3) Domat Zeytini Ülkemizde sıkça yetiştirilen ve yoğun ilgi gören domat zeytin türü, Manisa ve İzmir'de pek çok ilçede özel olarak yetiştirilmektedir. İri meyvelere sahip olan bu zeytinin yaklaşık %20'si yağ içerir. Marketlerde satılan dolgulu yani içine biber ve badem doldurulan zeytinler, bu türden elde edilir.
Ak zeytin, Aşı yeli, Çakır Çilli, Dilmit, Erkence, Eşek zeytini (Ödemiş), Girit zeytini, Hurma kaba, Hurma karaca, İzmir sofralık, Karayaprak, Kiraz, Memeli, Taş arası, Tavşan yüreği, Yağ zeytini, Yerli yağlık. Edremit Yağlık, Midilli, Şakran adların da kullanılır.
Ülkemizde kamu kurumları ve özel sektör tarafından üretilen zeytin fidanlarının % 80'ne yakını Gemlik zeytin çeşidi fidanlarıdır. Bundan dolayı zeytinciliğin yapıldığı bütün bölgelerde bu çeşide rastlanır. Gemlik zeytini için Tirilye, Kıvırcık, Kaplık, Kara gibi isimlerde kullanılır.
Dünyada zeytin yetiştiriciliği yapılan 37 ülkede sinonimleri ile birlikte 3000'i bulan yaklaşık 1200 zeytin çeşidi mevcuttur. Zeytin; anavatanlarından biri olan Türkiye'de geniş bir ekolojiye yayılmış olup büyük bir çeşit zenginliğine sahiptir.
Gemlik zeytinini diğer zeytinlerden ayrıcalıklı kılan bir yanı daha vardır. Dünya zeytin sektöründe işaret simgesine sahiptir ve bu Gemlik zeytinin kendine özgü lezzet aroma ve renk kalitesinin olduğunu tescillemektedir. Dünyanın en iyi zeytini olma özelliğini de taşımaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir. Gemlik, Orhangazi, İznik doğrultusunda yetişen ve piyasada “kıvırcık” diye bilinen zeytin, lezzeti ile tüm dünyadaki rakiplerinden farklı.
Halhali Zeytini Nedir, Ne Değildir? Halhali Zeytini, Hatay'ın bahçelerinden toplanan tamamen katkısız artizan bir lezzettir. Toplanan zeytinler ahşap tokmaklar ile kırılır hiçbir kimyasal eklemeden bozulmasını önlemek için kaya tuzlu suda saklanır.
TİRİLYE ZEYTİNİ; Dünyadaki tek sofralık zeytin türüdür. Yağ oranı yüksek, ince kabuklu ve küçük çekirdeklidir. Çekirdeğinin diğer zeytin türlerine göre daha az pürüzlü olmasıyla da tanınır.
Ayvalık yöresinde yetişen Ayvalık cinsi siyah zeytinler geleneksel yöntemler kullanılarak seleler içerisinde sadece kaya tuzu ile % 100 doğal olarak üretilmektedir. Kostik ve boyar madde kesinlikle yoktur. Tuz oranı yüksek olmayıp orta derecedir, sert ve lezzetli bir zeytindir.
Kullanım alanı yağlık, çizme zeytin ve siyah sofralık olarak değerlendirilir. Türkiye'nin en kaliteli yağlık zeytin çeşitlerinden bir tanesi Ayvalık zeytinidir.
Kırma Domat cinsi yeşil zeytinlerimiz zeytin kırma makinesinden geçirilerek içme suyu, kaya tuzu ve limon karışımından oluşan salamura suya konur. Elde taş kırma Domat cinsi yeşil zeytinlerimiz elde kırılarak yapılmaktadır.
En lezzetli yağ da zeytin yeşilden pembeye dönerken tam ALACA dediğimiz zamanda toplanan zeytinden olur.
Trilye zeytini yapısı bakımından ve yetiştirilme tarzına bağlı olarak kilogram başına en çok yağ veren bir zeytin türüdür. Lezzeti ile ünlü olan trilye zeytini sofraların baş tacıdır. Trilye zeytini Gemlik ve Mudanya bölgelerinde yetişmekte olup çok uzun yıllardır bu bölgelerden ihracatı yapılmaktadır.
Gemlik'te üretilmiş Kalamata Sofralık Zeytin. İri boyu, koyu mor rengi, dişe gelir yapısıyla kolayca ayırt edilebilen bir sofralık zeytindir. Zeytinin yetiştiği her coğrafyada görülebilir fakat Gemlik gibi zeytin için anavatan konumundaki bir bölgede en lezzetlisini yemek mümkündür.
Tekir, Gülümbe ve Şehir yağlık gibi diğer isimlerle de anılmaktadır. Meyve kısmı iri bir zeytindir.
Büyüklüğü: Orta. Şekli: Yuvarlağa yakın, silindiriktir. Yeşil Meyve Rengi: Puslu, tipik zeytin yeşili rengindedir. Olgun Meyve Et Rengi: Kabuk altı vişne renginde olup, çekirdeğe doğru açılır ve krem rengini alır.
Trilye zeytini yapısı bakımından ve yetiştirilme tarzına bağlı olarak kilogram başına en çok yağ veren bir zeytin türüdür. Lezzeti ile ünlü olan trilye zeytini sofraların baş tacıdır. Trilye zeytini Gemlik ve Mudanya bölgelerinde yetişmekte olup çok uzun yıllardır bu bölgelerden ihracatı yapılmaktadır.
Deli Zeytin kendiliğinden biten, genetiğiyle oynanmamış, sade doğal olarak zeytin demektir. Hiç genetiğiyle oynanmamış, aşı yapılmamış, kendiliğinden yetişen zeytinlere halk arasında deli zeytin denir, Delice denir.
Hatay Kırma Zeytin, Hatay'a özgü zeytin çeşitlerinden olan Karamani zeytini uygun zamanda toplandığında oldukça etli, yağlı ve lezzetli bir zeytindir. El kırması yapılarak acısı atılmadan tuzlu suya koyulan zeytini acı suyu uzun süre yumuşamadan korur.
Sayıca en fazla, verimi en yüksek zeytinin Ege Bölgesi'nde yetiştiği bilinir. Ege Bölgesi'nde en fazla zeytinin yetiştiği il Aydın'dır. Ege Bölgesi Aydın ili haricinde; Manisa'da da zeytinin verimi yüksektir. Ege'de Aydın'dan sonra en fazla zeytin Manisa'da üretilir.
Toskana, Girit ve Edremit Körfezi dünyanın en kaliteli zeytin ve zeytinyağların yetiştiği bölge.
Yeşil kırma zeytin olarak da bilinen Çekişte Zeytin, biyolojik çeşitliliği destekleyen kadim üretim yöntemleriyle üretilen erkence zeytininin Ege'nin yerel lezzetlerinden birine dönüşme öyküsünü geçmişten günümüze taşıyor. Çekişte zeytinler, Kızıldağ Önemli Doğa Alanı'ndaki zeytin ormanlarından toplanıyor.
Domat zeytin çeşidinin sanayi üretimi açısından değerlendirildiğinde daha çok dolmalık zeytin olarak kullanılmaktadır ve oldukça değerli bir zeytindir. Son yıllarda çekirdeği çıkarılarak biberli, havuçlu ve bademli dolma olarak yapılan salamurası oldukça fazla talep görmektedir.
Pembe Zeytin terimi genellikle alyanak zeytin çeşitlerini ifade etmek için kullanılır. Alyanak zeytinleri, Türkiye'nin özellikle Ege ve Marmara bölgelerinde yetişen bir zeytin ağacı türünün meyveleridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri