Peki, kış mevsimi sebzeleri ve meyveleri neler? İşte mevsimin ürünleri: Sebzeler: Lahana, yer alması, turp, pazı, kereviz, ıspanak, pırasa, brokoli, brüksel lahanası, pancar, havuç ve karnabahar.
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Lahana, havuç, kereviz, turp, brokoli gibi sebzelerin türleri de yine kış sebzeleri arasında yer almaktadır.
Havuç, bir kış sebzesidir. Havucun ekim zamanı, Şubat-Haziran ayları arasındadır. Hasat zamanı ise Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarıdır.
Yaz boyunca kış sebze ve meyvelerinin güneş ışığını çekerek köklerine kadar ulaştırdığını dile getiren Karacanoğlu, 'Bu dönemin vazgeçilmez sebze ve meyveleri kereviz, brokoli, Brüksel lahanası, ıspanak, şalgam, soğan, turp, havuç, lahana, bal kabağı; meyveleri ise, elma, ayva, nar ve armuttur.
İlgili 23 soru bulundu
Köklü bir besin olduğu için havuç kök sebze grubuna girmektedir.
Ülkemizde çıkan yaz sebzeleri; sivri biber, taze fasulye, dolmalık biber, salatalık, patlıcan, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce ve bamya.
Peki, havuç hangi mevsimde yetişir? Havuç çoğunlukla kış mevsiminde (aralık, ocak, şubat) yetişen bir sebzedir. Bölgenin sıcaklığına göre ağustos, eylül, ekim, kasım aylarında da tüketilmeye başlanabilir.
Havucu şubat ve haziran ayları arasında ekebilirsiniz. Toplamak için ise en ideal mevsimler temmuz, ağustos, eylül ile ekim aylarıdır.
Özellikle göz fonksiyonlarını korumak için önemli bileşenleri içinde barındıran havucun az bilinen çok önemli bir faydası var. Havuç özellikle uykudan önce yendiğinde gece boyunca vücudun temizlenmesine yardımcı oluyor.
Kış ayı sebzeleri daha çok yeşildirler. Bunlar arasında ıspanak, lahana, brokoli, havuç, turp, pazı yer alır. Maydanoz, nane, tere gibi yeşillikler de her mevsim yetiştirilebilmektedir. Bu sebzeleri yetiştirmek için mutlaka bahçeye ihtiyaç duyulmamaktadır.
Yaz Meyve ve Sebzeleri Neler? Meyveler: Karpuz, kavun, şeftali, kayısı, vişne, kiraz, üzüm, incir, nektarin, mor erik, karadut, böğürtlen, yeşil erik, çilek. Sebzeler: Taze fasulye, dolmalık biber, sivri biber, patlıcan, salatalık, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce, bamya.
Mayıs: Yeşil biber, çarliston biberi, fasulye, dolmalık biber, salatalık, domates, semizotu, ıspanak, kabak, patlıcan, bamya, pırasa, fasulye, havuç, roka, maydanoz, nane, taze soğan, göbek marul, marul, tatlı mısır, karpuz, kavun, tatlı kabak ve dereotu ekilir.
Havuçlarda olgunlaşma süresi çeşide göre değişir, erkenci çeşitlerde 8-10 hafta, orta çeşitlerde 12 hafta, geç çeşitlerde 16-18 haftada hasat olgunluğuna ulaşılır. Hasat, yetiştirilen çeşide, yetiştirme alanının genişliğine ve pazarlanacak havucun miktarına göre elle veya makineyle yapılır.
Türk mutfağında eşsiz bir yere sahip olan patlıcan, yaz mevsimi geldiğinde reyonlarda yerini alır. Kimi yörelerde yazın bol bol alınıp kurutulması da yapılır. Güneş altında bekleyerek kuruyan patlıcanlar kışın da sofralarda tüketilir.
TÜİK 2020 verilerine göre; Türkiye'de havuç üretiminde 109.890 da alanın 50.373 dekarı Konya'dadır. Bu durum göstermektedir ki Türkiye'de havuç ekili arazinin % 45.8'i, Türkiye'de üretilen havucun ise % 57.3'ü Konya ili tarafından karşılanmaktadır.
Bol miktarda A vitamini barındıran havuç B, C, D ve E vitaminleri açısından da oldukça zengindir. Ayrıca karoten, şeker ve fosfor ihtiva eder. A vitamini ve bol vitaminleri ile karaciğeri kuvvetlendirir. Kalp rahatsızlığı ve damar sertliği olanlara tüketilmesi tavsiye edilir.
En iyi yetiştiği sıcaklıklar ise 15-20 derece arasında nemli toprakta olmaktadır. Sürekli yağış alan bölgelerde ise yetiştirilmesi son derece zor olmaktadır. Havucun yetişeceği toprak da son derece önemli olmaktadır. En fazla verimin alındığı toprak çeşitleri ise tınlı kumlu veya kumlu tınlı topraklar olmaktadır.
Havucun hasat zamanı yaz mevsimi olmakla beraber Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında hasat edilir, yani tarladan toplanır satışa çıkar. Lezzetli ve bir o kadar da faydalı havuç hasat edildiği aylarda piyasa sürülerek tüm sene boyunca pazar tezgahlarında ve market reyonlarının sebze bölümünde yerini alır.
Fındık, yaz sonu ve sonbahar başında hasat edilir.
4- Börülce
Rezene, bakla, ıspanak ve domates de yaz sebzeleri arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri