Ceza hukukunda suça iştirak, bir suç işleme kararının icrası kapsamında birden fazla kişi tarafından fikir ve eylem birliği içinde birlikte suç işlenmesini ifade eder (TCK m.37).
İştirak, tek kişiyle işlenebilecek bir suçun birden fazla kişiyle işlenmesidir. İştirak ceza sorumluluğunu genişleten bir müessesidir. Çünkü kanundaki suç tanımına uyan hareketi işleyen kişi tek değil, bu suçun işlenişine katılan kişiler de cezalandırılır.
Hisse satın alımının oranı iştirak türünü belirler. Bağlı ortaklık ve bağımsız ortaklık olmak üzere iki farklı iştirak türü bulunur. Mevcut olan iştirak türünün dolaylı olarak ya da direkt olarak oluşması mümkündür.
Örneğin azmettirmeden söz edebilmek için, asıl fail suçu işlemiş olmalıdır. Azmettirmeye konu davranışın da suçun işlenmesinde değere sahip olması gereklidir. İştirak bilinciyle hareket edilmelidir. İştirakin zaman bakımından sınırı, en geç suçun tamamlanması sırasında gerçekleşmiş olmasının zaruri oluşudur.
Suça iştirak ancak kasıtlı işlenen suçlarda söz konusu olabilecektir. Taksirle işlenen suçlarda suça iştirakten bahsetmek mümkün değildir. Bu durumda her bir failin kendi işlediği suç oranında sorumluluğu doğmaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Bu suçlara iştirak tipi suç denir. 2- İştirakin şartları: İştirakte birden fazla failin, birden fazla hareketin bulunması, bu hareketlerin nedensellik değeri taşıması, iştirak iradesinin aynı suça yönelik olması ve icra hareketlerine başlanması şart olarak aranmaktadır.
Suça iştirak, bir kişi tarafından işlenebilecek bir suçun aralarında anlaşmak ve işbirliği yapmak suretiyle birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesidir. Ancak kasten işlenen suçlar iştirak halinde işlenebilir, taksirle işlenen suçlara iştirak mümkün değildir.
Bağlılık kuralı Türk Ceza Kanununun 40. Maddesinde düzenlenmiştir. Bu kurala göre suç ortaklarının sorumlu olabilmesi için kasten ve hukuka aykırı olarak işlenmiş bir fiilin varlığı gereklidir. Failin fiilinin kasten ve hukuka aykırı olmadığı hallerde suç ortaklarının sorumluluğu da bulunmamaktadır.
İştirak, suçun işlenebilmesi için gerekli olan kişi sayısından en az bir veya daha fazla kişinin o suçu işlemesi halinde, işlenen suç açı- sından, cezai sorumluluğunun esasını belirleyen ceza hukuku kuru- mudur. Genel olarak, suçlar bir kişi tarafından işlenebilir.
Suçu işleyen kişiye suçlu veya fail denir. Hukukî anlamda bir kimsenin suçlu kabul edilebilmesi için suçun o kimse tarafından işlendiğinin hukukî süreçler sonucunda ispatlanması gerekir. Suçlu olabileceği düşünülen kişi "şüpheli", bir suçlama ile mahkemeye sevk edilen kişi "sanık" sıfatını taşır.
İştirak, sözlükte “ortak olma, ortaklık etme, bir işe karışma, birlikte bulunma, katılma ve birlik” anlamlarını taşır. Bir şirketin diğer bir şirket sermayesinde ortaklığı bulunması durumunda, sermayede payları bulunan şirketlere iştirak denilir.
242 İştirakler
İşletmenin doğrudan diğer şirketin yönetimine katılmak üzere edindiği hisse senetlerinin izlendiği hesaptır. İştirak edilen ortaklıklarda iştirak ilişkisinden bahsedebilmek için sermaye payı dikkate alınmaksızın sahip olunan oy hakkının en az %10 ile %50 arasında bulunması gerekir.
Bir şirket, başka bir şirkette sermaye ortağı olarak bulunduğunda ve şirketlerin sermayeleri paylı olduğunda; bu duruma iştirak denmektedir. %10 ile %50 arasında değişen oranlar ile işletmeler diğer işletmelerin sermaye paylarına sahip olduklarında buna iştirak denebilmektedir.
işlenemez Suç'a doktrinde, Muhal Suç veya Elverişsiz Teşebbüs de denilmektedir. İşlenemez Suç'u tarif etmek istersek; "Suçu işlemek için yapılan hareketin veya kullanılan aracın veya suç konusunun elverişsizliğinden dolayı boşa giden, suçu meydana getirmeyen bir teşebbüstür" diyebiliriz*1*.
İhmal ile suça katkıda bulunan kimsede iştirak iradesi varsa ve hareketi nedensel bir değer taşıyorsa suça iştirakten sorumlu olur. Kendisinden yapılması beklenen bir hareketi yapmayan kişinin, ihmali hareketle suça katıldığı kabul edilemez. Mutlaka nedensellik bağı ve iştirak iradesi olmalıdır.
Şantaj Suçu, Tehdit Suçu ve konut dokunulmazlığını ihlal suçu açısından etkin pişmanlık hükümleri veya ceza indirimi gerektiren özel bir düzenleme kanunda mevcut değildir. Bu nedenle bu suçlarda etkin pişmanlık hükümleri uygulanamaz.
İşlenen bir suçta azmettiren kişinin kim olduğunun belirlenemeyebilir. Bu durumlarda suçu işleyen ya da diğer suç ortağı hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilebilir. Bu durumda suçu işleyen veya diğer suç ortağı azmettiren kişiyi ortaya çıkarır ise alacakları ceza 20-25 yıl arasında cezalandırılır.
İştirak, tek kişiyle işlenebilen suçun somut olayda birden çok kişiyle işlenmesi halidir. İştirak ceza sorumluluğunu genişleten bir özel görünüş biçimidir. Suç tanımında gösterilen hareketi yapan kişilerin yanı sıra o suçun işlenmesine katılanlar da suçtan sorumlu tutulur.
(TCK:220,f:1) Yakınsama suçu olduğundan, yani suçun işlenişine katkıda bulunan kişilerin aynı yönde hareket ettikleri ve aynı amacın gerçekleşmesini hedeflediklerinden çok sayıda kişinin fail olarak katılımıyla gerçekleşebilecek bir suçtur.
Müşterek faillik halinin 5237 sayılı TCK bakımından icrai suçlarla sınırlandırıldığını söylemek Kanun lafzına göre mümkün değildir. Müşterek faillik için gereken şartlar birden fazla fail tarafından fiil üzerinde müşterek hakimiyet ve birlikte suç işleme kararının varlığı olarak kabul edilmektedir.
Kasten İşlenen Bir Suç Olması
Teşebbüsten söz edebilmek için failin mutlaka kastının olması gerekir. Bu nedenle taksirli suçlara teşebbüs mümkün değildir. Bu nedenle teşebbüs yalnızca kasten işlenen suçlarda gündeme gelebilir.
“Bağlılık kuralı” da Aynı Kanun'un 40. maddesinde; “(1) Suça iştirak için kasten ve hukuka aykırı işlenmiş bir fiilin varlığı yeterlidir. Suçun işlenişine iştirak eden her kişi, diğerinin cezalandırılmasını önleyen kişisel nedenler göz önünde bulundurulmaksızın kendi kusurlu fiiline göre cezalandırılır.
İştirakin feshi tapuda yapılan akitsiz işlemlerdendir. İştirak halinde bulunan gayrimenkullerde iştirakçilerin kendi hisselerini satması mümkün değildir. Satış yapılabilmesi için iştirakin feshi gerekmektedir. Bu işlemin yapılabilmesi için iştirakçilerin kendi isteği ile mahkemeye başvuru yapması gerekmektedir.
Asıl suçun cezası müebbet hapis cezası ise bu suça yardım etmenin cezası 10 ile 15 yıl arasında hapis cezasıdır. Asıl suçun cezası ağırlaştırılmış müebbet veya müebbet olmadığında ise bu suça yardım etmenin cezası asıl cezanın ½ oranında indirilmiş hali kadar hapis cezasıdır.
Bazı suçları ise sadece belirli bir hukuki ya da fiili durumda olan kişiler işleyebilirler. Bu suçlara da “mahsus (özgü)” suçlar denir. Örneğin, güveni kötüye kullanma (TCK. m. 155) suçu genel bir suç; zimmet (TCK m. 247) özgü bir suçtur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri