Biga adının su kaynağı anlamına geldiği söylenen Pigas ya da Pegai adından geldiği söylenmektedir. Karabiga'da bulunan asıl Biga'nın, büyük bir yangından sonra şimdiki yerine taşındığı, eski Biga'nın da Karabiga olarak kaldığı rivayet edilmektedir.
1877 yılında Cezayir-i Bahr-i Sefid ilinin merkezi Rodos'a taşınmış, şimdiki Çanakkale ilinin Anadolu yakasındaki toprakları Biga Sancak'ı adıyla hükümet merkezi olan İstanbul'a bağlanmıştır. 1881'de Biga Sancak'ı ile Karasi Sancak'ı birleştirilmiş ve Karesi ili adıyla yeni bir il kurulmuştur.
Biga, Çanakkale ilinin kendi adıyla anılan yarımadada kurulmuş, merkeze 90 km uzaklıkta olan ilçesidir.
İlçemiz 18 Eylül 1922 Yılında işgal ordularından kurtarılmış olup. Biga' nın kurtuluş günü olan 18 Eylül ilçemizde her yıl büyük coşku ve etkinliklerle kutlanmaktadır. Biga T.B.M.M.' nin 20 Ocak 1921 tarihinde kabul ettiği 85 sayılı Anayasa Kanunu ile ilçe olmuş bir yerleşim yeridir.
Biga Türkiye'nin Marmara Bölgesinin güneybatı bölümünde yer alan, Çanakkale iline bağlı bir ilçedir. İlçenin yüzölçümü 1331 km² dir. İlçe merkezi coğrafi konumu 27 derece 15 dakika doğu boylamı ile 40 derece 13 dakikalık kuzey enleminin kesiştiği noktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Biga'mızın turizm destinasyonuna baktığımızda; etimiz, sütümüz ve özellikle köftemiz meşhur. Doğal güzelliklerimiz ve termal suyumuz bulunuyor. Nilüfer Gölümüz var ve su üzerinde nilüfer çiçekleri açmakta.
Sanılanın aksine ilçe merkezinin denize kıyısı yoktur. Biga adının su kaynağı anlamına geldiği söylenen Pigas ya da Pegai adından geldiği söylenmektedir. Karabiga'da bulunan asıl Biga'nın, büyük bir yangından sonra şimdiki yerine taşındığı, eski Biga'nın da Karabiga olarak kaldığı rivayet edilmektedir.
Şahmelek Koyu Hakkında
Çanakkale'nin en güzel parçalarından biri olan Şahmelek Koyu, Biga ilçesi sınırlarında bulunmaktadır. Koy, her yaz aylarında ziyaretçilerine denizini güneşini ve kumsalını sunar. Şahmelek Koyu'nda vakit geçirmenin başka bir güzelliği daha vardır.
Biga, italyanlara özgü bir ön hamur çeşididir. Pizza ve ciabatta yapımında kullanımı tercih edilir. Mayalanma süresi uzun olabilir, yaklaşık 6-18 saati geçmemeli. Yaş maya miktarı olarak da un miktarının yaklaşık %1 i yeterlidir.
Ege ve Marmara'ya kıyısı olan bu geniş coğrafyanın kara sınırını ise Edremit Körfezi'nin doğu ucunu Erdek Körfezi'nin doğu ucuna bağlayan bir hat belirliyor. Böylece Biga Yarımadası, Çanakkale ilinin Anadolu'daki topraklarıyla, güneyinde ve doğusunda Balıkesir'e ait küçük bir miktar toprağı kapsıyor.
Biga tatilinizde gezilebilecek yerler arasında; Parion Antik Kenti, Nilüfer Gölü, Karabiga Koyu, Halim Bey Konağı, Kent Müzesi, Çan Caddesi, Çınarlık Parkı yer almaktadır.
Biga; Merkez belediyemizle birlikte 3 belediye ve 108 köyden oluşan 90788 nüfuslu bir ilçedir.
Biga / Şahmelek Plajı
Çanakkale şehir merkezinden 110 kilometre kadar uzakta bulunan Şahmelek Plajı, Biga - Aksaz bölgesi sahilinde yer alıyor. Kendi aracınız yanı sıra şehir merkezinden kalkan Biga dolmuşlarıyla da ulaşabileceğiniz plaj doğal güzelliğin tam ortasında bulunuyor.
Berrak denizi, temiz havası ve boydan boya sahili ile Biga, aynı zamanda Marmara Bölgesi'nin en temiz plajlarına sahiptir.Bölgede plaj yoğunluğu, lokasyonu ve temizliği bakımından öne çıkan Karabiga'da görülmektedir.
Yörenin verimli topraklarında buğday, pirinç, ayçiçeği, baklagiller ve her türlü sebze meyve yetiştirilir. İlçede hayvancılık tarımdan sonra ikinci sırada yer alır. İlçede en fazla yetiştirilen büyükbaş küçükbaş hayvanlar sığır, koyun ve keçidir.
Biga nüfusu 2022 yılına göre 92.180. Bu nüfus, 46.009 erkek ve 46.171 kadından oluşmaktadır.
Yörenin verimli topraklarında buğday, pirinç, günebakan, baklagiller ve her türlü sebze meyve yetiştirilir. Cevizli lokumu, peynir helvası ve köftesi meşhur olan Biga'mızda üretilen “peynir tatlısı” ülkemizin dört bir yanında talep gören bir gıda mamulü haline gelmiştir.
Biga, sahilleri, ormanlık alanları, akarsuları, ovaları, gölleri ve dağları ile muhteşem bir doğal güzellik zenginliğine sahiptir. Termal kaplıca tesisine de sahip olan Biga, tarihi ve doğal değerleriyle dikkat çeken bir Çanakkale ilçesidir.
ekmek yapımında kullanılan fermentasyon başlatıcı bir ön maya. fransız ön mayası. ana hamur. ekmek ve özellikle napolitan pizza hamurunda kullanılan bir maya türüdür.
Bigalı Köyü
1915 yılında “Boğalı” ismiyle anılan Bigalı, son olarak “Çamyayla” ismini almış. Köy ve çevresini önemli kılan şey ise, Yarbay Mustafa Kemal'in komutasındaki 19. Piyade Tümeni kuruluşunda yer alan birliklerin, yaklaşık bir ay süreyle yerleştiği mevkilere ev sahipliği yapmış olması.
Biga Dağları, en yüksek tepesi 934 olmak kaydıyla ortalama 400–450 metre yüksekliğinde tepelerden oluşan ve kuzey güney yönünde uzanan küçük bir dağ silsilesidir. Biga Dağları'ndan Çanakkale Boğazı'nın güney kıyılarına doğru akan çok sayıda dere ÖDA' nın engebeli bir yapıya sahip olmasına neden olmuştur.
Biga Yarımadası, antik ismiyle Troas ya da Troad, Çanakkale Boğazı'nın ikiye böldüğü Anadolu ve Rumeli bağlantısının doğu kısmıdır. Boğazın kuzeyinde Gelibolu Yarımadası, güneyinde ise Biga Yarımadası yer alır. Bugün Çanakkale ilinin topraklarının bütünü Biga Yarımadası'nı oluşturur.
Sıkça Sorulan Sorular. Çanakkale - Biga otobüs bileti ne kadar? Çanakkale - Biga arası otobüs bileti fiyatları 139.00 TL'den başlamaktadır. Bu seferler için ortalama bilet fiyatları yaklaşık olarak 139.00 TL'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri