Kavurma esnasında çıkan kokunun eski Türk geleneklerine göre ölünün ruhuna gittiğine inanılır. Koku ölünün ruhunu, helvanın kendisi ise geride kalanları besler. Hazırlanan irmik helvası ölünün ağzının tadı gelsin, İslam inancıyla kabir azabı hafiflesin gibi temennilerle pişirilir, misafirlere ikram edilir.
Can helvası veya can aşı olarak da bilinen helva kavurma işlemi, cenazenin ilk gününden itibaren yedinci, kırkıncı ve elli ikinci gününde de yapılabiliyor. Verilen bu helva sayesinde edilen dualarla ölen kişinin mezardaki çektiği acıların azaldığına ve hatta kaybolduğuna inanılıyor.
ölen kişinin ardından helva yapılıp taziyede ikram edilmesi geleneği kadim bir türk geleneğidir. eski türkçede " süçig " yahut " çövenç " şeklinde ifade edilen helvanın yapımına herkes katkıda bulunur, böylece ölen kişinin ruhuna dostluklarını ilettiklerine inanırlardı.
Birçok bölgemizde irmik helvasına fıstık, ceviz gibi kuruyemişlerde katılmaktadır. Ölünün arkasından neden irmik helvası yapılır? Helva ile beraber dua edilerek ölen kişinin kabir acılarının hafiflediği düşünülür. Ölen kişinin kabir azabının hafifleyeceğine inanılır.
ölen kişinin ardından helva yapılıp taziyede ikram edilmesi geleneği kadim bir türk geleneğidir. eski türkçede "süçig" yahut "çövenç" şeklinde ifade edilen helvanın yapımına herkes katkıda bulunur, böylece ölen kişinin ruhuna dostluklarını ilettiklerine inanırlardı.
İlgili 41 soru bulundu
"Allâhumma'ğfır lifülânin, verfa'derecetehu fil mchdiyyîne, vah- lüfhü fî akibihil ğâbiriîe, vağfir lenâ velehü yâ Rabbel âlemîne, vefsah lehü fî kabrihi ve nevvir lehü fîtii."
Koku ölünün ruhunu, helvanın kendisi ise geride kalanları besler. Hazırlanan irmik helvası ölünün ağzının tadı gelsin, İslam inancıyla kabir azabı hafiflesin gibi temennilerle pişirilir, misafirlere ikram edilir. Yerken de ölünün ruhuna dua edilir.
Mevlid Kandili, Regaib Kandili, Miraç Kandili, Berat Kandili ya da Kadir Gecesi olsun helva, kandil simidi, lokma yapıp dağıtmanın çok önemli bir yeri vardır kültürümüzde. Bu günlerde yardımlaşma ve paylaşımlar hem toplum olma olgumuzu arttırır hem de bu özel dini günlerin sevabını arttırır.
Cenaze gömüldükten yaklaşık yedi gün sonra, ölen kişinin yaşarken kılmadığı namazların, tutmadığı oruçların, yerine getirmediği ibadetlerin ve borçlarının hatim ıskatı yapılır.
Hayır. İslâm'ın emri böyle değildir. İslâm, böyle zamanlarda kederli aileye yük üstüne yük yükleme yerine, onların yüklerini üzerlerinden almayı ister; hatta onların ikram etmeleri yerine, onlara ikram etmeyi emreder; ellerinin, ayaklarının tutmaz olduğu bir zamanda onlara yardımcı olunmasını ister.
Yapılan her türlü ibadetin sevabı geçmişlerimize hediye edilebilir. Bu sebeple insanlara yemek yedirmek, tatlı ikram etmek ve bunun sevabını da geçmişlerimize hediye etmek caizdir. Komşular yaptıkları yemekleri ölü ailesine yardımda bulunmak ve kalplerini kazanmak için gönderirler.
Gömülmeden önce cenaze bir gün evde bekletilir. Bu bekletme gurbette bulunan yakınlarının gelişlerini bekleme ve öleni son yolculuğuna uğurlamadan önce, evinde ailesi ile bir gece daha geçirmesini sağlama amacı ile yapılır. Bu süreçte cenaze yakınları ölünün başında ağlarlar.
Ölünün 40. ve 52. gecelerinde "eza"ların (kemiklerin, organların) dağıldığına, ruhun acı çektiğine inanıldığı için yapılan dua ve verilen yemeklerle ölünün acısının azaltılacağı düşünülür.
Yalnız bir ek yemek vardır, bu da “un helvası” dır. Diğer taraftan ölünün kırkıncı gününde ölenin canı-hayrı için, köylülere ölü sahibi tarafından yemek dökülür ve mevlüt okutturularak mevlüt şekeri dağıtılır bu verilen yemeğe “can aşı” denilir.
Ölünün 7 günü nasıl hesaplanır diyanet? Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinde de yeralan açıklamada, bu soruya şu karşılık verildi: ”Bir kimsenin ölümünün 7, 40 ve 52'nci günü şeklinde zamanlar tayin edip bu zamanlardan özel merasim yapma şeklindeki uygulamaların hiçbir din dayanağı yoktur.
ölen kişinin ardından verilen yemektir. ölümün yedinci gününde eşe dosta yemek verilir. bu yemeğin amacı insanların karınlarını doyundurduktan sonra orada bulunacak olan birkaç hocaya kuran okutmaktır.
7 yemeği: Ölümün yedinci gününde verilir. Yemeği verenlerin ekonomik durumu iyi ise haşlanmış et yufkaya sarılarak baş sağlığına gelenlere verilir. Bazı evlerde döğme çorbası ve lahmacun verilir.
Üç aylardan ilki Recep ayının ikinci gecesi, yani bugün Regaip Kandili olarak idrak ediliyor. Kandil günlerinde komşularına bir şeyler dağıtmak isteyenlerin ise eli ilk olarak "helva" tarifine gidiyor. Helva dağıtma kültürü, kandil ve cenaze zamanlarıyla özdeşleşmiştir.
"Eğer yemek yapmaya ihtiyaç varsa caizdir. Çünkü ölü evine cenaze ve taziye için köylerden ve uzak yerlerden gelenler olur, ölü evinde gecelemeleri gerekirse, o takdirde yemek yapılıp yedirilebilir."
Kadın cenazenin yüzüne mahremi olan erkeklerle, kadınların bakmaları caiz ise de mahremi olmayan erkeklerin herhangi bir zaruret bulunmadıkça bakmaları mekruh görülmüştür.
Peygamber Efendimiz (SAV) başka bir hadiste buyurdu ki: 'Bir mezarlığa koyup kabrini örttüğünüz mezarın üstünde yürürken ayağınızın bastığı otların çıtırtısını bile mezardaki ölüler duyar' dedi.
Üstü bir beyaz örtü ile örtülerek, karnının şişmemesi için kara saplı bir bıçak karnı üzerine konur. Cenaze erkek ise bir erkek, kadın ise bir kadın tarafından beklenir; cenaze gömülünceye kadar yalnız bırakılmaz. Cenazenin bulunduğu odaya karşı cinsi olanlar giremez.
Cenazenin ilk gününden itibaren, yedinci, kırkıncı, elli ikinci günlerinde ve ölüm yıldönümlerinde helva kavuruluyor. Verilen helvayla birlikte edilen dualarla, ölen kişinin acılarının kaybolduğuna inanılıyor.
Rüyada Helva Dağıtmak
Özellikle sevinçli bir haber alacağı ve bu mutlu haber üzerinden maddi ve manevi önemli bir kazanç elde edeceğine delalet eder. Özellikle kişinin hayatında ters giden olayların düzeleceğine ve bu olaylar üzerinden yeniden mutluluğu yakalayacağına işarettir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri