Bileme ustası, kesici aletlerin (bıçak, makas, testereler vb.) keskinliğini ve işlevselliğini sağlayan kişidir. Bu işi yaparken, aletlerin malzemesine, kullanım amacına ve keskinliğine göre farklı bileme teknikleri kullanır.
Bilemeye başlayın: Bıçağınızı 22,5 derecelik bir açıyla, dipten başlayıp uçta bitirerek bıçağı yavaşça aşağı ve yumuşak bir hareketle bileme taşının uzun kenarında uzaklaştırarak çekin. Bilemeye devam edin: Keskinleştirme işlemine başladıktan sonra bu işlemi defaten tekrarlayın.
Bıçak bileme, bıçakların keskinliğini korumak ve kesme performansını artırmak amacıyla gerçekleştirilen önemli bir işlemdir.
Bıçak Bileme Taşı Kullanarak
Kör bıçakların keskinleştirilmesi veya keskin bıçakların bakımı için idealdir. Bıçak bileme taşı ile bilemede, taşın dokusundaki taneler ve sertliği önemlidir. Taneleri ne kadar ince olursa bıçak kıvrımları da o kadar iyi cilalanır ve böylece bıçak keskinleşir.
Bıçağı daha sivri ve keskin hale getiren çalışma mekanizmasına sahip bıçak bileme makinesi bıçak kenarlarını düzeltmek ve cilalamak amacıyla bıçak şeridine sahiptir. Bıçak ve taş arasındaki açı ne kadar küçükse işlem sonrası bıçağın keskinliğini artırmak o derece mümkündür.
İlgili 35 soru bulundu
Ürün Açıklaması Kırma Makinasının Bıçaklarını Bilemeye Yarar. Özel Tasarımıyla Kullanımı Basit ve Pratiktir.
Bileme işi büyük bir titizlik ve dikkatle yapılmalıdır. Bıçağın kenarında ince tel çapak oluşucak şekilde, dipten uca kadar hatasız olarak uygulanmalıdır. Bileme işini bitirmek için, kesici uçta oluşan bu ince tel/çapak kaldırılmadır. Bu bir bez çarkla, bir masat ya da bileme taşları ile yapılabilir.
Bıçak bileyicisi örneği olarak karşınıza gelen yassı masat, pratik bir bileme ürünüdür. Bu tarz ürünler mutfak tezgâhında, kasap tezgâhında ya da kasapların kemerinde kolayca bulunur ve taşınır. Bileme aleti olarak kullanılan vantuzlu ürünler oldukça pratik ve konforlu bir diğer seçenektir.
Karbür ve hava çeliği matkaplar, sanayi de en çok kullanılan ürün gruplarıdır. Özellikle karbür özellikli olan ürünler, çok kullanıldığı da baz alınarak bakıldığında maliyet açısından, kullanıcıya büyük bir külfet oluşturmaktadır. Bu yüzden bu tip ürünler için geri dönüşüm yani bileme yöntemine gidilmektedir.
Masat. Bileme taşlarına göre çok daha pratik bir çözüm olarak görülen masatlar, aslında tam olarak bileme işlemi gerçekleştirmek için kullanılmıyor. Bileme yaparken bıçağın uç bölümü soyularak daha keskin hale getirilmesi sağlanıyor.
Atasözü [1] Kör bıçak işe yaramaz ama insanın elini keser. İş bilmeyen kadın da çok konuşmaktan başka bir şey yapmaz.
Bıçak bileme sıklığında şeflerin uyguladığı genel kural, paslanmaz çelik şef bıçaklarının 2 ila 4 kullanım arasında bileniyor olmasıdır. Karbon temelli çelikten elde edilen bıçakların - yani aslında çoğumuzun evinde kullandığı bıçak türlerinin - senede bir kez bilenmesi yeterlidir.
Öncelikle bıçaklar neden körelir sorusuna bir cevap verelim: Bıçakların körelmesinin sebebi kestikleri ürünler değil, kesme tahtalarıdır. Bunun yanı sıra bulaşık makinesinde yıkama, çekmeceye atma ya da konserve açma gibi kullanım hataları da bıçakları köreltebilir.
%24 indirimle Sürbısa Sürmene Bıçak Bileme Aleti 32 TL'ye, %15 indirimle Felco 903 Bileme Çeliği 510 TL'ye, %6 indirimle F.Dick 7.6543.30 Kalın Dişli 30 cm Balık Sırtı Masat 1.820 TL'ye, %8 indirimle Zwilling Çift Kademeli Pratik Bıçak Bileyici 679 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Bileme taşları ile ilgili Türkçede bulabildiğim en ayrıntılı bilgi şurada var. Iskarpela ve rende bıçaklarına genelde 25 derecelik bir ağız açılır. Daha sonra sadece en uç kısımda 30 derecelik bir nihai bir eğim verilir. Ağzı açmak için 220 kum zımpara yeterli.
Ynt: Bıçak için doğru bileme
Şu an için bence en uygunu zımpara. 800-1200 gibi kumlarda zımparayla çalışmalısın.
Takım bileme tezgahları, metal bileşenleri dişlilere, millere ve honlamalara dönüştürmek için kullanılan önemli makinelerdir. Metal işleme sektöründe büyük bir rol oynayan bu tezgahlar, farklı şekillerde işlenmiş parçalar elde etmeyi sağlar.
Girit taşı veya yağ taşı oluşumundaki belirli özelliklerden dolayı çok iyi bir bileyi taşı olmaktadır. Yapısında misroskopik boyutklardaki silika kristalleri sayesinde “fine grit” denilen yani en ince tanecikli bileyi taşlarına denk bir bileme sağlar.
Bıçak bileme taşı, her türden bıçağı ve kesici el aletlerinin körelmiş yüzeylerini keskinleştirmek ya da yeniden şekillendirmek için kullanılan temel ekipmanlar arasında yer alır. Bu amaçla üretilen taşlar doğal ya da suni olabilir.
Kullanma talimatı Taşı 5 dakika suda bekletin ve sonra sabit bir platforma koyun. Kaba taşlama, Bıçağı 10 - 30 ° 'lik bir açıyla tutun, taşın yüzeyindeki kenarı yumuşak basınçla ileri ve geri itin ve kenarın yeterince keskin olmasına bilemeye devam edin. Aleti keskinleştirdikten sonra, honlanması gerekir.
Bıçağınız profesyonel ellerde bilensin.
Bıçaklarınızın Pirge Ustaları tarafından bilenerek, ilk günkü keskinliğine kavuşmasını istiyorsanız, Pirge'den bileme hizmeti satın alabilirsiniz.
Bilemek TDK sözlük anlamı şu şekildedir: -i Kesici aletlerin ağzını çark, zımpara, eğe, bileği taşı vb.nde keskinleştirmek, keskin duruma getirmek, kılağılamak, zağlamak.
Blender bıçağınızın keskinleştirilmesi için bir bileme taşı kullanabilirsiniz. Bileme taşı, bıçağın keskinleştirilmesi için en yaygın kullanılan araçtır. Bıçağın metal kısmının yüzeyini aşındırarak bıçağı yeniden şekillendirmeye yardımcı olur.
Onu cam ya da mermer yüzeylerde kullanıyorsunuz
Cam ya da mermer yüzeylere uzun süre sürtünen bıçak çok çabuk körelir.
Elmas bileme taşları ise bileme işlemini kolaylaştıran taşlardır. Elmas bileme taşının yüzeyi, bıçakları oldukça hızlı ve kolay bir şekilde keskinleştirmeye yarayan minik elmas parçaları ile emprenye edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri