Beyin kanaması, baş bölgesinde ani ve şiddetli ağrı, mide bulantısı, kusma, konuşmada zorluk, baş dönmesi gibi bazı semptomlarla meydana gelmektedir. Geç kalındığında tedavisi olmayan problemlere yol açabilmektedir.
Beyin kanamasında baş ağrısına bazen bulantı kusma ve kısa süreli bilinç kaybı eşlik edebilir.Beyin kanaması her zaman acil bir durumdur ve mümkün olduğunca fazla beyin dokusunu kurtarmak için mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmesi gerekir.
Ani gelişen şiddetli baş ağrısı ve bazen bu duruma eşlik eden bulantı ve kusma beyin kanamasının en önemli belirtisidir. Tek taraflı güç ve his kaybı, dengesizlik, konuşma bozukluğu, epileptik nöbet de beyin kanamasının belirtilerindendir.
Beyin kanaması geçiren hastaların yaklaşık 40'ı ilk bir ay içinde ölürler. Beyin kanaması sonrası hayatta kalan hastaların yarısında ise ciddi engellilik durumu oluşur. Beyin kanamasında, hastanın ilk dönemlerde yoğun bakım ihtiyacı olabilir.
Şerefnur Öztürk, halk arasında beyin kanaması olarak bilinen inmede, ilk 4,5 saatin kritik eşik olduğunu belirterek, "İnme hastası bu sürede hastaneye gelebilirse trombolitik (damar açıcı) tedaviyle erken başvuru oranına göre 3-9 hastadan biri kurtarılabilecekken, bu durum sağlanamadığında büyük oranda hasta ...
İlgili 39 soru bulundu
Beyin kanaması acil bir durumdur ve özellikle travma sonucu ve kendiliğinden oluşan beyin kanaması durumlarında mutlaka ambulans çağrılmalıdır. Beyin içinde gelişen herhangi bir kanama ilk anda belirti vermeyebilir. Ancak kişinin ilk 24 saat müşahede altında tutulması gerekir.
Bu 72 saatlik süre içinde organların canlılığını koruyabilmesi için çok yoğun bir tıbbi bakımın yanında bedenin solunum cihazına da bağlı olması gerekir. Bu bakım süreci hastayı yaşatmaya yönelik değildir. Hasta kaybedilmiştir. Bu bakımdan amaçlanan organ bağışında bulunulursa organların bir süre daha yaşatılmasıdır.
Beyin Kanaması Ne Kadar Sürer? Beyin kanamasının tüm olgularının oluşumu ortalama olarak 1 veya 2 gün sürebilir.
Beyin kanaması sonrası koma ne kadar sürer? Komanın ne kadar süreceğini doğru bir şekilde söylemek mümkün değildir. Şu anda koma süresini kısaltacak herhangi bir ilaç yoktur. Komanın genellikle dört haftadan uzun sürmediği söylenir, ancak koma sonrası tepkisizlik aylar veya yıllar sürebilir.
Beyin kanaması vakalarında ölüm riski yaklaşık olarak %50'dir. Vakaların %10-15'i hastaneye ulaşmadan kaybedilmektedir. Beyin kanamasının erken döneminde hastalar kafa içi basınç artışının etkisine girer, geç dönemde ise beyin kan damarları büzüştüğü için felç olurlar veya hayatlarını kaybederler.
Beyin Kanaması Ameliyatı
Kanamayı durdurmak ve şişliği azaltmak amacıyla cerrahi işlem yapılması gerekebilir. Şayet damar baloncuk yırtılması sonucu olan bir kanama ise ve hastanın klinik durumu da uygunsa yani derin komada değilse ameliyat yapılır.
Beyin hasar gördüğü zaman metabolizmada ciddi değişiklikler olur. Hastanın uyutulması ise beynin farklı bölgeleri tarafından ihtiyaç duyulan enerji miktarını azaltarak iyileşme sürecine yardımcı olur.
Beyin kanamaları veya belirtileri dikkate alınmadığı zaman hasta üzerinde kalıcı hasarlar bırakabilir. Beyin kanamasının olduğu yerdeki hücreler aynı kalp krizinde olduğu gibi hasar gördükleri için bir daha görevlerini yapamazlar. Çünkü beyin dokusunun kendini yenileyebilme özelliği yoktur.
Beyninde kanama geçiren bazı kişiler baş ağrılarına ek olarak mide bulantısı, kusma ve anlık bilinç kaybı da hissederler. Bu belirtiler birkaç dakika sürebilir. Beyin kanamaları genellikle ciddi beyin hasarını önlemek için hızlı tıbbi tedavi gerektiren acil bir durumdur.
Pilorstenozu, mide ile on iki parmak bağırsağı arasındaki darlık sebebiyle meydana gelir ve bebeklerde ağızdan ve burundan fışkırarak kusmaya yol açabilir. En doğru teşhis için mutlaka uzman bir doktora götürülmelidir.
Konuşma merkezi sol beynin ön lobunda, anlama merkezi yan lobunda bulunur. Yazma ve okumayla ilgili merkez ise yan-üst lobdadır. Genelde beyin kanamasında, beynin sol tarafında meydana gelen bir hasar sonucu; Kişi konuşma, konuşulanı anlama, okuma veya yazma gibi lisan kabiliyetlerini kaybeder.
Koroner yoğun bakımda yatan hastalarda ortalama yatış süresi 1 ila 6 gün arasındadır.
Son derece riskli olan beyin damar hastalıklarını açık cerrahi kullanmadan, endovasküler yöntemlerle tedavi etmek mümkündür. Kalp anjiyosunda uygulandığı gibi çoğunlukla kasıktaki atardamardan girilerek hedeflenen damara ulaşılır.
Beyin kanaması, felç, ciddi sakatlıklar ve ölüme neden olabilir.
Özellikle kafa travmaları nedeniyle meydana gelen subdural kanamalar, beynin zarları arasında adeta asılı şekilde bulunan “köprü toplardamarlar”ın yırtılması veya kopmasıyla oluşur. Bu damarlardaki basınç nispeten düşük olduğu için belirtileri olaydan iki dakika ila iki hafta arasında dahi ortaya çıkabilmektedir.
Araştırmalar beyin hasarı sonrası nörolojik düzelmenin ilk 6 ay içinde en fazla olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte beyin hasarı sonrası iyileşme 2 yıla kadar hızlı bir şekilde devam eder. Bu süreçte kapsamlı bir fizik tedavi ve rehabilitasyon programı hastanın kazanımlarını maksimuma çıkartacaktır.
Bireyin psikolojik ve fiziksel anlamdaki son evresidir. Ölümün olumlu yanları; uyku, boyun eğme, kavuşma, yeniden doğuş, olumsuz anlamları ise; ayrılık, kayıp, travma ve cezadır. başlar ve özellikle ayak ve bacakta duyu kaybı oluşur. GİS (gastrointestinal sistem) hareketleri çok yavaşlar ve refleksler kaybolur.
3. Basamak yoğun bakım hastaları en ağır hasta grubunu temsil eder.
· Derece II: Hastada çift görme, yutma güçlüğü, yüz felci gibi bir bulgu veyahut da şiddetli baş ağrısı ve şiddetli ense sertliği vardır. · Derece III: Kol veya bacakların sadece birinde güçsüzlük veya felç gelişmiştir veyahut da hastada şuur bulanıklığı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri