Hastalar anjiyodan korkmasın, ölüm riski oldukça düşük, hatta olmayan bir tetkiktir.'' Anjiyo sonucuna göre hastaya uygulanacak tedavi yöntemlerinin tartışıldığını belirten Doç. Dr.
Anjiyo işleminin riski çok yüksek midir? Her ne kadar koroner anjiyografide komplikasyon riski % 1'in altında olsa bazı riskler de bulunmaktadır. Bunlar; kalp krizi, inme, damar zedelenmesi, ritim bozukluğu, verilen boya maddesine bağlı alerjik reaksiyon,böbrek hasarı, kanama, enfeksiyon, X-ray ışınına bağlı radyasyon.
Bunun yanında klasik anjiyoda da risk son derece düşüktür. Ölüm, kalp krizi, felç gibi önemli komplikasyonların (istenmeyen olay) oranı 5/10.000 ile 1/1000 arasındadır.
Anjiyonun Riskleri Nelerdir? Bütün cerrahi girişimlerde olduğu gibi anjiyo da bazı riskler barındırır. Ancak söz konusu risk faktörleri günümüz teknolojisi sayesinde son derece azalmıştır. Hastanın felç veya kalp krizi geçirme riski ya da yaşamını yitirme riski son derece düşüktür.
Anjiyo işleminde olası komplikasyonlar şunlardır: Bacak ya da el bileği damarı hasarı: Giriş yerinde hafif morarma olması normaldir. Bacak (kasık) ya da el bileği damarında ciddi kanama veya tıkanıklık gelişebilir. Dolayısıyla, kan takviyesi ya da acil damar ameliyatı nadiren gerekebilir.
İlgili 22 soru bulundu
- Böbrek yetersizliği olan hastalar, - Sol kalp yetersizliği olanlar, - Kişinin ateşi var ise, - Bazı kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda anjiyo yapılması sakıncalı bulunmaktadır.
İşlem bittikten sonra hasta hemen ayağa kalkabilir, oturur, tuvalete gidebilir, elini bile kullanabilir. Hastalar 2,5-3 saat içinde taburcu olabilir. İsterlerse aynı gün işine geri dönebilir.
Bir çeşit damar görüntüleme yöntemi olan anjiyo, kan damarlarının röntgenidir. Anjiyo işlemi damarlardaki zayıflamalar, tıkanıklıklar veya pıhtı gibi durumların kesin tanısı için kullanılır.
Yapılan kontrollerde sessiz kalp krizi tespiti yapılabilir. SESSİZ KALP KRİZİ NASIL ANLAŞILIR? Kalp krizi belirtileri arasında mide bulantısı ve kusma, ani soğuk ter basması, baş dönmesi, sıkıntılı genel durum, çabuk yorulma, nefes darlığı ve kalp ritim bozukluğu da yer almaktadır.
Koroner anjiyografi zor bir işlem mi? Günümüzde koroner anjiyografi çok daha zor olmayan bir tanısal işlem.
Koroner damarların gözümüzle görülmesini sağlar. Tanının kesinleşmemesi veya ertelenmesi bazen bir kalp krizine sebep olabilmektedir.
Stent damar duvarına gömüldükten sonra risk azalır, bu nedenle artık tek bir kan sulandırıcı ilaç yeterli olur. İlaç kullanmamak; stentin pıhtı nedeniyle tıkanmasına, bu da kalp krizine ve ani ölüme sebep olabilir.
Hastanın durumunda herhangi bir komplikasyon veya kalp krizi ihtimali söz konusu ise hastanede gözlem altında olmanız istenecektir veya doktorunuz yalnızca önlem amaçlı da bir gün hastanede bulunmanız gerektiğini belirtebilir.
Anjiyo ne kadar sürer? Anjiyografi normal şartlar altında 15 dakika süren bir işlemdir. İşlem sonrasında anjiyografi filmi izlenerek hastanın teşhisi konulur ve tedavisi planlanır.
İşlem süresi yaklaşık 10 dakikadır. Hasta işlem sonunda ayakta veya oturarak odasına alınır ve 1-2 saat sonra taburcu edilir. Eğer kritik bir darlık tespit edildiyse, stent işlemine yine koldan devam edilir ve sonunda odasına yine ayakta veya oturarak alınır. Ertesi gün normal hayatına genellikle dönebilir.
Kalp krizi yaşayan çoğu kişide göğüs ağrısı sol kola yansıma eğilimindedir. Bu bölge dışında omuzlar, sırt, boyun ya da çene gibi bölgelere de ağrının yansıdığı kişiler mevcuttur. Kadınlarda kalp krizi sırasında ağrı alt karın bölgesi ve göğsün alt kısımlarına da yansıyabileceği için dikkatli olunmalıdır.
Belirti görüldüğünde ise hafif ya da şiddetli göğüs ağrısı, nefes darlığı, çene, boyun, sırt, kol veya omuzda ağrı, mide bulantısı, sersemlik hissi veya anormal şekilde yorgunluk kalp krizi belirtisi olarak hissedilebilir.
Kalp krizinin en sık belirtisi, göğüs ağrısı veya göğüste rahatsızlık hissidir. Göğsün ortasında veya sol tarafında birkaç dakikadan uzun süren veya aralıklı tekrarlayan ağrı; rahatsız edici baskı, sıkışma, dolgunluk gibi hissedilebilir. Nadiren; Sersemleme veya baygınlık hissi.
Kansız Anjiyografi Nasıl Yapılır? Teknik olarak hasta uyanıkken ve 10 – 12 saniye nefesini tutarken bu işlem yapılır. Kol ya da ellerdeki toplar damara bir kateter yerleştirilir ve yerleştirilen bölgeye iyotlu kontrast madde enjekte edilir. Oldukça kısa süren bu işlemin aynı zamanda kısa bir hazırlık süreci de vardır.
Diğer görüntüleme teknikerine oranla daha sık kullanılan sanal anjiyo işleminde, damar tıkanıklıkları veya damar sertliklerinin tespitinde % 100 doğruluk oranından bahsedilebilir. Yapılan araştırmalar, işlem sonuçlarının tam anlamıyla doğruluk sağladığı yönünde olmaktadır.
Anjiyo işlemi yaklaşık olarak 20-60 dakika sürer. Bu süre hastanın yaşına, kilosuna ve incelenecek damarlara göre değişiklik gösterebilir. Anjiyo acılı ve ağrılı bir işlem değildir. Bu nedenle bu süre içerisinde hastalar genellikle herhangi bir ağrı hissetmezler.
Bt anjiyo uygulaması, doktorunuzun uygun görüldüğü durumlarda uygulanabilmektedir Genellikle 50- 60 yaş aralığındaki kişilerde teşhis amaçlı kullanılırken, daha küçük yaşlarda yani bebek ve çocuklarda anjiyo için de tercih edilebilmektedir.
Anjiyo bir cerrahi işlem midir? Hayır. Göğüs açılarak yapılmadığından ve herhangi bir yara oluşmadığından dolayı cerrahi işlem olarak kabul edilmemektedir. İşlem süresi ameliyata göre çok daha kısadır.
Kanülün çıkarıldığı noktada pıhtılaşma ve şişlik nedeniyle oluşan ağrı geçici yan etkilerden biridir. Bu durumun dışında koroner bt anjiyografi sonrası ağrı olmamakta, iyileşme süresi aynı gün içerisinde gerçekleşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri