Eğer taze ot ve baharatlar kullanıyorsanız derin dondurucuda, buz küplerine koyarak saklayın. Biberiye ve kekik gibi çeşitli baharatları taze haliyle değerlendiriyorsanız, bu otların süresini uzatmak için buz küplerine dizip üzerlerine zeytinyağı dökerek saklayabilirsiniz.
Biberiye, hava geçirmeyen bir kabın içerisinde serin ve karanlık bir yerde ortalama 6 ay boyunca saklanabilir.
Biberiyeyi muhafaza etmek için kurutulmuş yaprakları hava geçirmez kaplarda veya cam kavanozlarda saklayabilir, taze biberiye dalını buzdolabında bardak su içinde koruyabilir veya dondurarak saklayabilirsiniz. Vakum paketleme makineleri de tazeliği uzun süre koruma konusunda yardımcı olabilir.
Kuruttuğunuz biberiyeleri fırından çıkartın. Soğumasını bekleyin. Kuruttuğunuz biberiyeleri bir cam kavanozu içine doldurun ve kapağını kapatın. Bu şekilde serin, kuru ve güneş almayan bir yerde 12 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Taze biberiyeyi hava geçirmez kaplarda veya poşetlerde buzdolabında veya derin dondurucuda saklayın. Biberiye dallarını yıkayın, ardından temiz bir havlu veya kağıt havlu üzerinde kurumaya bırakın. Yaprakları soyun, bir poşet ya da kap içerisinde buzdolabına ya da derin dondurucuya kaldırın.
Otları iyice kurutun ve bir kağıt havluyla üzerlerindeki nemi güzelce alın. Fazla nem otların bozulmasına, yaprakların yumuşamasına sebep olur ama az nemle de lezzet kaybı oluşur. İyice kuruladıktan sonra hafif nemli bir kağıt havluya dizin ve sarın. Hava almayan bir kaba koyun ve buzdolabına kaldırın.
Biberiye ve kekik gibi çeşitli baharatları taze şekilde kullanacaksanız, bu otların süresini uzatmak için buz küplerine dizerek üzerlerine zeytinyağı döküp buzlukta saklayabilirsiniz.
Biberiye çok yıllık bir bitki mi? Evet, biberiye çok yıllık bir bitkidir ve şartlar uygun olduğu sürece – sağlıklı ve bakımlı bir bitki 20 yıla kadar yaşayabilir.
Biberiyeleri kaynayan suya atın; 10 dakika boyunca demleyip süzün. İçerisine bal ve limon ilave ederek de çayınızı tatlandırabilirsiniz. Soğutularak da içilebilen biberiye çayı, ağız içi yaraların iyileşmesini hızlandırmak için gargara olarak da kullanılır.
Biberiye, hava sıcaklığının 20-25 derece olduğu yerlerde, ortalama 14-21 gün içinde kurur. Ara sıra biberiyeleri karıştırarak her tarafının eşit şekilde kurumasını sağlayabilirsiniz. Dilerseniz, balkon yerine odanın içinde de kurutma işlemi yapabilirsiniz. Ancak odanın sık sık havalandırıldığından emin olmanız gerekir.
Eğer kurursa tamamen ektiğiniz çelik tutmamış demektir. kasa yada saksılara aralıklı ekin ve üzerini toprakla kapatın. Serpme şeklinde toprağı sulayın ve poşetle kapatın. Birkaç gün bu şekilde kalan saksıyı gölge bir alanda ekletin.
Biberiye baharat olarak yemeklerde ve bitki çaylarında çokça kullanılır. Özellikle et ve balık yemeklerine çok ama çok yakışır. Tavuk yemeklerinde de enfes bir aroma verir. Domates sosları ve çorbalarda da biberiye kullanarak nefis sonuçlar almak mümkündür.
Biberiye suyu, saç derisindeki kan dolaşımını artırarak saçları hızlı bir şekilde uzatır. Saçları nemli tutar ve bu sayede daha canlı ve ışıl ışıl bir görünüm kazandırır; saç derisinin iyileşmesini sağlar. Saç diplerine masaj yapılarak sürülen biberiye suyu kepek sorununu azaltmada yardımcı olur.
Saç köklerini güçlendirir. Saç dökülmesini durdurur. Saç beyazlamasını yavaşlatır. Saç derisini besler ve yeni saç oluşumunu destekler.
Öncelikle 1 litre suyu geniş bir tencereye koyun. Suyun içerisine bir demet taze biberiye otu ya da 4 kaşık kuru biberiye ekleyip güzelce kaynatın. Su kaynadıktan sonra 5 dakika kadar biberiyeleri suyun içinde bırakıp bekletin. 5 dakikanın sonunda biberiyeleri sudan çıkartın.
Ne kadar az işlenmişse raf ömrü de o kadar uzun olur. Tüm veya öğütülmemiş baharatlar yüzey alanı olarak daha az hava, ışık ve neme maruz kaldığından daha uzun bir raf ömrüne sahiptir. Ancak tüm baharatlar zaman geçtikçe lezzetlerini ve etkilerini kaybedebilirler. Kurutulmuş otların raf ömrü 1-3 yıl arasında değişir.
Biberiye çayı, günlük birkaç fincan tüketilebilir. Faydaları arasında sindirimi desteklemek, bağışıklık sistemini güçlendirmek, antioksidan koruma sağlamak ve zihinsel uyanıklığı artırmak sayılabilir.
Bu nedenle güneş alan yerlerde yetiştirilmesi gerekmektedir. Yarı gölgeli alanlarda da sağlıklı bir şekilde gelişim sağlayabilmektedir. Balçıklı, kumlu ve vitamin açısından zengin toprakları sevmektedir. Ev içerisinde saksıda yetiştirilmeye uygun bir bitkidir.
İyice kuruladıktan sonra hafif nemli bir kağıt havluya dizin ve sarın. Hava almayan bir kaba koyun ve buzdolabına kaldırın. Havayla temas, yaprakların kahverengileşmesine sebep oluyor. Fesleğen dışında tüm taze otları buzdolabında saklamak en doğrusu.
Cevap: Merhaba, Ürün tamamen saf, katkısız bir ürün. Buzdolabında saklanması gereken de bir ürün.
Özellikle biberiyenin yapraklarında bol miktarda bulunan betulinik asit, prostaglandin inhibitörü olması nedeniyle romatizma hastalarına önermekteyim. Hem ağrı kesici hem de antiinflamatuvar özelliğe sahip çok sayıda etkin madde içermesinden dolayı da romatizmal şikâyeti olanlara uygundur.
En iyi sonuçlar için saç diplerinize masaj yaparak, saçınıza sürerek uygulayın. Tarak yardımıyla yağı saçınıza homojen şekilde dağıtın. Uygun şekilde en az bir saat bekleyin. En iyi sonuçlar için yağı gece boyu saçınızda tutun ve haftada iki kez rutin haline getirin.
Biberiye suyunu köklerinize sıkarken, parmaklarınızla hafifçe masaj yapın ve ardından suyu saçınıza uygulayın. Biberiye suyunu duşta durulama olarak kullanabilirsiniz. Şampuandan sonra biberiye suyuyla durulayın, bir süre bekleyin ve ardından tekrar normal suyla durulayın.
Biberiye otları saplarından sıyrılır ve yıkanır. Servis tabağına alınır. Üzerine zeytinyağı ve nar ekşisi gezdirilir. En son toz biber serpilerek servis yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri