Biçem kelimesi Türk Dil Kurumuna göre üslup anlamına gelmektedir. Biçem kelimesinin farklı söyleyişleri de bulunmaktadır.
Bir yazarın yapıtında neyi anlattığı, ne üzerinde durduğu “konu'yu ya da içeriği; konuyu işlerken sözcükleri ve dili kullanma tarzı “üslup”u (biçem) belirtir. Bir başka deyişle “Yazar neden söz ediyor?” sorusu bize konuyu, “Yazar konusunu nasıl anlatıyor?” sorusu da üslup özelliğini buldurur.
Edebiyat terimi olarak üslup, dilsel araç ve olanaklardan yararlanarak düşünce, duygu, hayal ve eylemlerin özgün, kişisel bir yaklaşımla ifade ediliş biçimi, anlatılış tarzı. “Biçem, stil, deyiş, eda, özanlatı, tarz” kelimeleri de aynı anlamda kullanılmıştır. Üslup kişiye özgüdür; yazardan yazara değişir.
Edebiyat terimi olarak üslup, dilsel araç ve olanaklardan yararlanarak düşünce, duygu, hayal ve eylemlerin özgün, kişisel bir yaklaşımla ifade ediliş biçimi, anlatılış tarzı. “Biçem, stil, deyiş, eda, özanlatı, tarz” kelimeleri de aynı anlamda kullanılmıştır. Üslup kişiye özgüdür; yazardan yazara değişir.
Tür= Edebi alandaki çalışmaların sınıflandırılmasında kullanılan isimlere denir. Biçim= Bir edebi yapıtın anlatımsal ögelerinin tümüne, şekline denir.Yani tüm anlatım özelliklerini kapsayan geniş kavramlı bir yargıdır. Üslup= Yazarın yazdığı metin türünün içeriğini ifade ediş tarzıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Biçem, yazarın hem mensur (düz yazı) hem de mazmun (şiir) eserlerde kullandığı üslup demektir. Bir metne ''neyi anlatıyor'' sorusu sorulduğunda içeriğini, ''nasıl ifade ediyor, nasıl anlatıyor'' diye sorulduğunda biçemini öğreniriz.
Anlatımda kimi zaman konuşma dili, kimi zaman şiir dili kullanılır. Her ikisi için de iki anlatım biçimi vardır: Dolaylı anlatım, dolaysız anlatım.
Üslup terimi biçem ismi ile de bilinmektedir. Bu terim kişilerin günlük yaşamlarında yazılı ve sözlü olarak ifade ettikleri konularda kullandıkları dilin ifadesi anlamına gelir.
Yazarın kurduğu cümleler, seçtiği sözcükler üslubuyla ilgili özelliklerdir. “Yazar düşüncelerini kısa cümlelerle açıklamış” cümlesinde, yazarın dili kullanma özelliği ifade edilmiştir. Veya “Bu eserde yazar yabancı sözcüklere çok sık başvurmuş.” cümlesinde, yazarın üslubu üzerinde bir eleştiri söz konusudur.
Biçim ve Biçem Arasındaki Fark Nedir? Biçim, varlığın dış görünüşüdür. Biçem ise, anlatımın biçimidir.
Halk müziği bağlamında kimi kaynaklar “tavır”ın yöresel icra karakterini7, “üslûp”un ise kişisel icra karakterini ifade ettiğini öne sürmekte iken, kimileri ise “üslup”un kişisel olamayacağını savunup toplumsal ve yerel yönünün olduğunu “tavır”ın ise kişisel icrayı tanımladığı fikrindedir.
ÜSLUP KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE KULLANIMI
- Akşam içinde en büyük üstatların eserleri kadar mükemmel ve muhteşem olan tabiat bize bir eda ve üslup dersi verir. - Bu üslup, ruhumun yazıma akseden hâletini gösteriyor.
Üslubun kimliğindir demiş Cemil Meriç. Bizim en büyük sorunumuz da üslup. Neyi nasıl söyleyeceğini bilemiyor o farkındalığı yok çoğu kişinin. Lafı nereye kadar hesap edemiyor.
Biçim: *Eserin içerik dışında kalan özellikleridir. Dış görünüş, kullanılan dil, tasarım, şekil, biçimle ilgilidir.
İçerik, bir nesne yada olguyu oluşturan ögelerin ve süreçlerin tümüdür, biçim'se nesne yada olgunun dış görünüşünü sağlayan örgensel yapısıdır. Her nesne yada olgunun hem bir içeriği hem de bir biçimi vardır. Biçimsiz içerik ve içeriksiz biçim olamaz. Bu ikisinden hiç biri kendi başlarına varolamazlar.
Üslûp ya da biçem; sanatçının özel yapış yolu, yazarın duyuş, düşünüş ayrılığı; cümlelerin uzunluğu, kısalığı; kelimeleri seçişi, yazısının âhengindeki ayrılıklardır. Üslûp için; ifade tarzı, usul, yol da denilebilir.
Biçem kelimesi, kişilerin sahip oldukları fikir, duyuş ve anlayıştaki özelliği kendine özgü tekniklerle ifade etmesi anlamına gelmektedir.
ÜSLUP NASIL YAZILIR? Bu kelimenin "üslup mu , uslup mu?" olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı üslup şeklinde olmalıdır.
Üslup iletişimin en önemli öğelerinden birinin olması yanı sıra karşımızdaki kişide bıraktığımız izlenimde de son derece önemli bir rol oynar. Başka bir deyişle kullandığımız üslup, yani konuşma tarzımız bizi tanıtan en önemli özelliklerden biridir.
Bu kelimeleri şu şekilde sıralayabiliriz: Biçem, stil, biçem, tarz ve anlatı. Kişiler cümle içerisinde üslup kelimesi yerine biçem, stil, biçem, tarz ve anlatı kelimelerini kullanabilir.
Üslup kişinin ta kendisidir. Özetle diyebiliriz ki: Bir insanın kişiliği, karakteri, tarzı, değerleri, düşüncesine, düşünceleri de üslubuna yansır.”
Dil ve edebiyatta üslûp kişinin kendi duygu, düşünce ve heyecanlarını dile getirme şekli, dili kullanma biçimidir. Bu bakımdan üslûp biliminin (stilistik) ilgi alanı yazarın dil malzemesini kullanırken gramer ve dizim kurallarının, belâgat esaslarının icrasında gösterdiği biçimsel-bireysel özellikleri incelemektir.
Anlığın gözleme, bellek ve istenç gibi birbirinden ayrı genel bir dizi güç ya da yetenekleri bulunduğunu ve bunların öğrenme, alıştırma yoluyle güçlendirilebileceğini savunan kuram.
Anlatım biçimleri sayesinde yazar duygu ve düşüncelerini ve olayları anlatırken farklı yöntemlere başvurur. Betimleme, öyküleme, açıklama ve tartışma olmak üzere 4 başlıkta incelenen anlatım biçimleri anlamı kuvvetlendirir.
Paragraflar yazılırken, belirli anlatım tekniklerinden yararlanılır. Bunlar temel olarak dört kategoride ele alınır: Açıklayıcı anlatım, tartışmacı anlatım, betimleyici anlatım, öyküleyici anlatım. Hikâyeler yazılırken de çeşitli paragraflarda bu dört temel anlatım tekniği kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri