Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. MR çekimiyle yüzde yüz sağlam insanlarda her zaman bir anormallik çıkması söz konusu değil. Eğer bu olsaydı o zaman hiç normal MR olmamış olurdu. Her sağlıklı, şikâyeti olmayan insanın MR'ını çekmek, orada mutlaka bir patolojik bulgu çıkacağı anlamına gelmiyor.
Beyin Emarı (MR): Beyin tümörleri, felçler, bunama ve multiple skleroz gibi kronik sinir sistemi hastalıklarını saptamak için en duyarlı yöntemdir. Ayrıca hipofiz bezi, beyin damarları, göz, iç kulak organlarının hastalıklarını değerlendirmede en duyarlı yöntem olarak kullanılmaktadır.
MR ile vücuttaki bütün organları incelemek mümkün olmakla beraber, özellikle beyin, omurilik, sinirler, eklemler, meme, kalp ve damarlar, karın içi organlar için MR yapılır.
Emar beynin ilgili bölgesi için ele alınan kısmı odaklanma üzerinden, belirli aralıklar ile alınan röntgen eşliğinde bilgisayar üzerinden gözlemlenerek gerçekleşir. Emar tıbbi açıdan beynin farklı bölgelerindeki terimler üzerinden tanı konması ve tedavi imkanı sağlaması açısından büyük önem taşımaktadır.
İlgili 28 soru bulundu
İlaçlı MR hangi durumlarda çekilir? Omurilik ve beyin görüntülenmesinde sıklıkla kullanılır. Anevrizma, beyin hasarı tespiti, kanser tespiti, MS tespiti, omurilik yaralanmaları, felç riski, göz sorunları, iç kulak sorunlarında kullanılır.
Özel üretilen başlık aperatifine sahip olan MR başı koyarak sabit bir şekilde çekilmelidir. Çekim sırasında başın hareket etmemesi gerekir. Oldukça önemli olan beyin MR çekiminde bu hususlara dikkat edilirse MR sağlıklı bir şekilde çekilir. Sonuçlara göre tedavi sürecini doktorunuz belirlemektedir.
MR sonuçları güvenilir midir? Emar, yüksek doğruluk oranına sahip görüntüleme testlerinden biridir. Emar sonuçları % 90 – 95 oranında doğruluk sağlayarak güvenilir testler arasında yer almaktadır.
MR çekimiyle yüzde yüz sağlam insanlarda her zaman bir anormallik çıkması söz konusu değil. Eğer bu olsaydı o zaman hiç normal MR olmamış olurdu. Her sağlıklı, şikâyeti olmayan insanın MR'ını çekmek, orada mutlaka bir patolojik bulgu çıkacağı anlamına gelmiyor.
Bugüne kadar sadece şüphe edilen bölgeler için uygulanan MR, özel bir yazılımla, tüm vücudu tek seansta tarayabilecek bir hale getirilmiştir. Bu yöntem, beyin ve boyun da dahil olmak üzere vücut içindeki birçok organdaki tümörlerin büyümeden ve yayılmadan erken dönemde teşhis edilmesini amaçlıyor.
Manyetik rezonans görüntüleme (MRI), beyin tümörü teşhisinde faydalanılan en iyi görüntüleme testidir.
Beyin tümörü tanısı görüntüleme yöntemleri, hastaların tıbbi öyküsü ve nörolojik muayene sonucunda konulmaktadır. Özellikle Manyetik Rezonans (MR) ve beyin tomografisi teşhis sırasında öncelikle başvurulan yöntemlerdir.
Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde hızlı ve yüksek çözünürlüklü görüntüleme yapabilen MR cihazları ve yazılım programları ile tüm vücut 50-55 dakikada içinde görüntülenebiliyor. Bu yöntem, beyin ve boyun dahil olmak üzere birçok organdaki tümörlerin erken dönemde teşhisinde önemli rol oynuyor.
Bir MS plağı, kılıfını kaybetmiş sinir hücresi topluluğudur. Sınırlı bölgedeki hücre kılıfı hasarı olduğu için çekilen beyin veya omurilik MR'ının T2 ve FLAIR dediğimiz kesitlerinde beyaz leke şeklinde bir görünüme sebep olur. MS plaklarının büyüklüğü ve sayıca çokluğu hastalığın seyir ve şiddetini belirler.
Cranial MR olarak adlandırılan Beyin MR'ı beyin tümöründen kuşkulanılan hastalarda, nedeni bilinmeyen başağrılarında, birtakı nörolojik hastalıklarda doktor tarafından istenebilir.
Emar görüntülenmesine tıbbın bütün alanları ihtiyaç duyar. Fakat Emar tetkikine en fazla ihtiyaç duyan tıp dalları; kas-iskelet sistemi sorunları ile uğraşan Ortopedi ve Travmatoloji, beyin omurilik sistemi hastalıkları ile uğraşan Nöroloji ve Beyin Cerrahisidir.
Emar sonuçları çıkma süresi 1 gün ile 3 gün arasında değişebilir. İlaçlı emarın hangi durumlarda ve aciliyet durumuna göre çıkam süresi değişmektedir. Devlet hastanesinde emar çekimi sonrası, sonuçların çıkması daha uzun sürebilir. Ancak Özel Avicenna Ataşehir Hastanesi'nde emar sonuçları aynı gün çıkmaktadır.
Çağımızın en korkulan hastalıkları arasında ilk sıralarda yer alan Alzheimer'da erken teşhisin önemi büyük. Ailesinde Alzheimer görülen 50 yaş üstü kişilerin yılda bir kez beyin check-up'ı yaptırması gerektiğini belirten uzmanlar, sosyal ilişkilerin önemine dikkat çekiyor.
MR taraması çekildikten sonra görüntü kısa süre içinde bilgisayarda oluşmaktadır. Bu görüntü dijital ortamda çok kısa sürede görüntülenebilir ve hastaya teslim edilir. Ancak MR raporu uzman doktor tarafından hazırlandığı için çıkması birkaç günü bulabilir.
Bilgisayarlı tomografi taraması, x-ışını kullanımı nedeniyle radyasyon içermektedir. Ancak manyetik rezonans görüntüleme radyasyon içermez. Bt taraması daha kaliteli görüntüler elde edilmesine olanak sağlarken, emar taraması daha ayrıntılı görüntüler sunar.
Kontrast madde enjekte edilmeden çekilen işleme kontrastsız MR denir. Pek çok hastalığın tanı ve tedavisine yardımcı olan MR, vücudun görüntülenmesi için radyo dalgaları, güçlü mıknatıslar ve bilgisayarın kullanıldığı bir işlemdir.
Beyin MR çekim, beyin kanaması, kısmi felç veya beyin tümörü gibi hastalıkların teşhisi için kullanılabilmektedir. Fakat bu hastalıkların şüphesi haricinde başka durumlarda da emin olmak amacıyla beynin mr görüntüleri istenebilir. Çekim sonuçları dijital ortamda teslim edilir.
MR-Linac, tümör bölgesine daha yüksek doz ve doğrulukta radyasyon uygular. Cihazın MR özelliği sayesinde ışınlama işlemi, tümör net olarak görüntülenerek gerçekleştirilir. Bu sayede, çevre doku ve organlara üst düzey koruma sağlanır. Geleneksel radyoterapiye göre tedavi süresini 1-5 güne kadar kısaltma imkânı sağlar.
Yaklaşık 10-20 dakika arasında bir sürede çekim tamamlanır. Bazı bölgelerin MR çekiminde daha ayrıntılı görüntü için “Kontrast Madde” denen bir sıvının damar yolundan verilmesi gerekir.
İlaçlı emar konusunda normal emardan farklı olan nokta, çekim yapılan bölgenin daha iyi görüntülenmesi için boyar madde (kontrast madde) olarak da bilinen bir ilacın kullanımıdır. Kontrast madde kullanılarak vücut içerisindeki yumuşak dokular daha detaylı bir şekilde görüntülenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri