ÜLSERLİ HASTALAR SÜT İÇMEMELİ
“Sütte bulunan protein ve kalsiyumun mide asidi üzerine olan uyarıcı etkisi nedeniyle Peptik Ülserli hastalara süt verilmemelidir” diyerek uyarıda bulunan Bektaş, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Yağlı ya da yağsız sütün bu etkide farkı yoktur.
Kişinin laktoz intoleransı yoksa süt ve yoğurt mide ağrısına iyi gelir.
Yağsız ya da Yağlı Süt
En sık tüketilen normal yağlı süt, semptomları tetikleyebilir. Aynı şekilde peynir gibi diğer yüksek yağ oranına sahip süt ürünleri de mide yanmasını arttırabilir. Bu nedenle yağsız ya da az yağlı süt tüketilmelidir.
İlgili 36 soru bulundu
Sütün aktif bileşeni olan kalsiyum karbonat, hem mide asidi üretimini destekler hem de fazla mide asidini dengelemeyi kolaylaştırır. Tüm bu sebeplerden dolayı reflü, hazımsızlık ve gaz gibi mide ve sindirimle ilişkili problemleri azalttığı kabul edilir.
Gastriti hızlı ve etkili bir şekilde yenebilmeniz için başta beslenme alışkanlığınız olmak üzere hayatınızda bazı önemli değişikler yapmalısınız. İlk olarak yapmanız gereken şeyler arasında süt ve süt ürünlerini tüketmemek bulunuyor.
GASTRİT TEDAVİSİ NE KADAR SÜRER? Gastrit tedavi edilmesi gereken hastalıklardan biridir. En önemli gastrit nedeni midede bulunan “helikobakter pilori” dir. Bunun için üçlü tedavi uygulanır ve bu tedavi süresi 14 gündür.
Gastrit tedavisinde mide asidini baskılayıcı antiasitler, proton pompa inhibitörleri, H2 reseptör blokerleri gibi ilaçlar kullanılır. Helicobacter pylori ve diğer bakterilerden kaynaklanan durumlarda antibiyotik tedavisi başlanır. Kronik otoimmün gastrit sıklıkla B12 vitamini eksikliği ile birlikte seyreder.
Akut gastrit, 2-10 arasından kendini göstermektedir. Birçok kişi komplikasyon olmadan, tıbbi müdahale gerekmeden iyileşebilirler. Kronik gastrit ise tedavi olmadan yıllarca sürebilir. Uzun sürede oluşan kronik gastrit, mide zarını aşındırdığı için ülser ve kanamalara yol açabilir.
Dut pekmezi mide hastalıklarına çok iyi gelir. Özellikle gastrit ve ülsere karşı fayda sağlar.
Dana eti tüketimini sınırlandırarak, yerine alabalık, somon, ringa, ton balığı, uskumru, barbunya fasulyesi, mercimek ve kuru fasulye gibi besinleri tüketmek mide asidinin aşırı üretilmesini engelleyecektir. A, C, E vitaminleri ve diğer antioksidanlar bakımından zengin olan meyveler aşırı mide asidi üretimini engeller.
Gastrit ağrılarını hafifletmede önemli rol oynar. Yoğurtta bulunan probiyotikler gastrite neden olan bakterilerden mide astarının korunmasına yardımcı olur. Bal veya muzu karıştırarak günde 2-3 kase yoğurt yemek gastritin neden olduğu ağrıları hafifletmeye faydalı olabilir.
Mide ülserini en aza indirgemek için öncelikle çay ve kafein tüketiminden uzak durulmalıdır. Bunların dışında özellikle asitli içeceklerde kesinlikle tercih edilmemelidir. Aşırı tatlı tüketimi de kaçınılması gereken durumlardan biridir.
Huzur ülsere iyi gelir
Uzun süreli aç kalmak ülseri tetiklediğinden, Ramazan ayı boyunca tutulan oruç döneminde de uzun süreli açlık nedeniyle ülser riski artabilir. Ancak oruç tutmak isteyen sağlıklı kişilerin, ülser riski artabilir mantığıyla oruçtan men edilmesi mantıklı değildir.
Gastrite Zarar Veren Besinler
Ve sindirimi zorlayarak asidin yükselmesine neden olur. İşlenmiş ekmek, şeker ve makarna gibi gıdalar sindirimi zorlar ve mide zarı daha çok etkilenir. Ayrıca; çay, kahve, çikolata, alkol kola ve kakao gibi içeceklerde zararlıdır.
Gastriti olan bireyler için beslenme önerileri:
Turp, salça, sirke, ketçap, hardal, zeytin, kuruyemişler, kurutulmuş meyveler tüketmeyiniz.
Örnek vermek gerekirse; haşlanmış yumurta, beyaz peynir, dil peyniri, esmer ekmek, salatalık, marul ve sade zeytin gastrit hastaları için kahvaltıda tercih edebilecekleri sağlıklı besinler arasında yer alır.
Tabii bu süreçte doktor kontrolündeki tedaviye ek olarak beslenme şeklimize ve düzenimize de dikkat etmemiz gerekiyor. Mesela, uzun süreler aç kalmak gastriti olanlarda kötü etkiler yaratırken mide asidini artırmayacak, hazmı kolay sebzeler gastriti tetiklemediğinden mideyi rahatlatıyor.
Şikayetlerin yoğun olduğu dönemlerde mümkün olduğunca çiğ sebze ve meyve tüketmeyiniz. Daha sonra pişmiş sebze veya et yemeklerinizin yanında az salata olarak tüketebilirsiniz.
Gastrit ilaç ve diyet önerileri ile genellikle başarılı bir şekilde tedavi edilebilen iyi seyirli bir hastalıktır.
Mide asit salgısının artmasına neden olmadığı için mide rahatsızlıklarında (gastrit, ülser vs) rahatlıkla kullanılabilir.
Gastrit tedavisinde mide asidini baskılayıcı antiasitler, proton pompa inhibitörleri, H2 reseptör blokerleri gibi ilaçlar kullanılır. Helicobacter pylori ve diğer bakterilerden kaynaklanan durumlarda antibiyotik tedavisi başlanır. Kronik otoimmün gastrit sıklıkla B12 vitamini eksikliği ile birlikte görülür.
Fakat böbrek rahatsızlığı olan, demir anemisi olan ve midesinde gastrit, ülser, reflü gibi rahatsızlıkları olan kişilerin aç karnına siyah çay tüketmemeleri gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri