beyninin 90'lı yaşlarına kadar yeni hücre üretmeye devam edebildiğini ortaya koydu. İspanya'da yapılan araştırmaya göre beynin hafıza ve ruh halini yöneten kısmı olan hipokampüs, yaşlılıkta dahi taze hücre üretebiliyor.
Beyninizin en aktif olduğu saatler sabah 09.00 ile 11.30 arasıdır. Yüksek kortizol hormonu nedeniyle sabahki dikkat seviyeniz ve stresle baş etme beceriniz daha yüksektir. Önemli toplantılarınızı, sınavlarınızı ve buluşmalarınızı sabah saatlerine ayarlayın.
Veliler sabırlı olun. Dili erken yaşta öğrenmek daha kolay ve verimli olsa da bunu yapmanın ilerleyen yaşta da mümkün olduğunu dile getiren Prof. Dr. Balçıkanlı, "Dil her yaşta dil öğrenilebilir. 40 yaşından sonra da, 65'ten sonra da.
Yaşın ilerlemesi, beyin küçülmesine önemli bir katkıda bulunur. Bu yavaş süreç genellikle orta yaşlarda başlar ve yaşam boyunca devam eder. Bireyler 60'larına yaklaştıkça ve ötesine geçtikçe, beyinin ağırlığı ve hacmi azalır.
Üstün zekalı çocuklar genelde genişçe, çabuk ve yoğun bir şekilde okur ve geniş sözcük dağarcığına sahiptirler. Üstün zekalı çocuklar yaygın olarak temel yetenekleri daha iyi, daha hızlı ve daha az uygulamayla öğrenirler. Üstün zekalılar soyutlamayı oluşturma ve soyutu ele almada daha iyi olabilirler.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri