Beyin tümörleri, bazı durumlarda tamamen iyileşebilir, özellikle iyi huylu tümörlerde ve erken teşhis edildiğinde. Ancak kötü huylu tümörlerin tamamen iyileşmesi daha zor olabilir ve sıklıkla tümörün tamamen çıkarılması veya kontrol altına alınması amaçlanır.
İyi huylu veya kötü huylu tümörler büyüdüğünde, kafatasınızın içindeki basıncın artmasına neden olur. Bu da beyin hasarına neden olmakla birlikte yaşamı tehdit de edebilir. İyi huylu beyin tümörlerinin tedavisi genellikle başarılıdır ve tamamen iyileşmesi mümkündür.
Genel bir kural olarak iyi huylu beyin tümörleri cerrahi ekibin tecrübesi uygun olarak tümörü tamamı alınabilen hastalarda sonuçlar mükemmeldir ve başka bir tedavi seçeneğine gerek yoktur. Ancak kötü huylu beyin tümörlerinde tümörün tamamı ameliyatla temizlenemezse ameliyat sonrası radyoterapi ve kemoterapi uygulanır.
Ukraynalı 2 yaşındaki Nikita'nın beyninde portakal büyüklüğünde tümör tespit edildi. Ülkesinde yapılan tüm tedaviler yetersiz kalan Nikita, İstanbul'daki ameliyatla sağlığına kavuştu.
Bir kısmı ölümcüldür. Bazıları iyi huyludur ve ameliyatla çıkartılır. Bazılarının ameliyat edilmesine bile gerek yoktur.
İlgili 36 soru bulundu
Evre 1 ve 2'de tümör yerleşimi riskli değilse tümör tamamen çıkarılır. Sonrasında tekrarlamaması için radyoterapi uygulanır. Tedaviden sonra hastaların yaşam süresi 6-8 yıldır.
Kötü huylu beyin tümörleri genellikle cerrahi ile tedavi edilmektedir. Amaç sağlam olan beyin dokusu korunurken, beyin tümörünü tamamen çıkartabilmektir.
Bu da ameliyatla tamamen çıkarılabilmelerini mümkün kılar. Menenjiomların büyük bir çoğunluğu 2 cm'den küçük olur. Ancak 5 cm'e kadar, hatta beynin dörtte birini kaplayacak kadar büyük menenjiomlara rastlanabilir. Tümör ne kadar büyürse beyin fonksiyonlarını da o derece tehdit eder.
Beyin tümörleri, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, konuşma bozukluğu, kol ve / veya bacakta güç kaybı ve görme bozukluğu gibi semptomlara yol açar. Genetik geçiş, radyasyona maruz kalmak, beyaz ırk gibi bazı etkenlerin yanı sıra farklı risk faktörleri de beyin tümörü oluşumunu tetikleyebilir.
Eğer kişi kötü huylu bir tümör ile karşı karşıya kaldıysa hastalığın evresi sağ kalım oranını belirler. Kötü huylu beyin tümörlerinde yüzde 60 oranındaki sağ kalım süresi 1,5 yıl olarak ifade edilmektedir.
İyi huylu beyin tümörleri
Ameliyat sonrası sonuçları çok iyidir. Cerrahi müdahale sayesinde alınan iyi huylu beyin tümörü nadiren tekrar oluşur ve vücudun diğer bölgelerine yayılma ihtimalleri yoktur.
Çocukluk ya da gençlik yaşlarında tespit edilen iyi huylu beyin tümörleri cerrahi yöntemle çıkarılabilir. İleri yaşlarda yakalanan, kireçlenmiş durumdaki iyi huylu tümörler takibe alınır. Bu tür tümörlerde cerrahi tedaviye genellikle başvurulmaz.
•
İşlem sırasında etraf beyin dokusuna hasar verme gibi bir risk mevcuttur. Mikrocerrahi yöntemler ile bu risk son derece azdır. Ancak beyinin fonksiyonel bölgelerinde yerleşmiş tümörler için risk diğer bölgelerde yerleşen tümörlere oranla daha fazladır.
Fakat iyi huylu tümörler tedavi edilmesi gerekirken tedavi edilmezse bazı durumlarda kansere de dönüşebilir. İyi huylu tümörler büyüme ya da yayılım göstermeyen ve alındıktan sonra da tekrar bir oluşum göstermeyen tümörlerdir.
AMELİYATSIZ KANSER TEDAVİLERİ
RF Ablasyon, ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi görüntülemeleri eşliğinde tümör tanısı konmuş hastalarda (tümör tanısı için biyopsi de aynı seansda yapılabilir) tümörün tam ortasına bir tel yerleştirilerek ısı etkisi ile tümör buharlaştırılarak yok edilebilir.
3. evre beyin tümörü çok hızlı ilerler ve tedavide başarı oranı daha düşüktür. Kafa içi basınç ve ödemin artmasına bağlı olarak bulantı, kusma, baş ağrısı gibi belirtilerde artış görülür. Radyoterapi ve kemoterapi gibi yöntemler ile tümörü küçültmek önceliktir.
İyi huylu beyin tümörleri normal hücrelerdeki bölünme ve büyüme aşamalarını izlemeyip, kontrolsüzce çoğalan bir hücre topluluğuna dönüşürler. Çoğu iyi huylu beyin tümörü CT veya MRI gibi beyin taramaları ile tespit edilebilir. Genellikle yavaş büyürler ve çevrelerindeki doku veya organlara yayılmazlar.
Erken müdahalenin önemini ortaya koyan hastalıkların başında beyin tümörleri yer alıyor. Kulağa korkutucu gelse de her beyin tümörü ölümcül risk taşımamakla birlikte kanserle sonuçlanmıyor.
Uzun süreli ve şiddetli baş ağrıları, bulantı-kusma atakları, epileptik (sara) nöbetler, ani ya da yavaş gelişen görme-işitme kaybı gibi durumlar beyin tümörünün ilk belirtileri arasında yer alıyor. Belirtilerin dikkate alınması ve zamanında bir uzmana başvurulması hastalığın tedavisi açısından büyük önem taşıyor.
Beyin tümörleri genellikle iyi huylu (benign) veya kötü huylu (malign) olarak sınıflandırılır. İyi huylu tümörler, etraflarındaki dokulara yayılmazlar ve genellikle cerrahi müdahale ile tedavi edilebilirler. Ancak kötü huylu tümörler, etraflarındaki dokulara yayılabilir ve tedavi edilmezlerse ölümcül olabilirler.
Radyocerrahi ile ışınlama tümörü küçültebilir veya büyümesini durdurabilir. Ancak boyutu üç cm'yi aşan tümörlerde ışın cerrahisi faydadan çok zarar vermektedir ve ameliyat daha uygun bir seçenektir.
İyi huylu beyin tümörlerinde cerrahi tedavi neticesinde özellikle menenjiomlarda iyileşme sağlanmaktadır. Cerrahi tedavi ile tümör genellikle %90'ların üzerinde tamamen çıkarılır. Tedaviden sonra bir daha tümör oluşumu neredeyse hiç olmaz.
Beyin tümörlerinin tedavisinde temel olarak 3 ayrı yöntem kullanılıyor. Bunlar; cerrahi, ilaç tedavisi ve radyasyon tedavisi.
İyi huylu kemik tümörlerinin teşhisinde öncelikle hastanın yaşı, klinik belirtiler dikkatli değerlendirilmelidir. İyi huylu kemik tümörleri genellikle ağrı belirtisi ile ortaya çıkar. Ağrının yerleşimi, zamanı, süresi ne gibi aktiviteler sonrası çıktığı, ağrı kesicilerle geçip geçmediği önemli bulgulardır.
Tümör dokusunun kendisi veya beyin ameliyatı sırasındaki işlemler, çeşitli derecelerde beyin hasarına yol açabilirler. Bu durumda, kişide fonksiyon kayıpları ve kısmi veya tam felç tablosu meydana gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri