Kimdir? Kaymakamımız 1990 yılında Eskişehir' de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Manisa' da tamamladı.
Beytüşşebap, kelime anlamı olarak Beyt ve Şebap kelimelerinden elde edilmiş Arapça bir birleşik isimdir. Gençlerin evi anlamındadır.
Tarihçe. Daha önceleri Siirt iline bağlı bir ilçe olan Beytüşşebap, 6 Mayıs 1936'da Hakkari iline bağlandı.
Türkiye Cumhuriyeti kurulduğunda ilçe olan Beytüşşebap bu sefer Siirt iline bağlandı. 1936 yılında ise Hakkari'ye bağlandı. 1990 yılında Şırnak'a bağlandı.
Beytüşşebap'da 47 yerleşim .
İlgili 39 soru bulundu
Şırnak Kaplıcaları
Kato Dağı eteklerinde yer alan Zümrüt Kaplıcaları ise Şırnak'ın Beytüşşebap ilçesinde yer alıyor. Su ve çamur banyosu olmak üzere iki kaplıca halinde olan Besta Kaplıcası ve Kumçatı mevkiinde yer alan Nasfaran Kaplıcası da Şırnak kaplıcaları arasında bulunuyor.
Beytüşşebap Arapça bir kelime olup 'Gençevi' anlamına gelmektedir. İlçemiz oldukça eski bir yerleşim birimidir.
Beytüşşebap İlçesi, dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahip olup doğusunda Hakkari, batısında Siirt-Pervari, kuzeyinde Van-Çatak ve Gürpınar, güneyinde ise Hakkari-Çukurca ve Şırnak-Uludere yer almaktadır. Şırnak iline yaklaşık 120 km. mesafededir. Yaz aylarında Şırnak iline ulaşım 3 saati bulmaktadır.
İlçeler. Şırnak ilinin yedi ilçesi vardır, Şırnak (il merkezi)
Uludere ilçesi yaklaşık 1.220 metre rakıma sahip bir vadide kurulmuş olup etrafı yüksek dağlarla çevrilidir. İlçe toprakları dağlık ve engebeli bir arazi yapısından oluşmaktadır.
16 Mayıs 1990 tarih ve 3647 sayılı kanunla Siirt ilinden ayrılarak Türkiye'nin 73. ili olmuştur. Aynı kanunla Siirt'in Eruh ilçesine bağlı Güçlükonak bucağı bu ilin ilçesi olmuş, ayrıca Mardin'in İdil, Cizre ve Silopi ilçeleri buraya bağlanmıştır.
1931 yılında Cizre'ye bucak olarak bağlanan Silopi, 1960 yılında Mardin'e bağlı bir ilçe olarak idari taksimatta yerini almıştır. 18 Mayıs 1990 gün ve 20522 Sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile 16 Mayıs 1990 tarihinden itibaren yeni il olan Şırnak'a bağlanmıştır.
Bu konumu 1990 yılına kadar sürmüştür. 18.05.1990 tarih ve 20522 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 16.05.1990 tarih ve 3647 sayılı yasa ile il statüsüne kavuşmuştur. İle bağlı altı ilçe bulunmaktadır. Bu ilçeler Beytüşşebap, Cizre, Güçlükonak, İdil, Silopi ve Uludere'dir.
VALİ ALİ HAMZA PEHLİVAN BEYTÜŞŞEBAP BELEDİYE BAŞKANI, AK PARTİ İLÇE BAŞKANI ve İL GENEL MECLİSİ ÜYESİ İLE GÖRÜŞTÜ Beytüşşebap Belediye Başkanı Habip Aşan, AK Parti Beytüşşebap İlçe Başkanı Hulusi Adıyaman ve İl Genel Meclis Üyesi İsmet Öter Valimiz Ali Hamza Pehlivan'ı ziyaret etti.
ŞIRNAK ilinin Nüfusu En büyük ilçesi CİZRE (159.754) , ŞIRNAK ilinin Nüfusu En küçük ilçesi GÜÇLÜKONAK (12.120) olmuştur.
Şırnak ili nüfusu 2023 yılı itibarıyla 557.605 olarak belirlenmiştir. Bu nüfusun %75,45'i şehirlerde yaşamaktadır. İlde km² başına 79 kişi düşmektedir.
2016 - 2018 yılları arasında Şırnak - Beytüşşebap Jandarma Komando Alay Komutanı görevlerinde bulunmuştur. Tümgeneral Murat BULUT Cumhurbaşkanlığının 12 Ağustos 2018 tarihli ve 2018/100 sayılı kararı ile Generalliğe terfi ettirilmiştir.
Coğrafya. İl batıda Mardin, kuzeyde Siirt, kuzeydoğuda Van ve Hakkari illeri, güneyde Irak ve Suriye Devletleriyle çevrilidir. Şırnak ilinin bir kısmı Güneydoğu Anadolu Bölgesi içinde kalır.
Şırnak'ta tarım, hayvancılık ve sınır ticareti ekonominin temelini oluşturur. Buğday, arpa ve mercimek üretimi başta gelir. Sanayi bitkilerinden pamuk ekimi yaygındır. Cizre ve Silopi ilçelerinde yüksek kaliteli nar ve üzüm yetişir.
Cizre Usulü Meşhur Zerde - Nefis Yemek Tarifleri.
Cizre kenti ile özdeşleşen Kırmızı Medrese, şehrin batısındaki sur kalıntıları üzerinde bulunur. Kırmızı tuğlalardan örülmüş ve adını bu tuğlalardan almıştır. Cizre Beyliği döneminde II. Han Şeref Bey tarafından yaptırıldığı düşünülür.
1926 yılında yapılan Ankara Antlaşması ile Musul dahil beş bölgesi ulusal hududlar dışında kalan Hakkari aynı yıl il statüsü kazanmıştır. 1933 yılında Van İline bağlanmış, 1936 yılında yeniden il statüsü kazanmıştır.
Önceleri Mardin iline bağlı bir yerleşim birimi iken 16.05.1990 tarih ve 3647 sayılı yasa ile Şırnak iline bağlanmıştır.
Şırnak; Guti, Babil, Med, Asur, Pers, Sasani, Emevi, Abbasi, Selçuklular ve Osmanlılar dönemlerinde Cizre'ye bağlı bir yerleşim birimi idi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri