Kötü huylu yani “malign” beyin tümörleri, kanserli dokulardır. Tümör hücreleri, sıklıkla daha hızlı çoğalır ve büyür. Bazen yavaş da ilerleyebilir. Yayılma riski yüksek olduğundan yakındaki sağlıklı beyin dokusunu da istila edebilir.
Çoğu iyi huylu beyin tümörü CT veya MRI gibi beyin taramaları ile tespit edilebilir. Genellikle yavaş büyürler ve çevrelerindeki doku veya organlara yayılmazlar.
Kötü huylu beyin tümörleri
Anormal veya hızla büyüyen beyin tömürleri olup hızla büyüdüğünden sağlıklı beyin hücrelerinin içerisine yayılırlar. Bu tümörlerin tedavi sonuçları tümörün yerleşimine, genişliğine, beraberindeki risk faktörlerine bağlı olarak değişmekle birlikte yaşam süresi uzatılmaktadır.
Evre 1 ve 2'de tümör yerleşimi riskli değilse tümör tamamen çıkarılır. Sonrasında tekrarlamaması için radyoterapi uygulanır. Tedaviden sonra hastaların yaşam süresi 6-8 yıldır.
Beyin tümörü büyüdükçe ağrının sıklığı ve şiddeti artar. Baş ağrısı şikayeti, gece saatlerinde şiddetlenir ve kişi sabah uyandığında da baş ağrısı şikayeti olur. Eğilmek, öksürmek gibi kafa içi basıncın artmasına yol açan eylemler, baş ağrısının şiddetlenmesine yol açar.
İlgili 32 soru bulundu
Bu da ameliyatla tamamen çıkarılabilmelerini mümkün kılar. Menenjiomların büyük bir çoğunluğu 2 cm'den küçük olur. Ancak 5 cm'e kadar, hatta beynin dörtte birini kaplayacak kadar büyük menenjiomlara rastlanabilir. Tümör ne kadar büyürse beyin fonksiyonlarını da o derece tehdit eder.
Bir kısmı ölümcüldür. Bazıları iyi huyludur ve ameliyatla çıkartılır. Bazılarının ameliyat edilmesine bile gerek yoktur.
Kötü huylu beyin tümörleri genellikle cerrahi ile tedavi edilmektedir. Amaç sağlam olan beyin dokusu korunurken, beyin tümörünü tamamen çıkartabilmektir.
Beyin tümörleri, bazı durumlarda tamamen iyileşebilir, özellikle iyi huylu tümörlerde ve erken teşhis edildiğinde. Ancak kötü huylu tümörlerin tamamen iyileşmesi daha zor olabilir ve sıklıkla tümörün tamamen çıkarılması veya kontrol altına alınması amaçlanır.
Uzun süreli ve şiddetli baş ağrıları, bulantı-kusma atakları, epileptik (sara) nöbetler, ani ya da yavaş gelişen görme-işitme kaybı gibi durumlar beyin tümörünün ilk belirtileri arasında yer alıyor. Belirtilerin dikkate alınması ve zamanında bir uzmana başvurulması hastalığın tedavisi açısından büyük önem taşıyor.
Beyin Tümörü Ameliyatı Kaç Saat Sürer? “Beyin tümörü ameliyatı kaç saat sürer?” diye merak ediyorsanız bu ameliyatların 5 ile 14 saat gibi bir sürede gerçekleştiğini bilmelisiniz.
Beyin tümörleri genellikle iyi huylu (benign) veya kötü huylu (malign) olarak sınıflandırılır. İyi huylu tümörler, etraflarındaki dokulara yayılmazlar ve genellikle cerrahi müdahale ile tedavi edilebilirler. Ancak kötü huylu tümörler, etraflarındaki dokulara yayılabilir ve tedavi edilmezlerse ölümcül olabilirler.
İyi Huylu (Benign) Tümörler
Aynı zamanda, çok nadir de olsa iyi huylu tümörler kötü huylu tümörlere dönüşebilmektedir. Tekrar oluşma ihtimali düşük olan bu tümörlerin yayılma riski de oldukça düşüktür.
İyi huylu kemik tümörlerinin teşhisinde öncelikle hastanın yaşı, klinik belirtiler dikkatli değerlendirilmelidir. İyi huylu kemik tümörleri genellikle ağrı belirtisi ile ortaya çıkar. Ağrının yerleşimi, zamanı, süresi ne gibi aktiviteler sonrası çıktığı, ağrı kesicilerle geçip geçmediği önemli bulgulardır.
İyi huylu tümör belirtileri arasında gece terlemeleri, kilo kayıpları, ateş, yorgunluk, titreme, ağrı ya da halsizlik ve iştah kaybı vardır. Her ne kadar bir tedaviye gerek olmadan kendiliğinden geçse de bir uzmana danışmakta elbette ki fayda vardır.
İyi Huylu Beyin Tümörü (Menenjiom)
Menenjiom beyin tümörleri arasında en sık karşılaşılan iyi huylu bir tiptir. En önemli belirtisi geçmeyen baş ağrılarıdır.
Eğer kişi kötü huylu bir tümör ile karşı karşıya kaldıysa hastalığın evresi sağ kalım oranını belirler. Kötü huylu beyin tümörlerinde yüzde 60 oranındaki sağ kalım süresi 1,5 yıl olarak ifade edilmektedir.
Ukraynalı 2 yaşındaki Nikita'nın beyninde portakal büyüklüğünde tümör tespit edildi. Ülkesinde yapılan tüm tedaviler yetersiz kalan Nikita, İstanbul'daki ameliyatla sağlığına kavuştu.
Çocukluk ya da gençlik yaşlarında tespit edilen iyi huylu beyin tümörleri cerrahi yöntemle çıkarılabilir. İleri yaşlarda yakalanan, kireçlenmiş durumdaki iyi huylu tümörler takibe alınır. Bu tür tümörlerde cerrahi tedaviye genellikle başvurulmaz.
İyi huylu bir tümörde yapılan ameliyatla tümör tamamen çıkartılmakta ve hasta sağlığına kavuşmaktadır. Kötü huylu beyin tümörleri komşu dokulara yayılırlar. Bu nedenle sınırları net olarak ayırt edilemiyor.
Kanser hücreleri genellikle beyine kan yoluyla gelir. Beyne ulaştıktan sonra bu hücreler bir ya da birden fazla tümöre neden olabilirler. Vücüdun herhengi bir yerindeki tümörden kopan hücreler kan veya lenf sistemine girerler. Buradan gittikleri ilk yer akciğerlerdir, daha sonra diğer organlara da gidebilirler.
Tümör dokusunun kendisi veya beyin ameliyatı sırasındaki işlemler, çeşitli derecelerde beyin hasarına yol açabilirler. Bu durumda, kişide fonksiyon kayıpları ve kısmi veya tam felç tablosu meydana gelebilir.
Beyin tümörü son evre belirtileri arasında şiddetli ve sık tekrarlayan baş ağrıları, uzun süren kafa karışıklığı, halüsinasyonlar, unutkanlık, denge bozukluğu, istemsiz hareketler ve iştah kaybı görülür.
Birçok kanserli olmayan tümörün tedaviye ihtiyacı yoktur. Ancak bazı iyi huylu tümörler büyümeye devam edebilir.
Gün içinde hafifleme eğilimindedirler. Normal bir ağrıdan farklı olduklarını hissettirirler. İnsanlar geceleri düz yattıklarında kafataslarının beyne baskısı artar bu da sabahları bu ağrının şiddetli olmasına neden olur. Ayrıca beyin tümöründe baş ağrısına bulantı ve kusma eşlik edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri