NASIL İLETİŞİM Sözler, yüz yüze ilişkilerle ya da radyo, tv, cep telefonu gibi araçlarla iletilir. (b) İnsanlar yazı yazarlar. Yazılı sözler gazete, kitap, ilan tahtası, mektup, e-mail ile paylaşılır. (c) İnsanlar duygu, düşünce ve gözlemlerini; müzik, şiir, roman, resim, yontu v. b. sanat yapıtlarıyla, iletirler.
İnsanlar bilgi ve fikirlerini karşı tarafa tam olarak aktarabilmek için etkili bir iletişime ihtiyaç duyar. Etkili iletişimle bireyler sosyal çevrelerinde kendilerini doğru ifade edebilecekleri için daha iyi ilişkiler kurar.
İlgili 42 soru bulundu
Etkili iletişim, karşı tarafa vermek istediğiniz mesajı en kısa zamanda ve net olarak iletmektir. Hayatımız boyunca sözlü ya da sözsüz olarak iletişim yeteneğine sahip olmak önemli bir unsur haline gelmiştir. Etkili iletişim teknikleri ile birlikte kendinizi doğru ifade ederek yanlış anlaşılmaya sebebiyet vermezsiniz.
İletişim süreci, bir mesajı herhangi bir kanalla gönderen gönderici veya kaynak, gönderilen mesaj veya ileti ve mesajı alan hedef veya alıcı olmak üzere üç temel unsurdan oluşur.
Etkili iletişim kurabilmek için öncelikle karşımızdaki kişilere saygı duymak, onların varlığını kabul etmek, onlara değerli olduklarını hissettirmek, onları olduğu gibi benimsemek gereklidir. Abartıdan uzak, olduğu gibi davranmak da bu bağlamda önemlidir.
Etkili iletişim kurma aşamasında, en önemli görev göndericiye aittir. Gönderici, iletişim sürecini yöneten kişi olduğundan, bazı özelliklere sahip olmalı ve iletişim anını doğru şekilde analiz edebilmelidir. Gönderici, alıcıya ulaştırmayı planladığı konu hakkında bilgi ve tecrübe sahibi olmalıdır.
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
İletişimin en iyi yöntemi, sakin ve net konuşmak, dolgu sözcüklerden kaçınmak, göz teması kurmak, uygun beden dili kullanmak ve dikkatli dinlemektir. İletişimin önemli unsurlarından biri sakin ve net konuşmaktır.
İletişimin vazgeçilmez ve en önemli aracı ise elbette dildir. Özellikle sözlü iletişim için son derece önemlidir. Dil, sosyal hayatta en etkili ve gelişmiş iletişim aracıdır.
Düzgün bir diksiyon, doğru mimik ve vücut dili kullanımı kişinin hayatındaki duruşundan başarılarına kadar her adımında önemlidir. Etkili iletişim hem sözel hem de beden dili ile doğru şekilde yönetildiğinde, karşı tarafa istenileni vererek gerçekleşen iletişimden en iyi verimin alınmasını sağlar.
İletişimin 5 Anahtarı
Algılarımız, iletişim kazaları, etkin dinleme özelliğimiz, empati kurabilme, sözsüz iletişim, aynalama ve konuşma iletişimin olmazsa olmazları…
Algılarımız, iletişim kazaları, etkin dinleme özelliğimiz, empati kurabilme, sözsüz iletişim, aynalama ve konuşma iletişimin olmazsa olmazları…
Başarılı bir iletişimin temel koşulları şunlardır: Karşımızdaki kişilere saygı duymak; onların varlığını kabul etmek, önemli ve değerli olduklarını hissettirmek, olduğu gibi benimsemek anlamını taşır.
Gönderici tarafından aktarılan mesajı tam olarak anlamayı ve dikkat göstermeyi ifade eder. İletişimdeki çatışmaların önlenmesi, mesajın doğru bir şekilde anlaşılmasını sağlar. Konuşma veya yazma sırasında uygun dil ve ton kullanmayı ifade eder. Çatışmaların önlenmesi, daha verimli iletişim sağlar.
İkinci boyut; “empati, sosyal sorumlu- luk, kişilerarası ilişkiler” alt boyutlarından oluşan “kişilerarası beceriler”dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri