Beyin anevrizması, beyindeki bir kan damarında olan çıkıntı veya balonlaşmasıdır. Sızdırması veya yırtılması sonucunda beyin kanamasına sebep olabilir. Bu durum hastanın yaşamını tehdit edeceğinden ötürü acil tıbbi müdahale gerektirir.
Beyin anevrizması patladığında beyin kanaması meydana gelir ve bu da hemorajik inme denilen duruma yol açar. Kanama ve oluşan ödem nedeniyle beyin dokuları hasar görür ve ölmeye başlar. Hastada felç belirtileri gelişebilir veya hasta komaya girebilir.
Beyin anevrizmasının nedenleri çoğunlukla bilinmemektedir, ancak bazı durumlar riski artırabilir. İleri yaş, yüksek tansiyon, sigara, madde kullanımı özellikle kokain, ağır alkol tüketimi ve bazı enfeksiyonlarda sık görülme sıklığı artabilir. Bazen de kafa travmasından sonra oluşabilir.
Çoğu durumda herhangi bir belirti göstermez. Ancak bazı durumlarda anevrizma beyin dokularına ve sinirlerine baskı yapabilir. Böyle durumlarda gözün üstünden başlayarak arkasına doğru uzanan ağrı, genişlemiş bir göz bebeği, görmede güçlük veya çift görme, yüzün bir tarafının uyuşması gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Çoğu hastada herhangi bir belirtiye neden olmayan baloncuklar genellikle tehlikeli değildir; bununla birlikte beyin ve ana atardamarlarda meydana gelen anevrizma yırtılmaları beyin kanaması ve iç kanamalara neden olmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Beyin kanaması her yaş grubunda görülebilir. Ancak 25 yaş ve daha sonrasında risk giderek artar. En sık olarak da 50-60 yaşları arasında görülür.
Beyin anevrizma kanamaları, tehlikeli durumlardan biridir. Yüzde 25'i hayatını hemen, yüzde 50-60'ı ise tedavi edilmediği zaman hayatını kaybetmektedir. Geri kalanların ise yalnıza yarısı normal hayatlarına devam edebilmektedir.
Dolayısıyla ameliyatın riskleri ile kıyaslandığında özellikle genç ve orta yaş hastalarımızın kanama ihtimaline karşı mutlaka tedavi olmalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü anevrizmanın kendi kendine iyileşmesi gibi bir durum söz konusu değildir.
Beyin anevrizmaları erişkinlerde sık görülür. Ayrıca kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür. Sigara kullanımı: Sigara damar yapısını eskiterek, zaten var olan sorunun daha da erken gelişmesine ve kanamaya neden olabilir.
Hastalık sinsi seyreden ve çoğunlukla belirti vermeyen özelliktedir. Sigara içen, 60 yaş üstü, hipertansiyonu olan erkeklerde daha sık görülmektedir. Görülme sıklığı 50 yaş üstünde 25/100000 dir. Ülkemizdeki nüfus yapısı dikkate alındığında yılda yaklaşık 3000-4000 civarında yeni hasta görülme şansı mevcuttur.
Kanamamış anevrizmalarda; açık cerrahi uygulanan hastalar genellikle 1 hafta içerisinde taburcu olurlar. Tam olarak iyileşmeleri birkaç hafta ile birkaç ay arasında sürebilir. Endovasküler tedavi uygulanan hastalar genellikle 1-2 gün içerisinde taburcu olurlar.
Beyin Anevrizması Belirtileri. Beyin anevrizması belirtileri arasında bir bölgede hissedilen baş ağrısı, bulantı, kusma, ensede sertlik, bulanık veya çift görme, ışık hassasiyeti gibi göstergeler vardır. Beyin anevrizmasının kanamaması durumunda hasta hiçbir belirti göstermeyebilir.
Karın içerisinde yerleşen anevrizmalar karın ağrısı veya sıklıkla bele doğru yayılan ağrı ile ortaya çıkmaktadır. Büyük anevrizmalarda hasta elini karnına koyduğunda eline bir top vuruyormuş gibi hissedebilir. Göğüs boşluğundaki anevrizmalar ise göğüs ağrısı, sırta vuran ağrı veya ses kısıklığına neden olabilir.
Bu değişik nedenlerle olabilir. Travma olabilir ya da hasta tansiyona bağlı olarak beyin kanaması geçirebilir. Ama beyin kanamalarının en sık nedeni olarak, yani Ebru Gündeş Hanım da ortaya çıkan, halk arasında baloncuk olarak da anılan anevrizmalar daha sık olarak hayatı tehdit etmektedir.
Beyin anevrizması mevcut kişiler ağır spor ve ağır eşya kaldırmamalıdır. Yüksek tansiyonu olan hastalar ise mutlaka tansiyon ilaçlarının yanı sıra mutlaka kan basıncını kontrol altına almalıdır.Mutlaka hastaların sağlığına zararlı olan sigara ve alkol kullanmamaları gerekmektedir.
Anjiyografi ile anevrizma tedavisi
Anevrizma tedavisi eskiden çoğunlukla ameliyatla yapılırdı ama günümüzde asıl tedavi genellikle anjiyo ile yapılır. 1) Kumaş kaplı stent (stent greft) yerleştirilerek anevrizma giderilebilir. Düz seyirli anevrizma genellikle bu şekilde tedavi edilir.
Açık anevrizma ameliyatı riskleri nelerdir? Açık anevrizma ameliyatının riskleri kanamanın mevcut olup olmamasına, anevrizmanın boyutuna, konumuna göre değişiklik gösterir. Daha önceleri açık anevrizma ameliyatında hayati risk yüksekken, gelişen modern görüntüleme yöntemleri sayesinde bu risk oldukça düşmüştür.
Anevrizmaya yönelik özellikle açık ameliyat veya kanamış beyin anevrizması sonrasında hastalar uzun veya kısa süreli fiziksel, bilişsel ve duygusal değişikliklerle karşı karşıya kalırlar. Hastalarımız kısa ve uzun süreli hafıza kayıpları yaşayabilirler..
Anevrizma tedavisinin temel prensibi ise, anevrizma kesesini kapatarak anevrizma içine kan akımının girişini engellemektir. Beyin anevrizmalarının bir ilaç ile tedavisi mümkün değildir. Beyin anevrizma tedavisi, kapalı veya açık, bir ameliyatla mümkündür.
Anevrizmaların bir bölümü ise başka sebeple çekilen beyin tomografisi ya da beyin MR'ında tesadüfen tespit edilebilir. Hastaların yarısı kanamadan 10-20 gün önce haberci ya da sızıntı kanama olarak ifade edilen tabloya sahiptir.
Anevrizmalar herhangi bir yaş grubunda görülebilir ancak sıklığı 50-60 yaş arasında artmaktadır. Kadınlarda erkeklere göre 3 kat fazla görülmektedir.
Anevrizmaya bağlı beyin kanaması, hayati tehdit eden bir durumdur. Anevrizma kanaması geçiren hastaların %20-25'i hastaneye ulaşamadan hayatını kaybederler. Hastaneye ulaşıp tedavisi başlatılan hastaların da yaklaşık %15-20'si kanama sonrası gelişen komplikasyonlar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.
Aort anevrizması kendi kendine geçer mi? Aort anevrizma gelişimi uygun ilaç tedavileri ve takip ile durdurulabilir ancak kendiliğinden aort damarının genişlemesinin düzelmesi mümkün değildir.
Anevrizmalar sıklıkla 35-60 yaş arasındaki insanlarda fakat daha sıklıkla kadınlarda ortaya çıkmaktadır. Sigara içmek ve yüksek tansiyon anevrizma gelişimi için önemli risk faktörleridir.
Kronik baş ağrısı yaşayan bireylerde, baş ağrısı sıklığının ve şiddetinin artması uyarıcı olmaktadır. Göz kapağında düşme, geçici uyuşmalar, yutma ve görme bozuklukları da anevrizmanın bilinen belirtileri arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri