Halen Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemin- de bulunan TTK Tasarısının 514 üncü maddesin- de de, geçmiş hesap dönemine ait TMS'lerde öngörülmüş bulunan finansal tablolar ile ekleri- nin bilanço gününü izleyen hesap döneminin ilk 3 ayı içinde hazırlanarak, genel kurulun onayına sunulması öngörülmektedir.
İşte bu nedenle yeni bir madde ihdas edilmiştir. YTTK'nın 401. maddesi uyarınca “Şirketin yönetim kurulu, finansal tabloları ve yönetim kurulunun yıllık faaliyet raporunu düzenlettirip onaylayarak, gecikmeksizin, denetçiye verir.
Kural olarak bilançonun onaylanmasına ilişkin genel kurul kararı, kararda aksine bir açıklık bulunmadığı taktirde yönetim kurulu üyelerinin, yöneticilerin ve denetçilerin ibrası sonucunu doğurur (TTK m.424). Dolayısıyla bilanço, örtülü ibranın kapsamı bakımından en belirleyici olanıdır.
Finansal tabloların; bilanço ile gelir, nakit akış ve öz sermaye tabloları ile eklerinden oluştuğu ifade edilmiştir. TTK 514 uyarınca anonim şirketlerin finansal tabloları ve yıllık faaliyet raporunu hazırlama yükümlülüğü yönetim kurulundadır.
Gelir tablosu, bir şirketin belirli bir zaman aralığındaki gelir ve gider kalemlerini gösterir. Bilanço, çıkarıldığı güne ait varlık ve borçları gösterirken gelir tablosu bilançodan farklı olarak, çıkarıldığı dönem boyunca oluşan gelir ve giderleri göstermektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Anonim, Limited, Komandit, Kollektif ve Kooperatif şirketler gibi tüm ticari şirketler bilanço esasına göre defter tutmak zorundadır. Devlet, özel idare, belediye ve diğer kamu kuruluşlarına ait müesseseler bilanço esasına göre defter tutmak zorundadır.
En merak edilen konular içerisinde ödemeler bilançosunun kim tarafından hazırlanmış olduğu geliyor. Ödemeler bilançosu ülkenin ekonomik, iktisadi ve mali unsurlarını barındırdığı için, ülkenin maliye kısmı ile ilgilenen kişiler tarafından hazırlanır.
Bunlar, finansal tablo denetimi yaptıran şirketler, sigorta şirketleri, finansal tablo kullanıcıları (yatırımcılar) ve denetçilerdir.
Gelir tablosu, “gelir gider hesabı” (İng. operating statement), “kar zarar hesabı” (İng. profit and loss statement) gibi adlarla da bilinmektedir. Gelir tablosu, bir işletmenin belirli bir faaliyet dönemi sonrasında faaliyet sonucunu gösterir.
Varlıklar = Yükümlülükler + Özkaynaklar
Bilanço temel olarak yukarıdaki üç hesaptan oluşur.
Birinci Sınıf Tüccarlar bilanço esasına göre kayıt tutarken İkinci Sınıf Tüccarlar işletme hesabına tabi olup işletme defteri tutarlar. Bir başka deyişle birinci ve ikinci sınıf mükelleflerin dosyaları birbirinden farklıdır. Birinci sınıf tüccarlar, bilanço esasına uygun olacak şekilde kayıt tutmalılardır.
Bir işletmenin alacak ve vereceklerini belirli bir dönemin sonunda raporlandığı finansal tabloya bilanço denir. Bilanço bir çizelgedir ve işletmelerin sorumluluklarını, varlıklarını ve öz kaynaklarını gösteren finansal beyannamedir.
Bilançonun Yapısı: Bilanço varlık ve kaynak olmak üzere iki ana bölümden oluşur. Bilançoda her varlığın mutlaka bir kaynağı vardır. Varlık ve kaynak toplamları mutlaka birbirine eşit olmalıdır. Buna bilanço temel denkliği denir.
Finansal analiz uzmanı görevleri ve sorumlulukları oldukça önemli ve çeşitlidir. Finansal analiz uzmanı görev ve sorumlulukları genel olarak şu şekilde sıralanabilir; Kurumun finansal durumunu ve hedeflerini baz alarak bütçe ve gelir tablosu tahmini yapmak ve bu finansal verileri birleştirerek analiz etmek.
(2) Konsolide finansal tablo hazırlama yükümlülüğü bulunan yatırım ortaklıkları, ara dönem konsolide finansal tabloları ile birlikte ara dönem bireysel finansal tablolarını da hazırlamakla yükümlüdürler.
Finansal tabloların hazırlanmasından, sunulmasından ve gerçeğe uygunluğu ile doğruluğundan işletme üst yönetimi sorumludur.
Giderler grup veya grubun bir alt kümesi için bir katılımcı tarafından harcanan bir tutarı temsil eder. Örnekler: market alışverişi, araba kiralama vb. "Gelir", bir giderin tersidir. Grup için bir katılımcı tarafından alınan geri ödemeyi temsil eder.
Gelirler giderlerden çıkarılarak işletmenin net karı veya zararı bulunur.
Faaliyet kârı veya zararı: Gelir tablosunun ilk özet satırı olarak bilinen bu bölüm, işletmenin faaliyetlerinden elde edilen kâr veya zararın kaydedildiği alan olarak tanımlanıyor.
İç denetçiler, iç kontrol sisteminin düzenlenmesi ya da uygulanması süreçlerine ve iç kontrol tedbirlerinin seçiminde doğrudan ilişkili değildir. Şirket yönetiminde etkin bir iç kontrolün kurulması ve sürdürülmesinden üst yönetim sorumludur.
Muhasebe denetmeni ne yapar sorusuna şöyle cevap verilebilir; şirketin ya da kamu kuruluşunun, mali tablolarının yasaya uygun olup olmadığının denetimini yapar. Yaptığı mesleğin gerektirdiği tüm denetim sürecinin verimli bir şekilde yürütülmesinden sorumludur. Muhasebe denetçileri bağımsız denetçilerdir.
yer alan hükümlere uyularak hazırlanması zorunludur. MADDE 23 - (1) Bağımsız denetim raporu ve inceleme raporu, sorumlu ortak baş denetçi tarafından imzalandığında kesinleşir.
Bir şirket finansal rapor bildirimi yaptığında ilk bakmamız gereken tablolar bilanço, gelir tablosu ve nakit akım tablosudur.
Bilanço, işletmenin belli bir tarihteki mali durumunu gösterirken gelir tablosu işletmenin belli bir dönemine ilişkin olaylar zincirinin sonuçlarını göstermektedir. Bilançoda o dönemin faaliyet sonucunu gösteren bir kalem yer almaktadır. O da dönemin net kârı veya zararıdır.
TCMB - Ödemeler Dengesi İstatistikleri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri