Beyin, insan bedenindeki en hayranlık uyandırıcı organdır. Merkezi sinir sistemimizi kontrol etmesinin yanı sıra, yürümemizi, konuşmamızı, nefes almamızı ve düşünmemizi sağlar. Beyin, aynı zamanda inanılmaz derecede komplekstir; yaklaşık 100 milyar nörondan (sinir hücresi) oluşur.
Yeterli ölçüde muz, yağsız süt ve yoğurt tüketin. Hafıza ve zeka gelişimi açısından B vitaminlerini içeren yiyecekler birinci sırada gelmektedir. B vitamini özellikle beyin ve sinir sisteminin sağlığını korumak açısından önem taşımaktadır.
İnsan beyni, sinirler ve omurilik sayesinde merkezî sinir sistemini kontrol eder, çevresel sinir sistemini yönetir ve hemen hemen insanın tüm işlevlerini düzenler.
İlgili 33 soru bulundu
Sol Beyin Baskın Olursa Ne Olur? Sol beyin baskın olursa kişide mantık ön planda olur. Bununla birlikte matematiksel ve dilsel becerileri diğer insanlara göre daha gelişkin olur. Pragmatik ve gerçekçi olurlar, sonuçlarla ilgilenirler.
Beynin sağ yarımküresi baskın olan kişilerin şekil ve hayal gücü becerisi gelişmiştir. Yani kişinin estetik zekâsı gelişmiştir. Sağ beyni güçlü olan kişiler mühendislik, mimarlık, müzisyenlik ve yazarlık gibi mesleklere yönlenebilirler. Özetle beynin sağ ve sol kısımları farklı fonksiyonları koordine eder.
Müzik ve yabancı dil, beyni etkin bir şekilde çalıştıran zihinsel egzersizler olarak öne çıkıyor. Düzenli fiziksel egzersiz yapmak, zihinsel kondisyonu yüksek tutuyor. Sinirbilimci Arthur Kramer, (Illinois Üniversitesi, ABD) egzersizin, tartışmasız olarak, beyni zinde tutmaya yardımcı olduğunu ifade ediyor.
Beyin, kanla beyne götürülen besin maddeleri ile beslenir. Normal koşullarda beynin tek enerji kaynağı glikoz yani şekerdir. Şeker düzeyinin beyinde azalmasına bağlı olarak, şuur kaybından komaya kadar birçok belirti oluşabilir. Bunun yanında beyinde şeker düzeyinin artması da tahribata yol açar.
Beynin kendisini temizlemesinin en doğal yolu uykudur. Uykuyu öncelik haline getirin. Wylde, "Beynimiz temizlik işleminin çoğunu uyku sırasında yapıyor. Uyku sırasında beyin hücreleri arasındaki boşluklar genişler ve biriken atıklar temizlenebilir.
Kırmızı meyveler, E ve D vitamini, ananas, havuç, yeşil çay, bitter çikolata, kırmızı ve beyaz et, ceviz ve balık tüketimi hafızanızı güçlendirmeye yetiyor. Sıralanan besinlerin tüketiminin yanı sıra; ilgili besinleri tüketme sıklığınız ve tüketim miktarınız da büyük önem taşıyor.
BEYNİNİ GELİŞTİR! Tıpkı spor salonunda egzersiz yaparken olduğu gibi tutarlı ve zorlayıcı egzersiz, beyin gelişimini sürdürmenin anahtarıdır. Ezber yapmak, zihinsel olarak daha sağlıklı bir şekilde beynini çalıştırmanın en kolay ve masrafsız yoludur.
Beyninizin en aktif olduğu saatler sabah 09.00 ile 11.30 arasıdır. Yüksek kortizol hormonu nedeniyle sabahki dikkat seviyeniz ve stresle baş etme beceriniz daha yüksektir. Önemli toplantılarınızı, sınavlarınızı ve buluşmalarınızı sabah saatlerine ayarlayın.
Uykuda beyin, uyanık olduğundan daha fazla çalışır. Bir yandan gün boyunca edindiği bilgilerin sınıflandırılması, depolanması, gereksiz bilgilerin atılmasıyla uğraşırken; duygularını, düşüncelerini ve bedenini yönetmek için harcadığı çabadan üretilen toksinleri de uyku esnasında temizler.
Ilık duş almak, klasik müzik veya Türk Müziği (Bazı makamları dinlendirici etki yapar.) dinlemek de beyni dinlendirmenin yolları arasındadır. İşinizde başarılı olmak, kariyer yapmak, uzun yıllar verimli ve zinde kalmak istiyorsanız beyninizi dinlendirmeye dikkat etmelisiniz.
Beyin sağlığımızın yerinde olduğunun göstergeleri ise dengeli bir enerjiye sahip olmak, kaliteli uyku, keskin bir hafıza, doğru beslenme, iyi ruh hali ve hızlı öğrenme becerisi.
Tekrarlanan stres, kronik inflamasyon, diyabet ve kalp hastalığı da dahil olmak üzere bir dizi sağlık sorununa yol açabilir. Beyin normalde kan-beyin bariyeri ile dolaşan moleküllerden korunur. Ancak tekrarlanan stres altında, bu bariyerde sızıntı oluşur ve dolaşan iltihaplı proteinler beyne girebilir.
Stres, kronik hale geldiğinde beyin işlevlerinin bozulmasına sebep olarak sağlığınızı olumsuz etkileyen ve ciddiye alınması gereken bir durumdur. Stres mekanizması devreye girdiğinde vücudunuzda şunlar olur: Gözler: Daha iyi görüş için gözbebekleri genişler. Kulaklar: İşitme daha net hale gelir.
Beynin, kafatasının içinde çevresi beyin-omurilik sıvısı ile kaplıdır. Yani bir bakıma sıvının içinde yüzer halde durur. Bu beynin ani hareketlerde yada darbelerde zarar görmesini engeller. Kafayı sallamak beyne zarar vermez.
Sağ beyin, yaratıcılık, görsellik ve duygusal ifade gibi alanlarda daha etkindir. Sanat, müzik ve anlık sezgilerin kaynağı olarak kabul edilir. Öte yandan sol beyin; mantık, analitik düşünce ve dil becerilerinin merkezidir. Matematik, dilbilgisi ve planlama gibi görevlerde daha güçlüdür.
Sağ beynin baskın olduğu kişilerde bilgiyi şekil ve hayal gücü ile işleme özelliği gelişmiştir. Yani estetik zeka için sağ beyine ihtiyaç olmaktadır. Mühendislik, mimarlık, yazarlık, müzisyenlik gibi mesleklere sahip kişilerin sağ beyin özelliklerinin baskın durumda olduğunu önemle vurgulayan Dr.
Sol beyin daha baskındır. Konuşma merkezi ve duygudurum merkezi soldadır. Sağ beyin özellikle boyut ve hacim değerlendirmelerinde ön plana çıkar, bilgiyi şekil ve hayal gücü ile işlemede önemli görevler üstlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri