İslamiyet'i ilk kabul edenlerden ve bunu açıktan ilan eden ilk yedi kişiden biridir. Ümeyye bin Halef'in, kölesi Bilal'in İslam'ı seçtiğini duyduğunda onu vazgeçirmek için ağır işkencelere başvurduğu rivayet edilir. Bilal'in işkenceler karşısındaki direncinin Mekkeli müşrikleri çok etkilediği söylenir.
Bilali Habeşi (r.a.) oldukça dürüst ve mert biriydi. Kölesi olduğu Ümeyye kervanının yanında tek başına gönderecek kadar O'na güveniyordu. Sesi de kişiliği kadar güzel birisiydi. Şenliklerin ve düğünlerin aranan yüzüydü ve bu nedenle de Ümeyye Bilal'i Habeşi (r.a.)'ı yanından ayırmazdı.
Hz. Ebû Bekir müslüman olmayan güçlü siyahî bir köleyi vererek Bilâl'i Ümeyye b. Halef'in elinden kurtardı ve âzat etti.
Peygamber Efendimiz tarafından cennetle müjdelenen Hz. Bilal'in mücadelelerle dolu yaşamı…
Arapça olan Bilal ismi Kuran'da geçmez. İslam tarihinde geçen kahraman sahabelerden birinin adıdır. İslam'ın ilk müezzini Bilal sahabelerin ileri gelenlerinden biridir.
İlgili 44 soru bulundu
Aşere-i mübeşşereden olan sahâbî. Hz. Peygamber tarafından cennete girecekleri daha hayatta iken kendilerine müjdelenen on sahâbî.
Halef'in kölesi idi. Mekke'de müslüman olduğunu açıkça söyleyen ilk yedi kişiden biri olduğu için Ümeyye b. Halef öğle vakitlerinde onu kızgın güneş altında sırt üstü yatırır, büyük bir kaya parçasını göğsü üzerine koydurur, sonra da İslâmiyet'ten vazgeçerek Lât ve Uzzâ'ya tapmaya zorlardı.
Kaynaklarda “el-aşeretü'l-mübeşşere”, “el-mübeşşerûn bi'l-cenne”, “el-aşeretü'l-meşhûdü lehüm bi'l-cenne” gibi ifadelerle anılan bu on sahâbî Ebû Bekir, Ömer, Osman, Ali, Talha b. Ubeydullah, Zübeyr b. Avvâm, Abdurrahman b. Avf, Sa'd b. Ebû Vakkās, Ebû Ubeyde b. Cerrâh ve Saîd b. Zeyd'dir.
Bilal-i Habeşîi, 581-641 yılları arasında yaşamıştır. İslam peygamberi Hz. Muhammed'in (s.a.v.) sahabesi ve ilk müezzinidir. Habeşistanlı köle bir ailenin çocuğu olarak Mekke'de dünyaya geldi.
Bilal Habeşi Makamı Ve Mescidi - Mersin
Bilal-i Habeşi Makamı ve Mescidi, Ulu Cami'nin güneybatı tarafında bulunmaktadır. Peygamberimiz Hz. Muhammed'in müezzini olan Bilal-i Habeşi'nin Hz.
Bilal-i Habeşi Peygamberimiz S.A.V'in öğrettiği ezanı onun emri ile okumuş ve Hz. Peygamberin müezzinliğini yapmıştır. Dımaşk'ta(Şam) vefat etmiş ve Babü' Sağirde'ki kabristana defnedilmiştir.
Hüzün bulutları, Medine üzerine çökmüş, Allah Resulü vefat etmişti. Namaz vakti yaklaşmıştı. Gözler, ezan okuyacak dermanı bulunmayan Bilal'in üstündeydi. Sahabenin şiddetli ısrarı neticesinde peygamber müezzini, ezan okumak üzere bitkin şekilde mahfele yürüdü ve öğle ezanını okumaya başladı.
Halef ile oğlunu esir almıştır.efendimizin müezzini Bilal b.Ebi Rebah o sırada savaş alanında din düşmanı olan ümeyye b.halefi arıyordu öldürmek için.ve onları gördü.esir edilmiş olarak ve diyordu:o. kurtulursa ben kurtulmayayım diye bağırıyordu ve sesi duyanlar gelip etraflarını cevirdiler ümeyye de orda öldürüldü.
Peygamber efendimizin müezzini. Bilâl-i Habeşî hazretleri, ilk îmân edenlerden olup, müşriklere karşı Müslüman olduğunu açıkça bildiren yedi kişiden biridir. Müslüman olmadan önce, Mekke müşriklerinin ileri gelenlerinden Ümeyye'nin kölesi idi.
İlk sabah ezanı
Bilâl, yüksek bir evin üstüne çıkıp ilk olarak sabah ezanını okudu, hayatı boyunca Hz. Peygamber'in müezzinliğini yaptı. Sabah ezanını çok erken okuyan Bilâl'in bu ezana, “es-Salâtü hayrün mine'n-nevm” (Namaz uykudan hayırlıdır) ibaresini eklemesi Hz.
A medine . İlk camii de bilal habeş a.s. okumuştur.
Bilâl ile birlikte Hz. Ebû Bekir tarafından satın alınıp azad edilmiştir. İbn İshâk, Muhammed b.
Üsâme, “hibbü Resûlillâh” (Resûlullah'ın sevdiği kişi) veya babasından dolayı hibbü'bni'l-hib (Resûlullah'ın sevdiği kişinin sevgili oğlu) diye şöhret kazanmıştır. Hz. Peygamber'in hicretten sonra Zeyd b.
Cennete Giren İlk İnsan, (Hz. İdris Peygamber ve Azrail'in (as) Kıssası - YouTube.
"Allah'ın yaratıklarından cennete ilk girecek kimse fakirlerdir." (Kenz'ul-Ummal, 16636). "Cennete ilk girecek olan kimse şehid ve Rabbine en iyi ibadette bulunan kuldur." (Tenbih'ul-Havatir, 1/57). Resûlullah (s.a.a.), Hz. Ali'ye (a.s.), "Cennete giren ilk dört kişi Benim, sensin, Hasan ve Hüseyin'dir" buyurdu.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Bilal ismi ne demek ve anlama gelir sorusunun cevabı şu şekildedir; Bilgili ve hükümdar kişi. Islaklık.
Buna mukabil, İranlıların Balal adı Kürtler ve Türklerce Bilal şeklinde dile getirilmiştir. Semitik Dillere Eski İran Dillerinden intikal ettiğini sandığım bu adın Arapçada balal (canlı, diri, ferah, temiz, akıcı) şekliyle yerleştiği anlaşılmaktadır.
Zico'ya göre adının komik olmasının nedeni ise Bilal'in Portekizce'de argoda 'penis' anlamına gelmesi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri