KKM'de bugünkü yazı öncesinde mevcut yüzde 9 olan politika faizinin üzerine en fazla 300 baz puan eklenerek yüzde 12 faiz verilebiliyordu. Bu karar sonrası dövizden ve altından TL'ye geçen KKM için üst sınır kaldırılmış oldu. TL ile açılan KKM'ler ise TCMB taraf olmadığı için uygulamadan etkilenmeyecek.
Cumhurbaşkanı kararına göre, kur korumalı hesaplarda politika faizinin 300 baz puan üstünde olacak şekilde belirlenen azami faiz uygulamasından vazgeçildi. Yeni karara göre kur korumalı hesaplara uygulanacak asgari faiz oranı, politika faizi oranında olacak. Ancak üst faiz limiti olmayacak.
Uygulama talimatında yapılan değişiklikle TL dönüşümlü kur korumalı hesaplarda asgari faiz zorunluluğu kaldırıldı. Böylece bankaların TL dönüşümlü kur korumalı hesaplara politika faizinin altında faiz verebilmesinin önü açıldı.
Bankalar yarışa hızlı girdi
Kur Korumalı Mevduata (KKM) uygulanan faiz üst sınırının kaldırılmasının ardından hem kur koruması hem faiz almak isteyenler için faiz yüzde 11.5'ten yüzde 25'e kadar fırladı. Kur Korumalı Mevduat hesapları Aralık 2021'de dövizde yaşanan rekor yükselişi durdurmak için uygulamaya başlandı.
Yüksek faiz oranları, para arzının azalmasına ve ekonomik aktivitenin yavaşlamasına yol açabilir, bu da enflasyonu düşürmeye yardımcı olur. Faiz artışıyla yatırımcılar, riskli varlıklardan daha güvenli varlıklara geçiş yapabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Buna göre yüksek faizler yatırımcıların sabit faiz getirisi olmayan altına karşı isteğini azaltarak altının değerinin düşmesine neden olmaktadır. Ancak altının değer koruma aracı ve enflasyondan korunma yöntemi olarak görünmesi faiz oranları artarken bile altın fiyatının yükselebileceği anlamına gelmektedir.
Politika faizi düşerse dolar kısa veya orta vadede genel olarak yükselir. Kurun yükselişi altın fiyatlarını da yükseltir. FED faizi düşerse dolar, kısa ve orta vadede değer kaybeder.
Bu hesap türü, Türk Lirası'ndaki değer kaybından endişe duyanlar için mantıklı bir seçenek olabilir. Döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için: Kur korumalı mevduat hesabı, döviz kuru hareketlerini öngörmekte zorluk çekenler için mantıklı bir seçenek olabilir.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat hesabı dolar düşerse nasıl işler? Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat hesabının endekslendiği döviz düşerse kur korumalı mevduat faiz oranları dikkate alınarak hesaplanan gelir müşteri hesabına yansıtılır.
Vade sonunda kur farkı desteğinin tamamı hesap sahibine aynı gün ödenecektir. Vade sonunda kur farkından kaynaklı bankalara ödeme yapılması gerekmesi halinde, bankalar tarafından ödenecek tutara ilişkin talepler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na iletilecektir.
Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat Hesabı Asgari Faiz Oranı olarak TCMB Politika faiz oranı uygulanacaktır. Vade sonunda kur farklılığının faiz oranı üzerinde olması durumunda oluşabilecek fark müşterimizin hesabına TL olarak yansıtılacaktır.
Bankalarla piyasa arasındaki kur makasının açılması, kur korumalı mevduatta (KKM) yatırımcının zarar etmesine neden oluyor. İktidarın ekonomi politikalarına uyum sağlamak için Merkez Bankası, 'arka kapı' satışlarıyla dövizi uzun süredir belli bir seviyede tutmaya çalışıyor.
Merkez Bankası'nın taraf olduğu kur korumalı mevduat hesaplarında faiz üst sınırı kaldırıldı. TCMB, bankalara gönderdiği yazıda kur korumalı mevduat ürünü için getirilen politika faizinin en fazla 3 puan üzerinde faiz uygulamasına son verdiğini açıkladı.
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Hazine destekli Kur Korumalı Mevduat hesaplarında faiz tavanı kaldırıldı. KKM'lerde asgari faiz oranı politika faiz oranında olacak, üst sınırı banka belirleyecek. Hazine destekli Türk Lirası KKM hesaplarında faiz tavanı kaldırıldı.
Akbank, yüzde 45'lik faiz oranını belirli bir vade aralığı için sunduğunu duyurdu. Bu durum, Odeabank'ın yüzde 43 faiz oranıyla 32 günlük vadeli mevduat için liderliğini elinde bulundurduğu pazarda rekabeti kızıştırdı.
Kur korumalı mevduat hesabı , Türk Lirası'nın vade sonunda dolar, euro veya sterlin gibi dövizler karşısında faiz oranından daha fazla artması durumunda aradaki fark ödenmesini gerektiren, rekabetçi bir mevduat üründür.
ALO 190 Fetva Hattı 'kur korumalı mevduat' uygulaması için "Vadeli mevduatta da faiz geçerli kur korumalıda da. Sonuçta banka fazlalık veriyor, yani faiz tahakkuk ediyor. Bu yüzden sakıncalı, haram" ifadesini kullandı
Faiz arttığında ulusal para biriminin döviz karşısında değeri azalır. Bu sayede ihracat yapmak, ithalata kıyasla daha cazip hâle gelir. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) özelinde baktığımızda faiz artırımıyla Türk Lirası'nın değeri düşer.
Normal şartlarda faiz artışı, yatırımcılar nezdinde daha güvenli sabit getirili menkul kıymetlere yönelimi artırır. Çünkü faiz artışı demek şirketler için ek maliyet artışı demektir. Yani borsada düşüş getirir.
Politika faizi düşerse dolar kısa veya orta vadede genel olarak yükselir. Kurun yükselişi altın fiyatlarını da yükseltir. Altın, genellikle düşük faiz ortamında daha cazip bir yatırım aracı haline gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri