Küçük aylarda ve yaşlarda bezelyeyi püre olarak kullanabilir, rahatlıkla çorbalara katabilirsiniz. 2 yaşına doğru birçok bebek bezelye yemekleri(iyi pişmiş olmak suretiyle) yiyebilir, bezelyeyi rahatlıkla damağı ile ezip çiğneyebilir.
Baklagiller kendi aralarında ve diğer besinlere karşı çapraz reaksiyon oluşturabilme özelliğine sahiptir. Örneğin mercimek alerjisi olan çocuklarda nohut, bezelye, yer fıstığı ve soya gibi diğer baklagiller ile de alerji görülebilmektedir.
Bezelye proteini alerjisi, bağışıklık sisteminin bezelyede bulunan spesifik proteinlere verdiği tepki sonucu meydana gelir. Bezelye yemek ya da bezelyeye dokunmak alerjik reaksiyonu başlatabilir. Bezelye, yer fıstığı ile aynı besin ailesindendir ve yer fıstığı alerjisi olan kişilerde bezelye alerjisi de görülebilir.
Herkesin bezelye alerjisi olabilir. Bununla birlikte, bezelye bir baklagil olduğu için, bezelye ile yer fıstığı ve mercimek gibi diğer baklagiller arasında klinik olarak anlamlı bir çapraz alerjenite veya hassasiyet vardır. Semptomlar atopik dermatit, astım, burun akıntısı, mide bulantısı ve ishali içerir.
Hardal, öncelikli bir gıda alerjeni olarak kabul edilmektedir. Öncelikli gıda alerjenleri, alerjik reaksiyonların çoğuna neden olan gıdalardır. Hardal bir bitkidir ve brokoli, kanola, karnabahar, lahana, Brüksel lahanası ve şalgam içeren Brassicaceae familyasına aittir.
İlgili 34 soru bulundu
Bunlar süt, yumurta, yer fıstığı, soya, buğday, ağaç fıstıkları (ceviz, badem, Antep fıstığı, vs), balık ve kabuklu deniz hayvanlarıdır. Bu gıdalardan bazılarına karşı gelişen alerjik reaksiyonlar çocukluk döneminin ilerleyen çağlarında geçebilirken bazılarında ise ömür boyu sürebiliyor.
Bakliyatlar: Bezelye, fasulye, mercimek, yer fıstığı ve soya fasulyesi iyi birer protein ve demir kaynağıdır. Bu bakliyatları, C vitaminleriyle (domates, narenciye, yeşil yapraklı sebzeler gibi) birlikte almak, demir emilimine yardımcı olur. Bakliyat tüketimi genelde 9 aylık bebek beslenmesi için uygundur.
Ayrıca kalp-damar sağlığını, bağışıklık ve sindirim sistemini destekler. Kalori değeri çok düşük olduğu için kilo vermek isteyenler için ideal bir besindir. Bol miktarda folik asit içerdiği için hamileler ve bebekler iyi bir yiyecektir. Baklagil alerjisi olan kişiler bezelyeden uzak durmalıdır.
Bu masum yeşil sebzenin şişkinlik ve gaz yapan yiyeceklerden biri olduğunu birçoğumuz deneyimleyerek öğrendik maalesef. Bezelyenin bir besin şeker zinciri olan prebiyotik oligosakkarit zengini olması bu problemin asıl sorumlusu aslında.
Ancak özellikle brokoli, karnabahar, lahana, brüksel lahanası, bezelye, turp, roka, salatalık midenizde ağrıya, gaz ve şişkinliğe sebep olabilir. Yağlı yiyeceklerin midede kalma süresi uzadıkça sindirilmesi için daha fazla sindirim enzimi salgılanıyor.
Yeşil bezelye de diğer baklagiller gibi şişkinliğe, genellikle mide gazına ve mide şişmesine neden olabilmektedir. Bezelyenin içeriğindeki lektinler şişkinlik ve diğer oluşabilecek sindirim semptomları ile ilişkilidir.
Besinler: Bazı gıdalar gaz oluşumuna neden olabilir. Lifli gıdalar (brokoli, lahana, fasulye, bezelye gibi), soğan, sarımsak, karnabahar gibi sebzeler, karbonatlı içecekler, şeker alkolleri, asitli içecekler, bazı yapay tatlandırıcılar (sorbitol, mannitol gibi) ve süt ürünleri gibi gıdalar gaz sıkışmasına yol açabilir.
Baklagiller Anne Sütüne Gaz Yapar.
Kuru fasulye, nohut, hatta mercimek ve bezelye gibi... İşte tüm bu besinler hem bebeğinize hem de anne sütüne gaz yapar. Ayrıca anne sütünün kokusunun değişmesine de neden olabilir ve meme reddine yol açar.
Çocuklarda besin alerjisi, besin reddi, iştahsızlık, karın ağrısı, kusma, ishal ve kabızlık gibi bulgularla ortaya çıkabiliyor. Bazı besin alerjileri ise ciltte kızarıklık, yanma, kaşıntı oluşmasına neden olabiliyor.
Şubat başından 15 Mart'a kadar erkenci - yarı erkenci çeşitler; Marttan nisan başına kadar yarı erkenci ve geçci çeşitler; 15 Nisandan sonra sıcağa dayanıklı çeşitlerin ekimi yapılmalıdır. Kasım–Aralık ayları içerisinde de sonbahar çeşitleri ekilebilir.
Bezelye. Birçok kişi tarafından bezelyenin sebze olduğu düşünülse de bezelye bakliyat çeşitlerinden biridir. Yalnız diğer bakliyatların aksine taze ve yeşil olarak tüketilir. Pişmiş 100 gram bezelye 84 kilokalori içerir. 100 gram bezelyede 16 gram karbonhidrat, 0.25 gram yağ, 6 gram protein ve 6 gram lif bulunur.
Zengin lif içeren gıdalarla beslenme ve bol sıvı tüketimi kabızlığın düzeltilmesinde büyük rol oynar. Günlük sıvı alımı günde 2 litreye çıkarılmalıdır. Kuru erik, elma, portakal, bezelye, yeşil fasulye, barbunya, pişmiş yulaf ezmesi, badem, yer fıstığı ve tam buğday ekmeği lif açısından oldukça zengin gıdalardır.
Her mevsimde ve her koşulda tazesine, organik veya doğalına ulaşılamadığında, besinlere ulaşımı kolaylaştırdığı için dondurulmuş sebze ve meyvelere çocuk beslenmesinde de yer verilebilir.
Bezelye, protein ve karbonhidrat kaynağı olduğu gibi A vitmini, C vitamini, kalsiyum ve demir bakımından da zengin bir sebze. Bebeğinizin yiyeceği ilk sebzelerden biri olmaya aday. Bebeklere hafif tatlı bezelye gibi sebzelerin meyvelerden önce tanıtılması öneriliyor.
7 aylık bebek neler yiyebilir? Patates, havuç, bezelye, iki kez çekilmiş kuzu kıyması, pekmez, tuzsuz lor peyniri, yumurta sarısı, turunçgiller ve çilek dışındaki meyveler, kabak, ev yoğurdu gibi besinleri tüketebilir.
Son yıllarda giderek artan mide bağırsak alerjilerinin bulgusu olarak bulantı, kusma, karın ağrısı, şiddetli gaz sancısı, kanlı ve mukuslu kaka olabilir. Burunda hapşırma, kaşıntı ve akıntı, nefes darlığı, öksürük de besin alerjisinin bulgusu olarak görülebilir.
Yapılan araştırmalar; süt, yumurta, tuzlu fıstık, buğday gibi alerjik besinlerin anne sütünden bebeğe geçebileceğini göstermektedir. Bu besinleri tüketmeniz durumunda, bebeğiniz bu besinlere karşı duyarlanıp bahsedilen alerjik yakınmaları gösterebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri