1 - Kokusu :Taze balıkta deniz kokusu olacak, balığın kendine has kokusu bulunacaktır. Fakat bozuk balığın kokusu ekşimsidir. Eğer balıktan deniz ve yosun kokusu alınamıyor, bunun yerine ekşi bir koku alınıyorsa bozulmuş olduğuna işarettir.
Bayat balık elle tutulduğunda kasları gevşediği için ikiye katlanıldığı görülür. Bayat balık keskin bir kokuya sahiptir.
- Balığın kuyruğu ve yüzgeci parçalanmamış olmalı. Parçalanma veya çizik varsa balığın bayat olduğuna işarettir. - Kokusu balık kokusu olmalı. Hafif leş kokusu alıyorsanız o balığın bayat olduğunu gösterir.
Ve deniz ürünleri diğer et çeşitlerinden daha hızlı bozulur. O balıksı koku; amonyak, kükürt bileşikleri ve proteinlerdeki aminoasitlerin bozulmasıyla oluşan, amin denilen kimyasallar gibi ayrışan ürünlerden gelir. Bu kimyasalların kokusu balık yenilemeyecek kadar bozulmadan önce ortaya çıkar.
İlgili 16 soru bulundu
Balık Yedikten Sonra Vücutta Kızarıklık, Ateş Basmasına Dikkat! Histamin zehirlenmesi baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, karın ağrısı, yüzde- vücutta basmakla solan kızarıklık, yutma zorluğu, düşük kan basıncı, kaşıntı, vücutta şişme ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkmaktadır.
Konserve, donmuş, uygun şartlarda muhafaza edilmemiş, bayatlamış ya da kokmaya başlamış bu balıklarda histamin oluşumu artmaktadır. Bu balıkların tüketimi ile birlikte kişide histamin zehirlenmesi ortaya çıkabilmektedir.
Taze balık deniz ve yosun kokarken bayat balık amonyak kokar. Diğer balıklardan gelen koku ile test ettiğiniz balığın kokusunun karışmayacağını düşünüyorsanız bu yöntemi deneyebilirsiniz. Balığın tazeliğini anlamak için ağzı açık olup olmadığı da diğer bir test yöntemidir.
Balık zehirlenmesi genel olarak balık tükettikten sonra 2-3 saat içinde kendini belli eder. Daha sonra bu zehirlenme 3 güne kadar sürebilir. Destek alınmadığı takdirde semptomları 2 haftaya kadar kendisini belli eder. Tedavi edilen kişi aynı günde normal yaşamına devam eder.
Üstelik bu acı bazen öyle fazla olur ki, sanki bir balığın değil de bir kâğıdın tadı ağzınıza geliyormuş gibi bir his oluşur. Balık taze ya da bayat hiç fark etme bu şekildeki bir acı meydana gelebilmektedir.
Taze balık deniz kokar. Eğer balık bayatsa asitli ve ekşi bir kokuya sahiptir. Taze balıkların solungaçları nemli ve kırmızı renktedir.
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Bir tencere içerisine su ve çubuk vanilya koyarak kaynatabilirsiniz. Bu karışım da balığın kokusunu içine çeker. Balık pişirmeye başlamadan önce geniş bir kabın içerisine 2-3 yemek kaşığı karbonat döküp, ocağın yakınına bırakın. Karbonatlı su karışımı balık kokusunu emer ve yayılmasını önler.
Balıktan kaynaklı zehirlenmelerde diğer gıda zehirlenmelerinde olduğu gibi kusma ve mide bulantısı şikayeti ortaya çıkar. Balık tükettikten sonra da 2 ila 3 saat arasında bu şikayetle rile karşı karşıya kalınırsa balık zehirlenmesinden şüphelenilebilir. Balık yedikten sonra midede karın ağrısı meydana gelebilir.
Bozuk balıkta çok rahat bakteri üreyebilir. Bu durumda balık zehirlenmesi yaşanabilir. Balık zehirlenmesinde vücut birtakım belirtiler gösterir ve bunlar arasında baş dönmesi, mide bulantısı, kusma, baygınlık gibi çeşitli semptomlar sayılabilir.
Balık zehirlenmesine iyi gelen yiyecekler elma, muz, limon ve haşlama sebzeler olabilir. Zehirlenmeden dolayı yorulan midenizi çorba ve sulu gıdalar ile rahatlatmanız tavsiye edilir. Az yağlı ve az tuzlu gıdalar ile birkaç gün geçirip eski sağlığınıza kavuşabilirsiniz.
Eğer balıktan deniz ve yosun kokusu alınamıyor, bunun yerine ekşi bir koku alınıyorsa bozulmuş olduğuna işarettir.
Bilinenin aksine balığın balık gibi kokması şart değil. Taptaze balık ve kabuklu deniz ürünleri sudan çıktıktan birkaç saat sonra bile gerçekten kokusuzdurlar. Biraz serin “deniz esintisi” olabilir ama kesinlikle nahoş bir koku değildir bu. Deniz ürünleri ancak bozulmaya başladığında balıksı kokar.
Bayat balık cansız ve mat görünür, ekşimsi kokar, gözleri içe doğru çökük ve parlak değildir. Bayat balığın gözleri donuk ve mat görünür, parlaklığını yitirmiştir. Taze balığın gözleri cam gibi berraktır donuk değildir, parmakla dokunulduğunda derisi diridir, yumuşak değildir. Balığın tazeliği kokusundan belli olur.
Özellikle bol miktarda hamsi avlayan balıkçılar, hamsinin denizin soğumasıyla yağlandığını ve kasım sonu itibarıyla şubat ayının ortalarına kadar en lezzetli dönemine ulaştığını belirtiyor.
Bunun nedeni, bu balıkların etinin histidince zengin olmasıdır. Histamin genelde hamsi, uskumru somon, ton balığı gibi kırmızı etli (koyu etli) ve/veya yağlı balıklarda ortaya çıkar.
HAMSİ Ülkemizde en çok sevilen ve bol miktarda tutulan bir balık olmasına rağmen Mart,Nisan,Mayıs,Haziran,Temmuz,Ağustos ve Eylül aylarında nadiren bulunur ve yenmez de Hatta halk arasında mart aylarında hamsi kurtlanır denir .
Hastalığın şiddeti zehirlenmeye neden olan mikroorganizmanın cinsine göre değişmektedir ve her bir gıda zehirlenmesi sebebinde kuluçka süreleri farklıdır. Bazı zehirlenmelerde belirtiler 30 dakika ile 1 saat içinde görülürken, gıda zehirlenmelerinin çoğunda belirtiler 6-12 saat içinde meydana gelir.
Bulantı, kusma, karın ağrısı, hâlsizlik, baş dönmesi ve ishal, zehirlenme varlığında en sık görülen belirtiler arasında yer alır. Zehirlenme sıklıkla besinlere bağlı olarak gerçekleşir. Ancak solunum ve cilt yoluyla zehirlenmelerin sayısı da azımsanmayacak kadar fazladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri