Yeşil sebzeler, böğürtlen, yaban mersini, üzüm suyu, karadut suyu, kepekli pirinç, sıcak kakao ya da bitter çikolata beyin yorgunluğuna iyi gelen gıdalardır. Aynı şekilde çay ve kahve de çok faydalıdır. Yapılan 10 yıllık bir araştırmada çay ve kahvenin alzheimeri %50 düzeyinde önlediği anlaşılmıştır.
Beyin yorgunluğunda en çok karşılaştığımız şikayetler, unutkanlık, odaklanamama, konsantrasyon eksikliği, algılama eksikliği, öğrenme ve ezberleme zorlukları, beyinde ağırlık hissi, dikkatsizlik, tahammülsüzlük ve çabuk sinirlenme gibi belirtilerdir. Yeni şeyler öğrenmede problem vardır.
Mental yorgunluğun üstesinden gelebilmek için öncelikle zihni rahatlatacak aktivitelere ağırlık vermek gerekir. Meditasyon, yürüyüş, kitap, gezinti, sosyalleşmek ve vitamin takviyeleri başlıca zihin dinlendirme yöntemleridir.
Beyin yorgunluğu, zihinsel ve duygusal sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Beynin işlevselliği azalabilir, konsantrasyon eksikliği, hafıza sorunları ve düşünme güçlüğü gibi sorunlara yol açabilir. Ayrıca, sürekli yorgunluk hissi, motivasyon kaybı ve duygusal dalgalanmalar gibi belirtilerle birlikte gelebilir.
İlgili 17 soru bulundu
Normal koşullarda beynin tek enerji kaynağı glikoz yani şekerdir. Şeker düzeyinin beyinde azalmasına bağlı olarak, şuur kaybından komaya kadar birçok belirti oluşabilir. Bunun yanında beyinde şeker düzeyinin artması da tahribata yol açar.
Beyin yorgunluğu, uzun süreli stres, alkol alışkanlığı, uykusuzluk, yaşa bağlı bellek bozukluğu, Alzheimer gibi pek çok sebeplerle ortaya çıkan sadece yaşlılık problemi olmayıp her yaşta görülebilen bir problemdir.
Karbonhidrat, şeker, yağ ve hazır gıdalardan zengin, B1, B6, B12, D, folik asit gibi vitaminler veya demirden eksik beslenmek, egzersiz yapmamak, alkol-sigara kullanmak gibi hatalı alışkanlıklar beyinde zamanla hasara yol açıp erken yaşlanmasına neden olur.
Uykuya dalamama, gece uykudan uyanma, sabahları yorgun uyanma, uykunun yetmemesi, gün içi uyuklama görülebilir. Ne yapayım? – Beyin sisi, yorgunluk ve uyku problemi olan hastaların önce bir iç hastalıkları uzmanına giderek tahlil yaptırmasını öneririm.
Tarhan yaşanan stresin doğrudan beyine etki ettiğine dikkat çekiyor. Zihin karışıklığı, unutkanlık, dalgınlık, uykusuzluk, aşırı yeme, iştahsızlık, ağlama, depresif olma, sinirlilik, öfkelilik, sıkıntı, huzursuzluk gibi belirtiler stresin beyin kimyasında doğrudan geliştirdiği hastalık belirtileridir.
Hafıza ve beyin için B vitamini
B vitamini büyüme ve gelişmeyi sağlamasının yanı sıra hafıza ve beyin sağlığı için oldukça önemlidir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek kansızlığı engeller. B vitamini hayvansal gıdalar, erik, patates, brokoli, bezelye, kuşkonmaz, muz ve avokadoda bulunur.
Bilinç bulanıklığı enerjinizi tüketen, odaklanma sorunlarına yol açan ve “kafanızı toplamayı” zorlaştıran zihinsel bir yorgunluk durumuna deniliyor. Bilinç bulanıklığının nedenleri hastalık durumları, ilaçların yan etkileri, gizli alerjiler, uykusuzluk, susuzluk ve fazla yemek olabilir.
Az kullanılan el ile yazı yazmaya çalışmak, diş fırçalamak, çayınızı, kahvenizi o el ile içmek gibi sizi yormayacak egzersizler yapabilirsiniz. Nörobik (adını aerobikten alıyor) olarak da adlandırılan bu bilişsel egzersizler beyin hücrelerimiz arasındaki iletişim güçlendiriyor.
Kırmızı meyveler, E ve D vitamini, ananas, havuç, yeşil çay, bitter çikolata, kırmızı ve beyaz et, ceviz ve balık tüketimi hafızanızı güçlendirmeye yetiyor. Sıralanan besinlerin tüketiminin yanı sıra; ilgili besinleri tüketme sıklığınız ve tüketim miktarınız da büyük önem taşıyor.
Beden yorgunluğu dinlenme neticesinde azalma gösterirken, mental yorgunluk hemen geçmez ve belirli süre içerisinde kesin teşhis konur. Kişinin sürekli kaygı ve stres yaşaması, bunlarla başa çıkamayacak hale gelmesi zihni yorar. Çoğu kişi bunun farkına varmasa da bazı dönemler mental yorgunluk yaşar.
1 – Beyin gelişimi ve sağlığını destekleyen gıdaları tüketin
Muz ve kuru baklagiller: B vitamini içeren muz, kuru baklagiller, et, balık, yağsız süt, yoğurt ve yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi önemlidir. Hafıza ve zeka gelişimi bakımından B vitamini önemli bir yer tutmaktadır.
Zihin sağlığına iyi gelen bitkiler? Zihne faydalı bitkiler arasında Cezayir menekşesi, Ginkgo Biloba, biberiye, adaçayı, ardıç, kişniş, süsen, papatya, Mürver çiçeği ve gül bulunuyor. Bu bitkileri kullanarak zihin sağlığınıza olumlu etkide bulunabilir, hafızanızı güçlendirebilirsiniz.
Beynin kendisini temizlemesinin en doğal yolu uykudur. Uykuyu öncelik haline getirin. Wylde, "Beynimiz temizlik işleminin çoğunu uyku sırasında yapıyor. Uyku sırasında beyin hücreleri arasındaki boşluklar genişler ve biriken atıklar temizlenebilir.
Kolin ayrıca yeni beyin hücresi üretiminde de fayda sağlamaktadır. Yapılan araştırmalar yumurtanın kolin açısından en zengin besin maddesi olduğunu ortaya koymaktadır. Yumurtanın yanında yer fıstığı, balık, yeşil yapraklı sebzeler, soya ve keten tohumu da kolin kaynakları arasındadır.
Beyin neye ihtiyaç duyar
Beyin, ilk olarak enerjiye ihtiyaç duyar. Enerji kaliteli değilse beyin bazen iyi bazen kötü çalışır. Enerji elde etmek için beynin iyi besine ihtiyacı var, kalori elde etmeli oksijene ihtiyacı olmalı. Yakıt, oksijen ve besin varsa enerji üretilir enerji adı ATP'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri