Bir takım ve kesici bileyicisi, freze takımlarını, matkapları, raybaları vb. diğer endüstrilerde kullanılan diğer araçların kesme kenarlarını keskinleştirmek amacıyla çalışan makine türüdür. Bu makineler, araçların kesme kenarlarında hassas bileme işlemi gerçekleştirmek için tasarlanırlar.
Matkap tezgâhları 7 ana parçadan oluşur. Matkap tezgâhı parçaları; iş mili, kovan, ana kolon mili, gövde ya da diğer bir deyişle kafa, tahrik sistemi, iş tablası ve ana tabladır. Her bir parçanın farklı işlevi bulunur. Delik delme işlemlerinde kullanılan farklı tezgâhlar vardır.
İşte kesici takımların kesici ağız ve uçlarındaki kesme kabiliyetlerinin yeniden kazandırılması için yapılan işleme Alet Bileme, bu işlemin yapıldığı tezgahlara da Alet Bileme Tezgahları denir.
Kullandıkça uçları körleşen matkap uçlarını tekrar verimli hale getirecek şekilde bileyebileceğimiz elektrikli makinedir. matkap bileme Makinası 1 adet bileme taşı ve 3 adet farklı bileme yuvasından oluşur. İçinde Pensler ve tutucuları mevcuttur.
İlgili 16 soru bulundu
Bileme ustası, kesici aletlerin (bıçak, makas, testereler vb.) keskinliğini ve işlevselliğini sağlayan kişidir. Bu işi yaparken, aletlerin malzemesine, kullanım amacına ve keskinliğine göre farklı bileme teknikleri kullanır.
Matkap ucunun sivriliği şekilde görüldüğü gibi uç açısı ile sağlanır. Matkabın uç açısı, çelik malzemeleri delmek için 118°, yumuşak ve kırılgan malzemeler için 130° olacak şekilde bilenir.
Matkap ucu bileme takımları
Bu ekipmanlar, güzel ve düzgünce bilenmiş matkap uçlarına sahip olmanız için matkap ucunuzu belirli bir açıya göre tutmak üzere tasarlanmış mekanizmalardan oluşur.
Bıçak bileyicisi örneği olarak karşınıza gelen yassı masat, pratik bir bileme ürünüdür. Bu tarz ürünler mutfak tezgâhında, kasap tezgâhında ya da kasapların kemerinde kolayca bulunur ve taşınır. Bileme aleti olarak kullanılan vantuzlu ürünler oldukça pratik ve konforlu bir diğer seçenektir.
Bıçak bileme makinası gelişen teknolojiyle beraber çok daha fonksiyonlu olarak karşınıza çıkar. Bıçakların kesen tarafının keskinleşmesi işleminde kullanılır. Körelen bıçakların hızlı bir şekilde eski haline gelmesi sağlanır. Bu aşamada bıçak bileme makinalarının farklı bıçaklar üzerinde de kullanılabildiği görülür.
Sütunlu matkap tezgâhlarının genel olarak kullanımının en temel amacı delme işlemi gerçekleştirmesidir. Bunun yanı sıra; raybalama, kılavuz çekme, havşa açma ve basit frezeleme işlemlerini de gerçekleştire bilirsiniz. Seçtiğiniz takıma göre çeşitli işler yapmak mümkündür.
Bıçak bileme taşı, her türden bıçağı ve kesici el aletlerinin körelmiş yüzeylerini keskinleştirmek ya da yeniden şekillendirmek için kullanılan temel ekipmanlar arasında yer alır. Bu amaçla üretilen taşlar doğal ya da suni olabilir.
Masa veya benzeri düz bir zemin üzerinde, delme, kanal açma işlemlerinin yapılmasını sağlayan matkap tezgahları, masa üstü matkap tezgahı olarak da bilinir.
Girit yağ bileme taşı ürünleri Girit adası'nda bulunan ocakların içerisinden çıkarılan bir taş türüdür. Girit yağı denizin içerisinde bulunan canlıların ölmesi ile beraber ve diğer canlıların içerisinde uzun yıllar boyu sıkışarak oluşur.
Bileme taşı nedir? (
Kombine Yağ Taşı olarak bilinen "Bileme Taşı", dikdörtgen bir bloktur ve çelik aşındırmada çok etkili zımpara kumlarından üretilmiştir. Bileme taşının bir yüzeyi kalın zımpara kumlarından, diğer kısmı ise ince zımpara kumlarından oluşur.
Yunanistan 'ın Girit adasından çıkan bu taşlar yağ ile kullanılmaktadır. Makina yağını üzerine damlattıktan sonra taş doğal siyah rengini alacaktır. Bu taşlar novaculit oranı %70–75 yanında %20–25 kalsit ihtiva eder. Bu ortalama değerlerle taşlar 1200 grit (kum) sertliğindedir.
Elektrikli, el tipi, mini, lazer, tarak, bantlı, manuel, otomatik bıçak bileme makinesi olarak bilinen türleri olduğu gibi bileme taşları ve çelikleri yardımıyla da ideal keskinliği elde etmek mümkündür.
Bileme taşları ile ilgili Türkçede bulabildiğim en ayrıntılı bilgi şurada var. Iskarpela ve rende bıçaklarına genelde 25 derecelik bir ağız açılır. Daha sonra sadece en uç kısımda 30 derecelik bir nihai bir eğim verilir. Ağzı açmak için 220 kum zımpara yeterli.
Ynt: Bıçak için doğru bileme
Şu an için bence en uygunu zımpara. 800-1200 gibi kumlarda zımparayla çalışmalısın.
Bu ürünler temel olarak metal, ahşap ve beton olarak sınıflandırılır. Ahşap, metal, elmas matkap ucu, seramik matkap ucu, şarjlı matkap ucu, matkap ucu zımpara, matkap ucu testere, matkap ucu fırça bu ürünün diğer alt çeşitleri arasında yer alır.
Eğer matkap ucu nasıl takılır diye soruyorsanız ve mandrensiz bir matkaba sahipseniz, ucu, matkabın iç kısmına doğru takmalısınız. Ucu takma işleminden sonra el ile kontrol edilerek ucun düzgün bir şekilde yerleştirildiğinden emin olunmalıdır.
Matkap uçları, üretim tesislerine teslim edilen farklı kalitelerdeki ham çeliklerden yapılır. Çelik, sertleştirme işlemi için son derece yüksek sıcaklıklarda kesme ve ısıtma sürecinden geçirilir.
Bıçağın bileme esnasında yanmaması için, bileme işi bir taşlama ile yapılıyorsa bol soğutma suyu kullanılmalıdır ya da sulu bileme makineleri ile bilenmelidir. Aşırı ısınma çeliğin yapısını değiştirir ve korozyon direncini, bıçağın sertliğini azaltır ayrıca bıçağınızın kenar tutma yeteneğini kaybetmesine yol açabilir.
Volt ne kadar yüksekse şarjlı matkabımız o kadar güçlü demektir. Unutmamamız gereken önemli nokta ise Volt arttıkça matkabın ağırlığının da artacağıdır. WATT (güç): Kablolu matkaplarda Watt gücü ifade eder, Watt değeri yükseldikçe matkabın gücü artar ve ısınma sorunu olmadan daha uzun süre çalışabilir.
Evde kullanılacak bir şarjlı matkap için 10 Volt yeterli olabilir. Watt: Kablolu matkaplarda ise bu güç Watt ile belirtiliyor. Ev işlerinde kullanılacak matkaplarda 500-800 W arasında seçenekler yeterli olabiliyor. Eğer zımparalama işlemi de yapılacaksa 900 W ve üzeri ürünler tercih edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri