Bu sureyi vird edinrek devamlı okuyanlar kamil insanların makamına erer. Düşman şerrinden korunmak için okunur. Her gün okuyan, dinini ve dünyasını muhafaza etmiş olur. Sarılık için her gün 3 kere okunup dua edilir.
BEYYİNE SURESİNİN FAZİLETİ
Muhammed (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) Efendimiz: -"Bu sureyi münafıklar okuyamaz ve kalbinde Allah'ın birliği hakkında şüphesi olan kul da hiç okuyamaz.
Gerçeği açık bir şekilde ispatlayan kesin delil anlamında kullanılan bir terim.
Sekiz âyet olup fâsılası هـ harfidir. Sûre, adını birinci âyette geçen ve “kesin belge” anlamına gelen el-beyyine kelimesinden almaktadır. Yine sûrenin başlangıcını oluşturan “lem yekün” lafzıyla, ayrıca içinde geçen kelimelerden alınmış Münfekkîn, Kayyime ve Beriyye gibi adlarla da anılmaktadır.
Bu dört sahâbîden biri de Übey İbni Kâ'b Hazretleridir (bk. Buhârî, Menâkıbu'l-ensâr 16). Kâ'b, Resûlullah (asm)'dan sonraki dönemde kırâat ilminin imamı olarak hizmet vermiştir. Allah Teâlâ'nın, Beyyine sûresi'ni Übey İbni Kâ'b'a okumasını Hz.
İlgili 16 soru bulundu
“Allah'a yürekten inanıp itaat ederek” diye çevirdiğimiz ifadenin tam karşılığı, “dini yalnız Allah'a has kılarak” şeklindedir.
Hz. İbrâhim'in kavmi putperestliğe iltifat etmeyip Allah'ın dinine, İslâm'a döndüğü için İbrâhim'e hanîf denilmiştir.
KUR'AN-I KERİM | 598. Sayfa | Beyyine Sûresi.
Medine döneminde inmiştir. 8 âyettir. Beyyine, apaçık delil demektir.
"Âyâtün beyyinât" (apaçık âyetler, belgeler) terkibi bir yerde (Âl-i İmrân 3/97), makām-ı İbrâhim başta olmak üzere Kâbe'de bulunan ve "ibret verici hâtıralar taşıyan tarihî belgeler" mânasında kullanılmıştır.
Dünyevi ve uhrevi musibetlerden kurtulmak için günde üç defa okunur. Her kim bu sureyi okumaya devam ederse, kendisine dünyada verilen nimetlerden dolayı hesaba çekilmez. Bir kişi, yağmur yağarken oturup ara vermeksizin 7 kere bu sureyi okursa, Allah'u Teala o kimseye hesapsız sevap verir.
Beyyine Kavramı
Beyyine, sözlük anlamı itibarıyla “apaçık, karşı konulmaz delil, delil olarak kullanılan belge, kanıt, burhan” anlamlarında kullanılan bir kelimedir14. Beyyine kelimesinin çoğulu beyyinâttır15. delillerle yapılmışsa bu durumda direk olarak elde edilen delil yok sayılmaz.
Beyyine suresi, mushaftaki sıralamada doksan sekizinci, iniş sırasına göre yüzüncü sırada yer almaktadır.
İzzet ve saadete nail olup, bahtın açılması için okunur. 2. Hasretini çektiği kimseye kavuşmak için okursa, isteği gerçekleşir. 3. Her gün okuyan, herkese şirin gözükür; ruhunu kolaylıkla teslim eder.
Ayet.
Beyyine Suresi, Medine döneminde inmiştir. 8 ayettir. Beyyine, 'apaçık delil' anlamını taşımaktadır. Mushaftaki sıralamada doksan sekizinci, iniş sırasına göre yüzüncü suredir. Surenin esas konusu, insanları dine davette "peygamber gönderme"nin önemini açıklamaktır.
Hümeze Suresi Türkçe Anlamı
1, 2.Mal toplayan ve onu durmadan sayan, insanları arkadan çekiştiren, kaş göz işaretiyle alay eden her kişinin vay haline! 3.O, malının, kendisini ebedileştirdiğini sanır. 4.Hayır! Andolsun ki o, Hutâme'ye atılacaktır.
Beled Suresi, Kur'an'ın 90. suresidir. Sure 20 ayetten oluşur. Mekke'de indirildiğine inanılan Sure ismini ilk 2 ayetinde geçen ve beldeler şehirler anlamına gelen el-beled kelimesinden alır. Bu surede el beled kelimesi ile Mekke şehri kastedilmektedir.
Zilzal Suresi Nuzül
Mushaftaki sıralamada doksan dokuzuncu, iniş sırasına göre doksan üçüncü suredir. Nisa suresinden sonra, Hadid suresinden önce Medine'de inmiştir. Mekke'de indiğine dair rivayetler de vardır (bk. Şevkani, V, 562).
Sayfa Düzeni
Mekke döneminde inmiştir. 52 âyettir. Sûre, adını birinci âyette geçen “elKalem”kelimesinden almıştır. “Nûn” sûresi diye de anılır.
Haniflik kavramı; çoğu Müslüman âlim tarafından İslam öncesi döneme kadar genelde Arap yarımadasında varlığını sürdüren Hz. İbrahim'in Tevhid Dini olarak kabul edilir.
Kur'an henüz insanlara ulaşmadan önce tek tanrı inancını taşıyan kişilere Arapça hanif adı verilirdi. Bu kişilerin İbrahim peygamberin yolunda olduklarına inanılırdı. Hanif, bir Kur'an kavramı olarak tanımlandığında "kâinatın tek hâkimi olan yaratıcıya duru olarak inanıp güvenen" manasını taşır.
İslam inancına göre, Muhammed de bir Hanîf idi ve İbrahim'in oğlu İsmail'in soyundan gelmekteydi.
Alak Suresinin İlk Beş Ayeti
Muhammed'e Hira'da ilk vahiy olarak inmiştir: - “Yaratan Rabbinin adıyla oku! - O, insanı bir alaktan yarattı. - Oku!
-Ey iman edenler, yemeğe çağrılmadan Peygamber'in evlerine vakitli vakitsiz girmeyin. Davet edildiğiniz zaman gidin ve yemek yiyince dağılın, söze dalmayın. Bu hal onu incitiyor, size söylemekten de çekiniyor. Allah ise gerçeği söylemekten çekinmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri