Etkili iletişim becerileri kişinin sosyal, bireysel ve mesleki kazanımlarını ve gelişimini destekler. İletişim becerilerindeki yapıcı tutum kişinin kişisel ve mesleki hayatında karşılaştığı problemlerle daha kolay baş etmesini sağlar. Yanlış anlaşılmaları, iletişim kazalarını önler.
Etkili iletişim, insanlar arasındaki ilişkilerin sağlıklı ve güçlü bir hale gelmesini sağlar. İyi iletişim kurabilen bireyler, sosyal ve iş ilişkilerinde daha başarılı olabilirler. Etkili iletişim sayesinde, insanlar başkalarının duygu ve düşüncelerini daha iyi anlayabilir ve onlara saygı duyabilirler.
Etkili bir iletişim sayesinde yaşam çok daha rahat ve kolay bir hale gelir. Kendimizi doğru ifade ettiğimiz ve eksiksiz iletişim kurabildiğimiz anlarda daha mutlu oluruz. Başarılı olabilmek, iyi iletişim kurma yolundan geçer. Yeterli iletişime sahip olmadan arzulanan başarıya ulaşabilmek zorlaşabilir.
Etkili iletişim hem sözel hem de beden dili ile doğru şekilde yönetildiğinde, karşı tarafa istenileni vererek gerçekleşen iletişimden en iyi verimin alınmasını sağlar.
İlgili 22 soru bulundu
İletişimin önemi:
Toplum içinde yaşayan her insan, farkında olsun veya olmasın, birbirleriyle iletişim içindedir. İnsanlar duygu, düşünce ve hayallerini, sorunlarını birbirlerine iletişimle aktarırlar. İletişimle insanlar birbirlerini anlarlar, sorunlarını paylaşırlar, problemlerine çözümler üretirler.
İletişim esnasında, karşı tarafa vermek istediğiniz mesajı en net haliyle ve mümkün olan en kısa sürede iletmek, etkili iletişim olarak tanımlanabilir.
Etkili iletişimle bireyler sosyal çevrelerinde kendilerini doğru ifade edebilecekleri için daha iyi ilişkiler kurar.İletişimin doğru şekilde kurulması yanlış anlamaların ve yanlış anlaşılmaların önüne geçeceği için gereksiz tartışmaları da önlemektedir. Huzurlu bir ortam sağlıklı kurulan iletişimle mümkün olur.
→İnsanların haberleşmesini sağlar. →Önemli bir şey olursa konuşurlar. →Dünyadan haberdar olurlar. →Yeni şeyler öğrenirler.
|Sosyalleşmemizi sağlar. |Yeni arkadaşlar edinmemizi sağlar. |Konuşma biçimimizi geliştirir. |Teknolojik alet kullanımı konusunda bilgili olmamızı sağlar.
Etkili İletişimde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Gönderici iletişimin en önemli öğesidir. İletişim göndericisiz gerçekleşemez. İletişimde en önemli sorumluluk göndericiye aittir. Kaynak algılama, seçme, düşünme, yorumlama süreçlerinde ürettiği anlamlı iletileri simgeler aracılığı ile gönderen kişi ya da kişilerdir.
Etkili İletişimin İçin; 1- Saygı Duymak: Karşımızdaki kişilere saygı duymak onların varlığını kabul etmek, önemli ve değerli olduklarını hissettirmek, olduğu gibi benimsemek anlamını taşır. 2- Doğal Davranabilmek: Abartıdan uzak, olduğu gibi davranmaktır. 3-Empati :İletişimin belki de en önemli öğesidir.
Telefonda konuşurken ses tonunuz, ses hızınız ve söylediklerinizin kısa, öz ve anlaşılır olmasının yanı sıra nezaketiniz ve kendinden emin bir biçimde konuşma telefonda etkili konuşma teknikleri arasında sayılabilir.
İletişim becerilerini etkili kılmanın yolu dinleme, diksiyonun güzel kullanımı, sesinizi iyi kullanma, beden dilinin doğru yönetimi ve karşımızdaki kişiyle iletişimde kalmak iletişim becerilerinin faktörlerini oluşturur.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
İletişimin niceliği, iletişimin niteliğini arttırmaz: Kurduğumuz iletişimin miktarının artması daha doğru, daha iyi ve anlamları paylaşabildiğimiz etkili bir iletişim kurduğumuzun göstergesi olamaz. Fazla bilgi yanlış anlamalara neden olabilir, dinleme ve empati becerilerini işe koşmayı zorlaştırabilir.
Sonuç olarak, etkili iletişim; insanların birbirlerini anlayabilmelerini, birlikte verimli bir şekilde çalışabilmelerini sağlar ve yaşamın her alanında önemlidir. İyi iletişim becerileri kazanmak bireylerin özgüvenlerini artırır, empati kurmalarını sağlar ve kendilerini daha iyi ifade etmelerine yardımcı olur.
İletişim kurarken karşı tarafa güven vermek aslında etkili bir iletişimde ilk adımdır. İletişim saygı kökenlidir. İnsanlar saygı duymadıkları kişilerle iletişim kurmazlar ve bu kişilerden uzak dururlar. İyi bir iletişim kurmak için saygı duymak gerekir.
Sağlıklı İletişimin Temel Koşulları
Beden dilini etkili kullanmak. Empati yapmak. Duygular, düşünceler ve beklentiler konusunda açık ve dürüst davranmak. Saygılı olmak.
Sağlıklı iletişimi başarmak için, empati kurma, egolara yenik düşmeme, yapıcı ve açık olma, beden dili ve tutarlı olma gibi özellikler önemlidir. Etkili iletişimde, dinleme yeteneği ve karşılıklı saygı da büyük önem taşır. Karşımızdakini yargılamadan, sözünü kesmeden, suçlamadan ve göz kontağını kesmeden dinlemeliyiz.
İletişimi olumlu yönde etkileyen başlıca faktörler arasında akıcı ve anlaşılır bir dil kullanma, sorulan sorulara karşı doğru cevaplar verme ve fikir beyan ederken net ve tutarlı olma yer alır. Ayrıca, sağlıklı bir iletişim için beden dili, jest ve mimik kullanımı da önemlidir.
İleti (Mesaj): Kaynağın alıcıya gönderdiği kodlanmış bilgidir. Alıcı (Hedef/Anlayan): Kaynağın gönderdiği iletiyi alıp çözümleyen insan, hayvan ya da aygıttır. Geri Bildirim (Dönüt): Kaynağın gönderdiği iletiye karşılık olarak alıcının kodladığı geri iletidir. İletim sürecini "iletişime" dönüştüren önemli öğedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri