Kolayca bulaşabilen bir enfeksiyon olan soğuk algınlığı genellikle havadaki ve yüzeydeki damlacıklar yoluyla kişiden kişiye bulaşır.
Hasta bireyle yakın mesafeden konuşma ve kapalı ortamda birlikte bulunma da hastalıkların bulaşmasına neden olmaktadır. Şikayetler temastan 1-3 gün sonra ortaya çıkar. Hastalık, belirtiler başlamadan 1 gün öncesinden şikayetlerin bulunduğu süre boyunca(yaklaşık 7 gün) bulaşıcıdır.
Nezle hasta insanların burun boğaz salgılarının damlacık yoluyla etrafa saçılması sonucu kişiden kişiye bulaşır.
Üşütme bulaşıcı bir hastalıktır. Kişiden kişiye kolayca bulaşan soğuk algınlığı vakaları, kişinin hasta birinin hapşırması, konuşmasıyla birlikte damlacıklar yoluyla bulaşmasını yanı sıra enfekte olan kişinin dokunduğu yerlere temas edilmesi sonucu da hasta olunabilir.
Soğuk algınlığı, insanlar arasında görülen en yaygın bulaşıcı hastalık türüdür. Hapşırık ve öksürük atakları ile havaya yayılmış olan virüsleri başka insanlar soluduğunda onlara da geçmiş olur.
İlgili 36 soru bulundu
Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır. Ağız, burun ve gözlere kirli eller ile temas edilmemelidir. Hastanın temas ettiği veya virüsün bulaşmış olabileceği sık kullanılan ve dokunulan yüzeyler sık sık temizlenmelidir.
Grip başlangıcı anidir ve fakat soğuk algınlığı belirtileri yavaş yavaş başlar. Gripte öksürük, kas ağrıları, baş ağrısı, kırgınlık ve halsizlik belirgin görülürken soğuk algınlığında ise bu belirtiler nadir görülür. Burun akıntısı, hapşırma ve boğaz ağrısı belirtileri soğuk algınlığında gribe göre daha sık görülür.
Ayrıca hasta kişinin dokunduğu virüs içeren yüzeylere dokunan bir kişinin de ellerini ağız, göz ve buruna götürmesi ile de bulaşma olabilir. Bu nedenle ofis ortamları gibi birçok kişinin birbiriyle yakın bulunduğu kapalı ortamlarda virüs hem hava hem de temas yolu ile yayılabilir.
Üşütme, halk arasında soğuk algınlığı ya da nezle olarak da bilinir. Üşütme olarak adlandırılan olay aslında üst solunum yollarının virüs ile enfekte olmasıdır. Birçok farklı virüs türü, soğuk algınlığına neden olabilir.
Gribin bulaşması kapalı ortamlarda çok daha kolaydır. Hasta öksürdüğünde ve hapşırdığında milyonlarca virüs havaya yayılır. Sağlıklı insanlar solunum yoluyla virüsü alır. İnfluenza virüsüne karşı bağışıklığı olmayan kişiler 1-4 gün içinde gribe yakalanır.
Ciddi hastalık belirtileri olmayan basit nezlede, belirtileri azaltmak amacıyla semptomatik tedavi uygulanır. Ek olarak yatak istirahati, bol sıvı alınması, ılık tuzlu su ile gargara, akıntı kesici ilaçlar ve parasetamol gibi ağrı kesici ve ateş düşürücüler önerilir.
Hasta kişinin virüs içerek damlacıkları daha sonra başka bir kişi tarafından solunduğunda hastalık bulaşabilmektedir. Soğuk algınlığı hastalıklı bir kişi size dokunduğunda veya siz hasta bir bireyin dokunduğu bir yüzeye dokunduğunuzda da bulaşma riski taşır.
Soğuk algınlığı 1-2 hafta içinde kendiliğinden düzelebilir
Soğuk algınlığı; burun akıntısı ile başlayan özellikle sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başında salgınlara yol açan yüksek derecede bulaşıcı viral bir enfeksiyondur.
Hastanın bulaştırıcı kaldığı süre görece uzundur, bulaştırıcılık, semptomların başlamasından hemen önce başlar ve 5-10 gün sürer.
Temel olarak hasta bireylerin öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında yaydıkları damlacıkların, sağlıklı bireyler tarafından solunum yoluyla alınmasıyla bulaşmaktadır. Hasta kişinin öksürmesi ya da hapşırması sonucu etrafa influenza (grip) virüsü içeren milyonlarca damlacık dağılır.
Bulaşma gerçekleştikten sonra ilk hastalık belirtileri oldukça çabuk, 1 ila 2 gün sonra ortaya çıkar. Bulaşıcılık hastaların şikayetleri başlamadan bir gün önce başlar ve ilk hastalık belirtileri görüldükten sonra yaklaşık bir hafta sürer.
Üşütme olarak ifade edilen soğuk algınlığı, vücudun üst solunum yolunda yani burun boşluğu, geniz, ağız boşluğu ve gırtlak bölgesinde iltihaplanmayla sonuçlanan bir virüs enfeksiyonunu ifade eder.
Grip çoğunlukla hafif seyirli bir hastalıktır ve enfekte kişiler genellikle 7 gün içinde iyileşir. Ancak kronik hastalığı olan, yaşlı, çocuk ve gebelerde hastalık daha ağır seyreder. Grip bu özelliklere sahip kişilerin hastaneye yatışına ve hatta ölümüne neden olabilir.
Burun akıntısında bol sıvı tüketimi, burunu rahatlatmaya yönelik tuzlu su spreyleri, sıcak bitki çayları, burun çevresine uygulanan ılık nemli bez kompresi ve sıcak duş ile buhar solunması burundaki akıntıyı durdurmaya yardım eden yöntemlerdir.
Öksürüp hapşıran kişi, virus içeren çok sayıda damlacığı etrafa yayar. Bu damlacıkların ağız, burun ya da gözlerimize ulaşması ile hastalık bulaşır. Bu nedenle gripli bir kişi virusu etrafa yaymamak için öksürüp hapşırırken ağzını bir mendille, mendil bulamıyorsa kolları ile kapatmalıdır.
Limonlu su tüketmek içerdiği c vitamini sayesinde vücutta kolajen sentezine yardımcı olur. Demir emiliminin artmasına yardımcı olarak kansızlığın önlenmesinde rol oynar. Bağışıklığı destekler. Soğuk algınlığı ve grip gibi rahatsızlıklarda tüketilmesinde fayda vardır.
2-3 hafta sürebilir. Çok hafiftir. Bazen görülür.
“Grip Vakası Bir Hafta İçinde Tedavi Edilmelidir"
Aradan bir süre geçtikten sonra farklı bir virüs ile tekrar tekrar hastalık görülebilir.
İstirahat Etmek
Vücut virüs ile mücadele ederken enerjiye ihtiyaç duyar. Grip süresince olabildiğince evden çıkmayıp dinlenerek vücudun tüm enerjisini iyileşmek için kullanmasına katkı sağlanabilir. Aynı zamanda işe ya da okula gitmeyerek gribin diğer insanlara bulaşması da önlenmiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri