Ortalama 8 aylık süre içinde yetişmesini tamamlar ve yaz aylarında tezgahlarda kendini gösterir. Özetle: İlkbaharda hasadı yapılacak bezelyeler sonbaharda yani ekim, kasım ve aralık aylarında, Yazın hasadı yapılacak bezelyeler ise ilkbahar aylarında yani mart, nisan ve mayısta ekilir.
İlkbaharda hasadı yapılacak bezelyeler ekim-kasım-aralık aylarında, yazın hasadı yapılacak olanlar ilkbahar aylarında ekilir. Kışı sert geçmeyen yerlerde ilkbaharda hasat alınacak şekilde ekilmeli, kışı sert geçen yerlerdeyse yazın hasadı yapılacak şekilde ekilmelidir.
Mayıs ayından başlayarak yazın sonuna kadar hasat edilebilir. Ancak bezelyenin çeşidine göre hasat dönemi farklılık gösterebilir. Bezelyenin; Araka bezelyesi, sultani bezelye, bahçe bezelyesi, tarla bezelyesi ve sırık bezelyesi gibi farklı çeşitleri mevcuttur.
Bezelyenin en bol olduğu zamanlar mayıs aylarıdır. İlkbaharın ilk zamanlarında ekilen bezelyeler mayıs ayında hasat edilir. Bu hasat süresince Pazar tezgahlarında birçok bezelye görmek mümkündür. Bezelyeyi her mevsim tüketebilirsiniz.
Bezelyelerin en taze zamanı genellikle Nisan ayıdır. Nisan ayında en taze bezelyeler marketteki yerini alıyor. Tüketmeyi sevenler bezelye için markete giderek Nisan ayında alışveriş yapabilir. Nisan ayı haricinde yaz boyunca bezelye satışı devam eder.
İlgili 28 soru bulundu
Ortalama 8 aylık süre içinde yetişmesini tamamlar ve yaz aylarında tezgahlarda kendini gösterir. Özetle: İlkbaharda hasadı yapılacak bezelyeler sonbaharda yani ekim, kasım ve aralık aylarında, Yazın hasadı yapılacak bezelyeler ise ilkbahar aylarında yani mart, nisan ve mayısta ekilir.
Yaz sebzeleri arasında taze patates, marul, enginar, kabak, taze fasulye, bamya, bezelye, dolmalık biber, sivribiber, taze sarımsak, mısır, salatalık, domates, börülce yer alır.
Siz parmaklarınızla hafif bir güç uyguladığınızda kabuk açılacak ve taneler ortaya çıkacaktır. Taze bezelyenin kalitesi de içindeki tanelerin parlak yeşil ve hafif sert olmasıyla anlaşılır.
Seçenekler: 670 gr 47,58 TL/kg.
Bakliyatlar: Bezelye, fasulye, mercimek, yer fıstığı ve soya fasulyesi iyi birer protein ve demir kaynağıdır. Bu bakliyatları, C vitaminleriyle (domates, narenciye, yeşil yapraklı sebzeler gibi) birlikte almak, demir emilimine yardımcı olur. Bakliyat tüketimi genelde 9 aylık bebek beslenmesi için uygundur.
Bezelye, magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi kalp dostu mineraller içererek, kalbi koruyucu karotenoidler ve flavonoller gibi bitkisel besinler içerebilir. Bezelye, aynı zamanda kolesterol seviyelerini, özellikle LDL kolesterolü (kötü kolesterol) yönetmemize yardımcı olmaktadır.
Ancak bu sebzeye dört mevsim boyunca ulaşmak mümkün olmadığı için, genelde kış ayları için dondurucuya atılarak muhafaza edilir. Bezelyeyi dondurucuda saklamak için hem çiğ, hem de pişmiş olarak kullanabilirsiniz.
Sultani bezelye: Yassı kabuklu ve küçük tohumlu, körpeyken toplanıp taze fasulye gibi kabuğuyla birlikte yenen bezelye çeşididir. Tane bezelye (araka): Kabuklu olarak yenmeyen, yalnız olgunlaşan iri taneleri yenen bezelye çeşididir.
Barbunyalar oturak çeşitler olup, büyük çoğunluğu kırmızı çeşitler olmak üzere beyaz çeşitler yazlık ve güzlük olmak üzere iki dönemde ekim yapılmaktadır. Mayıs ayında başlayan tohum ekimi ile birlikte ekim ortasına kadar barbunya hasadı devam etmektedir.
İlkbahar Sebze ve Meyveleri
Mart ayı sebzeleri arasında ıspanak, havuç, pırasa, kırmızı turp ve brokoli bulunuyor. Mart ayında yetişen meyveler ise elma ve muz oluyor. Nisan ayında sebze tezgahlarında taze soğan, taze sarımsak, kuşkonmaz, taze kekik, bakla ve marul görebilirsiniz.
İlk olarak taze bezelyelerimizi kabuklarından ayıralım. Ben 1,5 kg bezelyeden 650g kadar iç elde ettim. Soğanın kabuklarını soyalım ve yemeklik olacak şekilde doğrayalım.
Mağaza veya A101 KAPIDA'dan satın alabilirsiniz.
Bezelye yemeği için 30-40 dakika kadar haşlama süresi ideal olacaktır; ancak bezelyeleri daha sonra yemeğini yapmak üzere haşlayacaksanız haşlama süresini 20 dakika olarak kısaltmanızda fayda olacaktır.
Haşlanan bezelyeler önceden soğutulan suyun içine atılarak şoklanır. Soğuk suda 1 dakika beklettikten sonra suyu süzüp buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuya atarak muhafaza edilebilir.
Bezelye mevsimi gelmişken bol bol alıp derin dondurucuda saklamak lazım. Taze bezelyeyi kabuklarından ayırıyoruz sonra yıkamadan kendi ölçünüze göre buz dolabı poşetlerine koyup derin dondurucuya kaldırıyoruz. İster yemeklerinizde ister salatalarınızda afiyetle kullanabilirsiniz.
Kabuklu şekilde, en taze halleriyle bulabileceğiniz bezelyelerinizi önce suyla güzelce yıkayın ki kabukların üzerinde kalan kirler içini açınca bezelye tanelerine bulaşmasın. Temizlediğiniz kabuklu taze bezelyelerden birini elinize alın, sap kısmına değil en uç kısmına parmaklarınızla hafifçe bastırın.
Mevsiminde bulunmayan meyve ve sebzeler gönül rahatlığıyla dondurulmuş şekli ile tüketilebilir. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta; dondurulmuş sebzelerin çözdürülmeden pişirilmesi gerektiğidir.
Kasım ayından mayıs ayına kadar tohum ekimi yapılabilir. Ülkemizde tohum ekimi genellikle şubat ve mart aylarında yapılmaktadır. Erkenci çeşitlerde ekim şubat başından 15 marta kadar, yarı erkenci çeşitler nisan başına kadar, sıcağa dayanıklı çeşitler 15 nisandan sonra ekim yapılmalıdır.
Bezelye Filizi(Affilla Cress) Türkiye'de ilk defa bizim tarafımızdan yetiştirilen yenilebilen bir bitkidir. Bezelye Filizi karakteristik özelliği, sıra dışı ve dekoratif yapısıdır. Şeker bezelyeyi de andırdığından, yemek tariflerinde bezelye için bir alternatif olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri