Kötü huylu beyin tümörleri genellikle cerrahi ile tedavi edilmektedir. Amaç sağlam olan beyin dokusu korunurken, beyin tümörünü tamamen çıkartabilmektir.
Beyin tümörleri, bazı durumlarda tamamen iyileşebilir, özellikle iyi huylu tümörlerde ve erken teşhis edildiğinde. Ancak kötü huylu tümörlerin tamamen iyileşmesi daha zor olabilir ve sıklıkla tümörün tamamen çıkarılması veya kontrol altına alınması amaçlanır.
Genel bir kural olarak iyi huylu beyin tümörleri cerrahi ekibin tecrübesi uygun olarak tümörü tamamı alınabilen hastalarda sonuçlar mükemmeldir ve başka bir tedavi seçeneğine gerek yoktur. Ancak kötü huylu beyin tümörlerinde tümörün tamamı ameliyatla temizlenemezse ameliyat sonrası radyoterapi ve kemoterapi uygulanır.
Beyin dokusuna yerleşen tümörün tamamı cerrahi operasyon ile çıkarılır. Kötü huylu tümörlerde tek başına yeterli olmayabilir. Radyoterapi Tedavi Yöntemi: Radyoterapi yönteminde X ışınları ve gama ışınları kullanılarak tümörün boyutu küçültülür ve daha sonra küçülen tümör cerrahi müdahale ile çıkarılır.
Ukraynalı 2 yaşındaki Nikita'nın beyninde portakal büyüklüğünde tümör tespit edildi. Ülkesinde yapılan tüm tedaviler yetersiz kalan Nikita, İstanbul'daki ameliyatla sağlığına kavuştu.
İlgili 31 soru bulundu
Tedaviden sonra hastaların yaşam süresi 6-8 yıldır. Evre 3'te başlangıç yaşı geç olmakla birlikte hızlı ilerleme kaydedilir. Kafa içi basınç fazla arttığı için ödemin etkisi çok belirgindir ve tedavi genelde çok iyi değildir. Bu hastaların sağ kalım süreleri yaklaşık 1,5 yıl ve %60 civarındadır.
Ameliyat iyi huylu beyin tümörlerinde tam bir iyileşme sağlayabilir. Kanserleşen tümörlerde ise çevre dokulara ya da vücudun başka yerlerine yayılma söz konusudur. Bu nedenle tek başına ameliyat ile tedavi edilemeyebilir.
Genelde iyi tümörler yavaş bir gelişim gösterirler ve çok büyük bir alana da yayılmazlar. Bir kapsül ile çevrilmişlerdir ve bu nedenle de yanlarındaki dokulara zarar vermezler. Herhangi bir organa bulaşmayan iyi huylu tümörler bazı durumlarda tedaviye gerek olmadan kendi kendine küçülür ve yok olurlar.
İyi huylu veya kötü huylu tümörler büyüdüğünde, kafatasınızın içindeki basıncın artmasına neden olur. Bu da beyin hasarına neden olmakla birlikte yaşamı tehdit de edebilir. İyi huylu beyin tümörlerinin tedavisi genellikle başarılıdır ve tamamen iyileşmesi mümkündür.
Bu da ameliyatla tamamen çıkarılabilmelerini mümkün kılar. Menenjiomların büyük bir çoğunluğu 2 cm'den küçük olur. Ancak 5 cm'e kadar, hatta beynin dörtte birini kaplayacak kadar büyük menenjiomlara rastlanabilir. Tümör ne kadar büyürse beyin fonksiyonlarını da o derece tehdit eder.
Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde beyin tümörlerine ameliyatsız çözüm sağlayan hatta bazı psikolojik hastalıkların tedavisinde de kullanılan Gamma Knife ünitesi sayesinde bugüne kadar 10 binin üzerinde hasta tedavi olanağı yakaladı.
Bir kısmı ölümcüldür. Bazıları iyi huyludur ve ameliyatla çıkartılır. Bazılarının ameliyat edilmesine bile gerek yoktur.
Beyin tümörleri genellikle iyi huylu (benign) veya kötü huylu (malign) olarak sınıflandırılır. İyi huylu tümörler, etraflarındaki dokulara yayılmazlar ve genellikle cerrahi müdahale ile tedavi edilebilirler. Ancak kötü huylu tümörler, etraflarındaki dokulara yayılabilir ve tedavi edilmezlerse ölümcül olabilirler.
Beyin tümörleri, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, konuşma bozukluğu, kol ve / veya bacakta güç kaybı ve görme bozukluğu gibi semptomlara yol açar. Genetik geçiş, radyasyona maruz kalmak, beyaz ırk gibi bazı etkenlerin yanı sıra farklı risk faktörleri de beyin tümörü oluşumunu tetikleyebilir.
Beyin Tümörü Ameliyatı Sonrası
Nöbet, baş ağrısı, bulantı, kusma, görme bozuklukları, enfeksiyon ve psikiyatrik sorunlar ameliyatın olası komplikasyonlarından bazılarıdır. Bu komplikasyonların çoğu ameliyat sonrası gerçekleştirilen bakım ile giderilmektedir.
Çoğu iyi huylu beyin tümörü CT veya MRI gibi beyin taramaları ile tespit edilebilir. Genellikle yavaş büyürler ve çevrelerindeki doku veya organlara yayılmazlar.
AMELİYATSIZ KANSER TEDAVİLERİ
RF Ablasyon, ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi görüntülemeleri eşliğinde tümör tanısı konmuş hastalarda (tümör tanısı için biyopsi de aynı seansda yapılabilir) tümörün tam ortasına bir tel yerleştirilerek ısı etkisi ile tümör buharlaştırılarak yok edilebilir.
Nadir de olsa iyi huylu tümörler, kötü huylu tümörlere dönüşebilir. Çok daha tehlikeli olan kötü huylu tümörler hayati tehlikeye yol açabilir. Hızlı büyürler ve çevredeki dokulara sıçrayarak zarar verebilirler. Nadir de olsa bu tümörler beyinden ayrılarak vücudun diğer bölümlerine geçiş yapabilirler.
İyi huylu beyin tümörleri
Ameliyat sonrası sonuçları çok iyidir. Cerrahi müdahale sayesinde alınan iyi huylu beyin tümörü nadiren tekrar oluşur ve vücudun diğer bölgelerine yayılma ihtimalleri yoktur.
Kemoterapi tümörün ilaçla tedavi edilmesi demektir. Cerrahi ve Radyoterapi (ışın tedavisi) ile birlikte tümör tedavisinin çok önemli bir parçasıdır. Kemoterapi ile tümör hücreleri öldürülür veya tümörün büyümesi durdurulmaya çalışılır. Bazen tek, bazen birkaç ilaç çeşitli yollarla verilerek uygulanır.
Beyin tümörlerinin tedavisinde temel olarak 3 ayrı yöntem kullanılıyor. Bunlar; cerrahi, ilaç tedavisi ve radyasyon tedavisi.
Çocukluk ya da gençlik yaşlarında tespit edilen iyi huylu beyin tümörleri cerrahi yöntemle çıkarılabilir. İleri yaşlarda yakalanan, kireçlenmiş durumdaki iyi huylu tümörler takibe alınır. Bu tür tümörlerde cerrahi tedaviye genellikle başvurulmaz.
İyi Huylu Beyin Tümörü
Beyin hücresi kaynaklı olmadıkları için kolaylıkla ayırt edilebilir ve cerrahi müdahale ile alınabilir. Öte yandan ameliyat ile çıkarılmayan iyi huylu tümörler, büyüyerek beyne baskı yapabilir ve zamanla kötü huylu tümörlere dönüşebilirler.
Uzun süreli ve şiddetli baş ağrıları, bulantı-kusma atakları, epileptik (sara) nöbetler, ani ya da yavaş gelişen görme-işitme kaybı gibi durumlar beyin tümörünün ilk belirtileri arasında yer alıyor. Belirtilerin dikkate alınması ve zamanında bir uzmana başvurulması hastalığın tedavisi açısından büyük önem taşıyor.
Kanser hücreleri genellikle beyine kan yoluyla gelir. Beyne ulaştıktan sonra bu hücreler bir ya da birden fazla tümöre neden olabilirler. Vücüdun herhengi bir yerindeki tümörden kopan hücreler kan veya lenf sistemine girerler. Buradan gittikleri ilk yer akciğerlerdir, daha sonra diğer organlara da gidebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri