Biçimsel Doğrulama (Formal Verification), resmi matematik yöntemlerini kullanır ve belirli bir biçimsel belirtim veya özelliğe göre bir sistemin amaçladığı algoritmaların doğruluğunu kanıtlama ya da çürütme davranışıdır.
Formel doğruluk için: Köpekler solungaçlı değildir. Babi de bir köpektir. O hâlde Babi solungaçlı değildir.
Olgusal doğrulama; bir yargının, önermenin gerçek- likle yani yöneldiği nesne ile uyuşmasıdır. Olgusal doğrulamaya bilgi doğruluğu da denir. Doğruluğun diğer bir yönü olan formel doğrulama ise düşüncenin kendi içinde çelişmemesi, tutarlı olması hâlidir. Bu du- rum mantık doğrusu olarak ifade edilir.
Olgu; doğru olduğu, var olduğu ya da gerçekleşmiş olduğu kabul edilen şeydir. Başka bir anlatımla olgu; doğru olan şey, yalan olmayan, hakikat olarak da tanımlanabilir. Olgusal gözlemlerle kanıtlanabilen ve nesnel yargılara sahip olan aynı zamanda ölçülebilen olaylara verilen bir ifade biçimidir.
Formel mantık, mantığın geleneksel ya da biçimsel özelliğidir. Geleneksel mantık olarak da adlandırılır. Bir düşüncenin içerik bakımından doğru olup olmadığını değil, biçimsel ya da formel yönden doğru olup olmadığını dikkate alır, bunu önemser. Bu yanıyla da düşünce biçimlerinin çözümlemesini içerir denilebilir.
İlgili 16 soru bulundu
Formel (resmi-biçimsel) İletişim, örgütte örgütsel kurallar içinde ve örgütün amaçları doğrultusunda belli kalıplara göre işleyen iletişim biçimidir. İnformel (resmi olmayan) İletişim ise, resmi yollarla kurulmayan, yüzyüze veya telefonla örgütün farklı kademeleri arasındaki çalışanlar arasında gerçekleşen iletişimdir.
Formel mantık, dedüktif akılyürütmelere odaklanmış iken, informel mantık dedüktif-dışı akılyürütmeleri konu edinmektedir. Akılyürütme (reasoning); felsefe, mantık ve yapay zekâ bakımından anahtar bir kavram konumdadır.
Geleneksel Anlamda Doğruluk ve Uygunluk Kuramı
yanıt bağlamında sistemleştirilen ilk düşünce Platon'a aittir. Geleneksel biçimiyle bu anlayış “doğruluğun uygunluk kuramı” (correspondence theory of truth) olarak adlandırılmaktadır.
Tutarlılık, bir önermenin diğer önermelerle gerçeklik veya doğruluk açısından aynı niteliği taşıması durumudur. Bir önermenin doğru olarak değerlendirilebilmesi için tutarlı olması şarttır. Bir önermenin kendi kendiyle çelişki içinde olmaması olarak da tanımlanabilir.
1) Uygunluk Kuramı
' sorusuna, “bilginin nesnesine uygunluğudur” veya “gerçekliğe uygun düşen önerme ve kuramlardır” yanıtı verilmiştir. Platon'da temellerine rastlanan bu sav, “uygunluk kuramı” olarak adlandırılmaktadır. bilgidir (episteme).
Olgusallık (gerçeklik), yani gerçekten var olmuşluk, aynı zamanda karşıolgusallık ile tezat kurmak için de kullanılabilir. Karşıolgusallık, olabilecek ama olmamış olan şeyler için kullanılır.
5. Olgusallık : Bilimin konusu olgulardır. Bilim doğada her an var olabilen, olaylar zincirini, olguları inceler ve bunlara doğal olgular denir. Sosyal bilimler ise dil, din, hukuk, sanat, siyaset gibi yapay olguları inceler.
Olgusal önerme, özne ve yüklemi "dir", "idi" veya "olacak" koşaçıyla birbirine bağlanmış önermelerdir. Herhangi bir onay veya kınama içeremez. Olgusal önermeler ahlaki önermelerin zıttıdır ve empirik kanıtı esas alır.
Çok genel olarak, doğruluğun, felsefe bağlamında epistemolojik ve ontolojik olmak üzere iki ayrı bağlamda ele alındığını belirtmek mümkündür.
İnsanın algı alanına girebilecek hale gelmiş gerçeklik. Fiziksel-maddi gerçeklik bütününün, potansiyel olmaktan çıkmış ve fiiliyat düzlemine yansımış, olgusallık kazanmış bölümü. 2. Gözlemlenebilen ve deneyime konu olan varlıkları içeren gerçeklik kategorisinin, gerçekleşmiş şeyleri kapsayan kısmı.
Doğa olayları yerine zaman ve mekana bağlı olmayan kavramları inceleyen matematik ve mantık gibi bilimlerdir. Apriori (deney öncesi) yargılar sonucu oluşur. Bu nedenle, ortaya konan ürün de sadece düşüncede bulunur.
TDK'ya göre tutarlılık, bütünlüğü bozmayacak şekilde uyumlu olmak, birbirleriyle çelişen davranışlar içerisinde olmamak demektir. Örnek Cümle: ''Ondan tutarlılık ve dürüstlük beklemem, çok büyük bir hataymış.''
Yargı bildiren önermeler doğru ya da yanlış olur. Önerme, bir durumu veya olayı olduğu gibi bildiriyorsa, önermeye doğru, biidirmiyorsa önermeye yanlış denir. Tutarlılık ise önermenin en az bir sefer doğru değer alması veya diğer önermelerle olan ilişkisi sonucu ortaya çıkar.
Güvenirlik: Ölçmek istenilen özelliği her zaman aynı şekilde ölçebilmeli, kararlı ve tutarlı olmalıdır. 2. Geçerlik: İyi bir ölçme aracı veya ölçme yöntemi ölçmeyi amaçladığımız özelliği ölçebilecek, bizim amacımıza hizmet edebilecek bir özellik taşımalıdır.
Açık ve seçik anlamı taşıyan apaçıklık felsefede berraklık olarak algılanmaktadır. Açıkça kavranan olarak bilinen apaçıklık, algının ve bunun yanı sıra düşünmenin açık ve seçik olması gerektiği savunulmuştur. Apaçıklık, doğruluk yaşantısı olarak da bilinir.
Dilsel uyum kuramı, uyurun çeşidini, konuşmacının iletişim kurduğu bir başkasına yönelik sos- yal yönelim tarzının bir fonksiyonu olarak tanımlanmaktadır. Gündelik ha- yatta basit bir kişiler arası etkileşimin bulunduğu yerde (örn; iki arkadaş arasında) karşılıklı çift yönlü dilsel yakınsama gerçekleşmektedir.
16 KURAMIN ODAĞI • Tözel kuram; özellikle belirli bir başlığa göre hazırlanmış bir kuram türüdür. Formel kuram; genel olan ve belirli pek çok alana uygulanabilen bir kuram türüdür.
Farabi (870-950) nin, 'Mantık' kelimesinin Grekçe akıl, düşünme, söz, yasa anlamlarına gelen logos kelimesinin Arapça karşılığı olan 'nutk' kelimesinden türetildiğini ifade ettiğini görürüz.
Bir disiplin olarak Aristoteles tarafından kurulmuştur. Aristoteles'den etkilenen Farabi tarafından iki kısımda kategorize edilmiştir. (düşünce ve sonuç) İbn-i Sina geçicilik ve içerme arasındaki ilişkiyi geliştirmiştir. Çağdaş zamanlarda Frege, Russell ve Wittgenstein önemli katkılar yapmıştır.
Mantık, iki büyük bölüme ayrılır: Formel veya genel mantık, metodoloji ve özel mantık.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri