En lezzetli ve en iyi pastırma, dana etinin sırt bölgesinden elde edilen pastırmadır.
Antrikot ne kadar sırt eti içerisinde bulunsa da ayrı bir bölüm olarak kabul edilir. Bundan dolayı antrikot pastırma ve sırt pastırma ayrı olarak adlandırılmaktadır.
Pastırma aslında dana etinin tüm bölgelerinden yapılabilmektedir. Dana etinin kolundan, but bölümünden de pastırma hazırlanabilmektedir. Ancak en lezzetli pastırma, dana etinin sırt bölgesinden elde edilen pastırmadır. Sırt pastırma, antrikot adı verilen et bölgesinden üretilmektedir.
Hayvanın sırt bölgesinden çıkan etten yapılır, az yağlıdır.
Sırt kısmı, küçükbaş hayvanların en az hareket eden yeri olduğundan yumuşak bir ettir. Dolayısıyla kuzunun en lezzetli yerlerinden biri olduğu söylenebilir. Kuzu etinden yapılan her yemek, kuzunun sırt eti kullanılarak yapılabilir. Kuzu sırt fırında ve tavada pişirilebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Antrikot: Dananın sırt bölgesinden çıkartılır. Bifteğin birinci kalite halidir. Yağlı ve yumuşak bir et olduğu için mangalda pişirmeye uygundur.
Wagyu etine, sığır Japonya'nın Kobe bölgesinde doğup, yetiştirilip, yağlandırılıp ve kesildiği sürece Kobe eti denilir. Japonya'da üretilen Wagyu etinin yüzde 0,5'ten azı Kobe etidir. 1990'ların ortalarından beri Wagyu sığırı bilimsel amaçlar için ABD'ye ihraç edilmektedir.
Çemeni çok kalın olmamalı, çemen kalınlığı en fazla 4 mm olmalı. Canlı, parlak, çekici olmalı, kuru olandan uzak durun. En lezzetli pastırma hayvanın sırt ve antrikot kısmından çıkar. Yumuşak bir pastırma daha kaliteli olur.
Antrikot Pastırma, %100 Dana etinden özenle üretilmiş ve doğal ortamlarda kurutulmuştur. Dananın sinirlerinden arınmış, antrkot bölgesindeki etten yapılmıştır. Pastırma çeşitlerinin en sağlıklısı ve yağlısıdır. Sağlıklı doğal hayvansal yağı sayesinde ağızda dağılır, yumuşacıktır.
sorularının yanıtları ve detaylar haberimizde. Pastırma, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Çiğ etin tuz ve çeşitli baharatlarla harmanlanıp kurutulması sayesinde elde edilir.
Günümüzde Kayseri pastırma üretim kenti olarak bilinir. Pastırma eski bir Türk yiyeceğidir. Pastırmayı ilk yapanların Orta Asya'da Hunlar olduğu bilinmektedir.
"Pastırmaya lezzetini veren 'Erciyes'in yeli' dediğimiz yeldir. Ustalık mahareti de Kayseri'de üstündür. Kayseri pastırması hem ülke genelinde hem de dünya genelinde rağbet görür. 1650 yılından bugüne kadar pastırmanın üretim yeri Kayseri'dir.
Pastırma hayvanın üst sırt kısmı dediğimiz antrikot veya kontrafile kısımlarından yapılır. Zira bu kısımlar çok fazla hareket etmediği için yumuşak, yağlı ve lezzetli olmaktadır.
Karatay, geleneksel pastırmanın zararsız olduğunu belirterek, "Doğal, işlem görmemiş, içine katkı maddesi koyulmamış pastırma dünyanın en sağlıklı etidir. Kırmızı et doğal olduğu zaman sağlıklıdır. Kırmızı etin içinde bulunan yağ da doğal olduğu zaman sağlıklıdır.
Pastırma Pişirilmeden Yenir Mi? Pastırma genellikle dilimlenerek, pişirilmeden tüketilir. Yemeklere tat vermesi için dilimlenmiş pastırmanın ister pişirilerek ister hiç pişirilmeden yemeğe katılması uygun olur.
Bu tercih, pastırmanın yalnızca lezzetini değil kalitesini de etkiler. Örneğin; hayvanın kuşgömü ve sırtından imal edilen bir pastırma ekstra kaliteli; bohça, kenar, şekerpare, but dilmesi, mehle, omuz ve kürekten imal edileni ise birinci sınıf pastırma olarak kabul edilir.
Dana Antrikot 1 kg - 650,00 TL - Et.
Antrikot: Dananın sırt bölgesinden çıkartılır. Bifteğin birinci kalite halidir. Yağlı ve yumuşak bir et olduğu için mangalda pişirmeye uygundur.
Uzmanlara göre pastırma mümkünse doğal haliyle tüketilmelidir. Bunun yanında yemeklerin içerisinde pişirilmesi de tavsiye edilir. Fakat pastırmanın besin değerinin yok olmasına sebep olan yağda kızartma işleminden kaçınılması gerekiyor.
Pastırmayı normal buzdolabında yani +4 santigrat derecede saklıyorsanız pastırmanın en fazla 7 gün dayanabileceğini bilmelisiniz.
Pastırmanın, sırt, kuşgönü, şekerpare, sırtyağlı, dilme vb. çeşitleri vardır. İyi pastırma koyu kırmızı renktedir. Açık kırmızı renkte olan pastırmalar iyi kalite değildir.
Bir kabın içerisine su doldurup eti içine koyun ve 3 saatte bir suyu değiştirip bir gece eti bu suyun içinde bekletin. Ertesi günü etin üst bölümüne bir delik açıp sağlam bir ip geçirip eti 3-4 gün yüksek bir yere asarak kurumasını sağlayın.
Japonların ünlü eti Kobe eti artık Türkiye'de. Bursa'da bir hayvan çiftliğinde klasik müzik eşliğinde masaj yapılan özel sığırlardan dünyanın en pahalı eti elde ediliyor. Emekliye 100.
Dünyanın en pahalı eti olan kobe eti yani namı değer wagyu eti Japonya'da özel yöntemlerle yetiştirilen hayvanlardan elde ediliyor.
Aktüel dergisi son sayısında et konusuna yer verdi. Uzmanlara göre Türkiye'nin en iyi eti Çanakkale'nin Biga ilçesinden çıkıyor. Aktüel dergisi Türkiye'nin et haritasını çıkardı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri