Şerefiye, şirketlerin devir alınması esnasında, şirket için ödenen bedel ve piyasa rayiç tutarı ile ölçümlenen net varlıkların değeri arasındaki pozitif farktır. Eğer şirketlerin piyasa rayiç tutarları hesap edilemiyorsa, ilgili şirketin bilançosundaki net defter değeri esas alınmalıdır (Yardımcıoğlu, 2007, s. 64).
Diğer bir deyişle, iktisap maliyetinin, tanımlanan varlık ve borçların değişim tarihindeki makul değeri üzerinde iktisap edenin sahip olduğu paydan fazla olan kısmı şerefiye olarak tanımlanır ve bilançonun aktifinde yer alır.
Şerefiye olarak ödenen veya borçlanılan bedeller 261 No.lu hesabın borcuna kaydedilir. Hesap aktif karakterli olduğu için ilk kaydın borçlandırılarak yapılması gerekir. Ödemenin niteliğine göre ilgili hesaplar alacaklanır. Hesap ancak borç kalanı veya 0 (sıfır) bakiye verir.
Bir binada yer alan aynı tip ve metrekaredeki dairelerin bedelleri, sahip oldukları özelliklere göre farklılık gösterebilir. Dairelerin özelliklerini göz önüne alarak aynı tipteki dairelere farklı fiyatlar belirlenmesi işlemine ise şerefiye hesabı denir.
Şerefiye vergisi, Türkiye'de Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından hesaplanır. Şerefiye hesabı, satıcının tapuda kayıtlı olduğu değeri ile satış fiyatı arasındaki farkın hesaplanmasıyla oluşur. Vergi oranı ise, mülkün değerine, satış tarihine ve satıcıya göre farklılık gösterir.
İlgili 40 soru bulundu
ÖRNEK: İşletmenin net defter değeri 4.700.000, 00 TL dir, defter değerinin üzerinde bir tutar olan 5.000.000,00 TL ye alındığına göre aradaki fark Şerefiye olarak isimlendirilir. Şerefiye tutarı da 5.000.000,00 (–)4.700.000 = 300.000,00 TL olacaktır.
Şerefiye ile kuruluş ve örgütlenme giderleri muhasebe değeri (kayıtlı değerleri) üzerinden eşit tutarlarda ve beş yıl içinde itfa edilirler.
Bu yaklaşımda şerefiye, bir varlık olarak mali tablolara alınmakta, ancak amortismana tabi tu- tulmamaktadır.
(ﺷﺮﻓﻴّﻪ) i. (Ar. şeref “yüksek mekân”dan şerefі > şerefiyye) [Türkçe'de türetilmiştir] Îmar edilen bir yerdeki gayrimenkullerden değerlerinin artışı sebebiyle alınan bir çeşit vergi.
alanı ve/veya yüzölçümü, katı, cephesi, manzarası, enerji verimliliği, mahremiyeti ve komşusu gibi birçok etmen dikkate alınarak değer farklılıklarının tespit edilmesi “şerefiye çalışması” olarak adlandırılmaktadır.
Gelir Vergisi Kanunu'nun 82. maddesi gereği arızi kazanç olarak vergilendirilen şerefiye geli rinden, bu gelirler elde edilirken yapılmış olan giderler belgelendirilmeleri kaydıyla gider olarak indirilebilirler.
Yapı kooperatiflerinin Teknik heyeti tarafından belirlenen şerefiye ücretini kooperatif ortakları belirler. Kooperatiflerde şerefiye ücreti kooperatifin ortaklarınca ödenmektedir.
Vergi Usul Kanunu'nun 282. maddesinde peştamallıklar olarak ifade edilen şerefiye kayıtlı değer ile değerlenmekte ve beş yıl içinde itfa edilmesi gerekmektedir. Ayrıca, VUK 313. maddesine göre de değeri 670 TL'ye aşmayan peştamallıklar istenirse doğrudan gider yazılabilmektedir.
Gelir Tablosu Hesapları Gelir tablosu hesapları ya da diğer adıyla sonuç hesapları işletmenin faaliyetleri sonucu ortaya çıkan gelir ve gider hareketlerinin izlendiği hesaplardır. Gelir tablosu hesapları bilançoda yer almazlar.
Sermaye oluşumunda, 500 Sermaye hesabı taahhüt edilen sermaye kadar alacaklarınken, bu taahhütten dolayı ortakların işletmeye olan sermaye borçları (işletmenin ortaklardan olan sermaye alacakları) ise 501 Ödenmemiş Sermaye hesabının borcunda izlenir.
Şerefiye: Devlet veya belediyelerin yaptıkları bayındırlık hizmetlerinden dolayı bu hizmetlerin yapıldığı alanlarda bulunan gayrimenkullerin değerlerinde artış meydana gelir ve bu artış nedeniyle gayrimenkul sahiplerinden belirlenen ölçülerde para alınır. Alınan bu paralar, şerefiye olarak adlandırılır.
Özetle, kamu tüzel kişi- lerinin gerçekleştirdikleri bayındırlık ve altyapı hizmetleri ve imar uygulama- larından dolayı, kişilerin mal varlıklarında meydana gelen değer artışı o yerin şereflenmesi anlamında alınarak, bu gibi yerlerin sahibinden alınan bu bedele 'şerefiye' denilmiştir.
ŞEREFİYELENDİRME HİZMETİ NASIL YAPILIR? Gayrimenkul incelemeye alınarak artı özellikleri ile puanlama yapılmaktadır. Yapılan puanlamadan sonra ise en yüksek puan alan dairenin satış bedeli, tavan bedeli; en düşük puanı alan daire ise taban fiyat olarak belirlenmektedir.
Şerefiye, şirketlerin devir alınması esnasında, şirket için ödenen bedel ve piyasa rayiç tutarı ile ölçümlenen net varlıkların değeri arasındaki pozitif farktır.
261 ŞEREFİYE HESABI
261 Şerefiye Hesabının İşleyişi: Ödenen şerefiye bedellerinin tamamı bu hesabın borç tarafına kaydolunur. Yok edilmeleri ise amortisman yoluyla 5 yıl içinde eşit taksitlerle yapılır.
Üretim Giderleri: Mamul ve hizmet üretiminin yapılabilmesi ile ilgili olarak ortaya çıkan; ilk madde ve malzeme, işçilik, dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetler, amortisman gibi tüm giderler bu gruba girer.
Herhangi bir fiziksel varlığı bulunmayan ve işletmenin belli bir şekilde yararlandığı veya yararlanmayı beklediği aktifleştirilen giderler ile belli koşullar altında hukuken himaye gören haklar ve şerefiyeler maddi olmayan duran varlıklar olarak tanımlanır.
Parasal olmayan duran varlıklar, fiziki olarak hiç bir varlığı olmayan, firmanın faydalandığı veya faydalanmayı umduğu aktif hale getirilen Page 4 giderler, haklar ve şerefiye adı verilen kalemlerden bir araya gelir. (Akdoğan & Tenker, 2007).
MSUGT'de şerefiye “bir işletme devralınırken katlanılan maliyet ile söz konusu işletmenin rayiç bedelle hesaplanan net varlıklarının değeri arasındaki olumlu fark” şeklinde tanımlanmaktadır. Şerefiye hesaplanırken rayiç bedelin tespit edilememesi halinde, net defter değeri esas alınmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri