Bir MS plağı, kılıfını kaybetmiş sinir hücresi topluluğudur. Sınırlı bölgedeki hücre kılıfı hasarı olduğu için çekilen beyin veya omurilik MR'ının T2 ve FLAIR dediğimiz kesitlerinde beyaz leke şeklinde bir görünüme sebep olur. MS plaklarının büyüklüğü ve sayıca çokluğu hastalığın seyir ve şiddetini belirler.
Sadece baş ağrısı olan birinde beyin MR'ında leke (iskemik gliotik odaklar) olması önemli değildir. Yalnız o kişinin damar sertliğine meyli olduğunu bize gösterir. Özellikle migren tipi başağrısı olanlarda beyinde bu lekeler daha sık görülür. Eğer beyindeki lekeler fazla ise tedbir amaçlı düşük doz aspirin kullanılır.
beyaz lekeler eklem iltihabının kesin kanıtıdır.
Beyin MR'ında leke veya lekeler saptanmış ve bu lekeler ilaç tutmuşsa metaztaz denilen kanserin beyne yayıldığı tanısı konur. Beyin MR'ında görülen lekelerin tedavisi var mıdır? Beyin MR'ında görülen iskemik gliotik odak denilen küçük damar tıkanıklıkları ortadan kaldıracak veya düzeltecek tedavi yoktur.
Beyin ve omurilikte ak maddeyi (beyaz cevher) tutan değişik büyüklükte çok sayıda normalde olmaması gereken gri, sarı renkte, Magnetik Rezonanas (MR) da plak diye tanımlanan oluşumların ortaya çıkardığı belirti ve bulgulardan oluşan bir hastalık veya hastalıklar grubudur.
İlgili 22 soru bulundu
Bir MS plağı, kılıfını kaybetmiş sinir hücresi topluluğudur. Sınırlı bölgedeki hücre kılıfı hasarı olduğu için çekilen beyin veya omurilik MR'ının T2 ve FLAIR dediğimiz kesitlerinde beyaz leke şeklinde bir görünüme sebep olur. MS plaklarının büyüklüğü ve sayıca çokluğu hastalığın seyir ve şiddetini belirler.
Tanı alan yenidoğanların hemen tümü doğumdan hemen sonra beliren hızlı nörolojik bozulma ve nedeni açıklanamayan koma ile kliniğe yansırlar. Diğer bulgular arasında beslenme intoleransı, hipotoni, nöbetler, apne ve ağır solunum sıkıntısı yer alır. Kesin patogenez bilinmemektedir.
Ciltte beyaz lekeler, yamalar şeklinde kendini belli eden otoimmün, genetik ve çevresel faktörlerden etkilenen bir hastalıktır. Halk arasında ala ya da alaca hastalığı olarak adlandırılmaktadır. Otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminin kendi hücrelerini düşman gibi algılayıp saldırması sonucu oluşmaktadır.
Deriye rengini veren melanositleri uyarmak için ışık tedavisi (fototerapi, excimer lazer), oksidan stresi azalmak için antioksidanlar, otoimmuniteyi azaltmak için. Bulaşıcı bir hastalık olmayan vitiligo tedavisinde beyaz lekeleri tekrar eski rengine dönüştürecek yöntemler kullanılıyor.
Beyin MR, beyinde oluşan tümörlerin, felç, bunama ve multiple skleroz gibi kronik sinir sistemi hastalıklarını tespit etmek için yararlanılır.
Vitiligo, deride yer yer beyaz lekelerin meydana gelmesine sebep olan bir cilt hastalığıdır. Halk arasında ala hastalığı veya alaca hastalığı olarak da bilinir. Her yaşta görülebilen ve bulaşıcı olmayan bu hastalık, vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Belirtiler genellikle 20 yaş öncesinde ortaya çıkar.
Baş ağrısı, nörolojik bozukluklar, nöbetler, görme sorunları ve kanamalar gibi semptomlar görülebilir. Semptomlar, vasküler lezyonun büyüklüğü, konumu ve etkisiyle ilişkilidir. Genellikle cilt üzerinde anormal renk değişikliği, şişme veya ağrı gibi belirtilerle kendini gösterir.
Cilt lekeleri, cildin üst tabakasında melanin adı verilen pigmentlerin düzensiz dağılımı veya birikmesi sonucu oluşur. Bu pigmentler cilt rengini belirler ve güneş ışığına maruz kalma, yaşlanma, hormonal değişiklikler, akne, yaralanmalar ve cilt hastalıkları gibi çeşitli nedenlerle etkilenebilir.
Beyin Tümörü Nasıl Anlaşılır? Tanı konulması için bir dizi fizik ve nörolojik muayene yapılır. MR (Manyetik Rezonans ) ve BT (Bilgisayarlı Tomografi) ile tanı konur, tanıyı kesinleştirmek için ise biyopsi ve patolojik değerlendirilme yapılır.
Bütün kanser çeşitlerin ve tümörlerde kanda lökosit hücre oranı artacağından sinyal olarak algılanabilir. Kan tahlilinde çıkan sonuçlar beyin kanseri belirtisi olabilmektedir. Detaylı ve net sonuçlar için farklı kan tahlilleri istenebilir.
Beyinde oluşan tümörler, göz sağlığına olumsuz yönde etki edebilir. Göz sinirleri ya da görsel kontekse baskı yapan tümörlerin yanı sıra beyin içindeki genel baskıyı artıran hastalıklar da göze zarar verebilir. Bu hastalıkların tedavisi sırasında uygulanan yöntemler de görme bozukluklarına yol açabilir.
İnsan cildinde var olan lekelerin yalnızca kozmetik kremlerle ve leke serumları ile tedavi edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle önerilen, lekelerin tamamen tedavi edilmesi ve cildin tek renk görünüm elde etmesi için medikal cihazlardan ve teknolojik leke tedavilerinden yardım alınmasıdır.
Leke tedavisinde en sık hidrokinon, C vitamini, arbutin, kojik asit, glikolik asit içeren kremler kullanılır. Ayrıca retinol içeren kremlerde ciltte soyulma etkisi gösterir ve leke tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir. Güneş koruyucu kremler: Leke tedavisi sırasında mutlaka güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.
Kişinin cildinde oluşan lekenin çeşidi, oluşma nedeni ve durumuna göre süresi değişmekle birlikte ortalama bir leke tedavisi 3 - 4 ay sürer.
Vitiligo bazen başka sağlık problemlerine neden olabilir. Melanin eksikliği nedeniyle cildiniz güneşin etkilerine karşı daha savunmasız olacaktır.
C vitamini içeren besinleri tüketmek de size iyi gelecektir. Limon, portakal, havuç gibi besinler mutlaka evinizde olmalı. Vitiligo hastalarının bolca su içmesi önerilir.
Vitiligonun kesin bir tedavi yöntemi henüz yoktur. Bazen hastanın lezyonları kendiliğinden de gerileyebilir (yaklaşık yüzde 15-25). Tedavi şansı ise yüz lezyonlarında daha yüksektir, uç noktalara gittikçe başarı şansı genellikle azalır (el parmakları, ayak, genital gibi).
Multiple Skleroz hastalığında genellikle uyuşma ve karıncalanma, duyularda eksiklik, yürüme zorluğu gibi denge ve koordinasyon güçlüğü, halsizlik, kas spazmları, bulanık görme, idrar kaçırma titreme belirtileri görülür.
Beyinde gri cevher (boz) dışta, beyaz cevher içtedir. Omurilikte gri cevher içte, beyaz cevher dıştadır.
Çocukluk çağının en yaygın kalıtımsal lökoensefalopatilerinden biri olan kaybolan beyaz cevher hastalığı oldukça geniş bir fenotipik varyasyona sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri