Arapça byt kökünden gelen bayt بيت "1. ev, hane, 2. şiirde kıta" sözcüğünden alıntıdır.
Arap nazım sisteminde en küçük nazım birimi. “Ev, çadır, oda, mesken, konak” mânalarına gelen beyit bir edebiyat terimi olarak aynı vezinde iki mısradan meydana gelen bir nazım birimini ifade eder.
Şiir içindeki mısraların kümelenmesinden meydana gelen yapı beyit olarak bilinir. Bu doğrultuda kümede bulunan mısraların sayısına göre ad alır. Böylece iki mısralık öbeklere beyit ismi verilir.
Matla, Divan edebiyatında bir şiirin ilk beyiti. Daha çok kaside ve gazel türleri için kullanılır. "Doğmak" anlamındadır. Matla beyti diğer beyitlerden ayrı olarak kendi arasında redifli ve kafiyeli iki mısradan oluşur.
İlk beyite "matla", matladan sonraki beyite "hüsn-i matla"; son beyite "makta", maktadan önceki beyite "hüsn-i makta" denir. En güzel beyite "beyt'ül gazel" ya da "şah beyit" denilir.
İlgili 26 soru bulundu
Şairin mahlasının bulunduğu beyite taç beyit denir. Kasidenin en güzel beyiti beyt-ül kasid olarak isimlendirilir. Aruz ölçüsüyle yazılır.
Beyit, iki mısradan meydana gelen nazım parçası. Batı edebiyatında beyte "kuple" denir. Divan edebiyatında nazım birimi sayılan beyit, aynı vezinde olan ve birbiri peşinden gelen iki mısradır.
Doğrulanmış Cevap. gazelleri matla ve maktalarına bakarak anlarız. matla; gazellerin ilk beyitlerine deriz. makta; gazellerin son beyitlerine deriz.
Matla beyiti diğer beyitlerden farklı olarak belli bir yapı ortaya koyar. Bu bağlamda kendi arasında redifli ve kafiyeli bir ikili oluşturur. Yani 2 mısradan oluşması ile beraber kafiyeli ve aynı zamanda redifli bir yapı meydana getirir. Aynı zamanda oldukça zengin ve tam olarak öne çıkar.
"Ev, çadır, oda, mesken, konak" mânalarına gelen beyit bir edebiyat terimi olarak aynı vezinde iki mısradan meydana gelen bir nazım birimini ifade eder. Mısra ise "çadır kapısının iki yanı, kapı kanadı ve pervazı" anlamındadır.
Beyit: Divan şiirinde iki mısralık nazım birimidir. Arapça'da 'Ev' demektir. Divan Şiirinde ise iki mısralık (mısra:'Kapı' manasındaki karşılık gelir) nazım birimlerine denir.
ebyat / ebyât / ابيات
(Tekili: Beyt) Beyitler. İki mısradan müteşekkil kısımlar.
Âdem âdem olmayınca âdem netsin âdemi.” (Ziya Paşa) Anlamı: Adama adam gerekir, adam etsin adamı. Adam, adam olmayınca, adam ne yapsın adamı? Anlamı: Nezaket, kuyumcuların altını tel halinde incelttiği araçtan (haddeden) geçerek, senin boyunu posunu oluşturmuş.
Gazelin en güzel beytine beytü'l-gazel denir. Bu beyte Şah beyit de denir. Gazelde her beyit farlı bir konudan bahseder; konu birliği yoktur. Bir gazelin bütününde aynı konu işleniyorsa, böyle gazellere yek-ahenk gazel denir.
Şairin mahlasının bulunduğu beyte mahlas beyti, taç beyit, veya mahlas-hâne adı verilmektedir. Bazen uygun düştüğünde şair mahlasını şiirin iki ayrı veya aynı beytinde de iki kez zikredebilir. Şair bazen mahlasının anlamını da düşünerek kullanır.
Gazel, kaside, tahmis ve musammat gibi manzum eserlerin son beyitlerine makta denir. Genellikle makta olarak adlandırılan beyitlerde şairlerin mahlasları geçer. Bir şiirin ilk beytine ise matla denir.
Edebiyat terimi olarak, ilk beyti musarra, sonraki beyitlerin ilk mısraları serbest, ikinci mısraları ilk beyitle aynı kafiyede olan ve baştan sona aruzun aynı kalıbıyla yazılan nazım şeklinin adidir.
Şiir içindeki mısraların kümelenmesinden meydana gelen nazım birimi; kümede bulunan mısraların sayısına göre ad alır; – İki mısralık öbeklere beyit; – dört mısradan oluşanlara kıta veya dörtlük; – üç, beş ve daha fazla mısralı öbeklere bent denir.
TEHZİL (HEZL): Başkalarını kırmak amacı olmaksızın şaka, alay veya latife yoluyla tanınmış bir şiirin kafiye ve ölçüsü örnek alınarak yazılan nazirelere tehzil denir. Tehzili nazireden ayıran nokta, tehzilde şaka ya da alaya almanın söz konusu olmasıdır.
Bâkî, asıl adı Mahmud Abdülbâkî (1526 - 7 Nisan 1600), Osmanlı şair. Baki, Divan edebiyatı şâiri olup "Sultânü'ş-şuarâ" (Şairler sultanı) olarak anılmış, Türk edebiyatının en önemli isimleri arasında yer almıştır.
➢ Her beyiti kendi içinde uyaklanan ve beyit sayısı sınırsız olan nazım biçimidir. ➢ Aruzun kısa kalıplarıyla aşk, din, tasavvuf, ahlak gibi konularda yazılır. ➢ Kişi, zaman, mekân, olay gibi unsurları taşır.
Divan edebiyatı nazım türleri şunlardır: - Mısra: Şiirde tek bir cümleye mısra adı verilir. - Beyit: Şiirde 2 cümleye verilen isimdir. 2'li cümleler halinde ele alınır.
Kasidelerde, son beyitte şairin mahlasının bulunduğu beyit taç beyit olarak isimlendirilmektedir. Eğer beyit, kafiyeli iki mısradan oluşuyorsa şairin adı ya da mahlasının bulunduğu beyit tac tâc beyit olarak isimlendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri