Bazı durumlarda, kornea kendini yenileyebilir ve yara kendiliğinden iyileşebilir. Ancak, bazı durumlarda, tedavi gereklidir. Tedavi seçenekleri arasında ilaçlar, gözlük, kontakt lensler, kornea nakli veya kornea cerrahisi yer alabilir.
Hemen tedavi edildiğinde, çoğu kornea aşınmaları kalıcı görme kaybı olmadan tam iyileşmeyle sonuçlanır. Ancak korneanın merkezinde oluşan bazı daha derin aşınmalar (doğrudan göz bebeğinin önünde) bir skar bırakabilir ve görme keskinliği kaybıyla sonuçlanabilir.
Küçük çizik ve sıyrıklar genelde 1-2 günde iyileşir ama büyük çaptaki yaralar 1 hafta kadar tedavi gerektirir. İyileşme süreci esnasında kesinlikle gözü ovalamamak lazım.
Korneanın yüzeyi kendini yenileyebilirken, %95'ini oluşturan iç kısımları kendini yenileyememektedir. Bu yüzden bu bölümdeki hastalıklar kalıcı olarak görmenin bozulmasına yol açabilen hasarlara neden olabilir. Bu gibi hastalıklarda başka yollarda tedavi yapılamıyorsa, kornea nakli yapılması gerekebilmektedir.
Kornea Yaralanmaları Ne Kadar Sürede İyileşir? Gözün tamamen iyileşmesi 24 saat veya daha uzun sürebilir. Basit çizikler iki gün içinde iyileşirken, göz içine kanama veya tam kat kornea yırtılması durumunda bu süre haftalara kadar uzayabilir.
İlgili 30 soru bulundu
Kornea epiteli: Bu katman korneanın en dış tabakasıdır, beş kat hücreden oluşur, en altta yer alan hücreler ve kornea'yı çevreleyen limbusdaki hücreler çoğalır ve yukarı katlara doğru ilerleyerek yaşlı hücrelerin yerini alırlar, böylece kornea epiteli yaklaşık iki haftada bir yenilenir.
Göz Çizilmesi
Bu çok rahatsız edici bir tablodur. Gözde batma, kızarıklık ve ışığa hassasiyet oluşur. Bu durumda gözü kaşımak, ovuşturmak korneayı daha çok tahriş eder. Göz içine bir yabancı cisim kaçtığını düşünüyorsak, göz kapatılıp hızla göz doktoruna müracaat edilmelidir.
Korneanın; saydamlığını yitirdiği veya şeklinin bozulduğu durumlarda, yaşamını yitirmiş bir kimseden alınan şeffaf kornea dokusu ile değiştirilmesi işlemine kornea nakli denir. Keratokonus hastalığının ilerlediği durumlarda tedavi yöntemi olarak tercih edilebilmektedir.
Kornea ışığı kırıp odaklayarak görüntüyü netleyerek beyne iletir. Yani sağlıklı kornea olmadan görmeden bahsedilmemektedir. Keratokonusun teşhis ve tedavisinde geç kalındığında korneadaki aşırı incelme bulanık görme ve ödem sorununu ortaya çıkarmaktadır. Hasta gittikçe daha az görmeye başlayabilir.
Keratokonus hastaları, genellikle gözlük veya kontakt lens kullanarak görme problemlerini düzeltirler. Bazı durumlarda, gözlük veya kontakt lens kullanımı yeterli olmaz ve hastalığın ilerlemesi durdurulamazsa, keratokonus hastalarına kornea nakli ameliyatı önerilebilir.
Kornea çizilmesi
Darbe, uzun süreli kontakt lens kullanımı özellikle uyurken lensi çıkartmamak ve göze fazla baskı gibi etkenler kornea tabakasını olumsuz etkiler. Bu etkiler gözde yanma, batma ve aşırı hassasiyet gibi belirtiler gösterir. Bu belirtiler yaşanıyorsa mutlaka bir göz muayenesi yaptırılması önerilir.
Bazı gözlerin kornea yani saydam tabakasında enfeksiyonlar, kazalar gibi çeşitli nedenlerle çizikler, izler ya da lekeler bulunabilir. Excimer lazer teknolojisi ile PTK yöntemi uygulanarak korneadaki bu çizikler, izler ya da lekeler silinerek hastaların net görmesi sağlanabilmektedir.
RETİNA ile kornea aynı şey mi? Hayır.
Gözde batma ile birlikte göz akıntısı ve yanma varsa bu bulgular bir göz enfeksiyonu belirtisi olabilir. Çeşitli bakteri ve viral etkenler gözde konjonktivite neden olur. Gözde yanma, batma ile birlikte, göz akıntısının olduğu bir durumda mutlaka detaylı göz muayenesi için göz doktoruna başvurulması önerilir.
Darbe sebebiyle oluşan yaralanmalarda, göze 5-10 dakika arasında soğuk kompres uygulaması yapılır. Ancak buzun cilde direkt olarak dokunmaması gerekiyor. Bunun yerine buz ile göz arasında bir kumaş kullanılarak uygulanması ve en kısa sürede göz doktoruna başvurulması gerekiyor.
Ameliyat 30-45 dakika arası sürer. Nakledilen kornea, alıcı yatağa dikişlerle tutturulur.
Tedavide Ultraviole A ve Riboflavin ( B2 vitamini) kullanarak kornea'nın yapısını güçlendirilir. Bu nedenle hastalığın seviyesi ve hastaların görme kalitesi ne olursa olsun ilerleme saptanan hastalarda ilk tedavi seçeneğidir.
En tehlikeli göz hastalıklarından Glokom
Göz tansiyonu hastalığı belirti vermeksizin uzun yıllar ilerleyip kalıcı körlükle sonuçlanabilmektedir. Bunun önüne geçmeni tek yolu düzenli göz kontrolleri yapılması ve bu kontrollerde göz tansiyonu ölçülmesidir.
Kornea hasar gördüğünde ödem(şişme) veya skar(leke) oluşumu meydana gelir. Kornea düzenliliği ve saydamlığı bozulur. Korneada skar, ödem veya başka bir nedenle oluşan düzensizlik ışığın yansımasına, dağılmasına, bulanık görmeye ve görme kaybına neden olur.
Kornea naklinde kullanılan donör korneaların çoğunluğu kadavra korneasıdır. Donör kornea bulmak çoğu kez böbrek ve karaciğer nakilleri kadar zor değildir.
Kornea nakli ülkemiz vatandaşlarına göz bankaları tarafından sağlanan donör kornealar ile ücretsiz bir şekilde devlet güvencesi altında yapılmaktadır. Ancak devlet güvencesi sosyal güvenlik sigortası olmayan kişilerde ise, yapılacak cerrahinin tipine göre farklı fiyatlandırmalar olmaktadır.
Kornea Enfeksiyonları:
Çeşitli şekillerde bakteri, virüs veya mantarların göze bulaşması sonrasında kornea zarar görebilir. Keratit adı verilen ağrılı enfeksiyonlarında görme bulanıklığı, sulanma, çapaklanma ve ağrı belirtileri ile korneada beyazlaşma ve lekelenme gelişebilir.
RETİNA YIRTILMASININ BELİRTİLERİ
Ani ışık çakmaları retina yırtılmasının ya da dekolmanının ilk evrelerini işaret edebilir; Görme alanının yan (perifer) kısmında gölge belirmesi; Görme alanı boyunca hareket eden gri bir perde görmek; Görmede ani azalma.
Fevzi Akkan, “Çocuklar, iki gözle baktıkları için darbe gelen gözün az gördüğünü fark edemeyebilir. Dışarıdan bakıldığında bir şey yokmuş gibi görünse de hasara bağlı gözün içindeki mercek yerinden oynayabilir, retinada kanama, kopma, yırtılma gibi durumlar oluşabilir. Bu durum görme kaybına kadar gidebilir” dedi.
Genelde herhangi bir tedaviye gerek yoktur. Zamanla kan lekesi yavaş yavaş kendi kendine kaybolur. Bu olay kan lekesinin büyüklüğüne göre günler veya haftalar alabilir. Gözde yanma ve batma var ise suni göz yaşı kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri