İki ismin birleşerek yeni bir anlam oluşturduğu kelimelere ise birleşik isim denir.
Birleşik kelimeler aşağıdaki durumlarda bitişik yazılırlar: 1. Ses düşmesine uğrayan birleşik kelimeler bitişik yazılır: birbiri (< biri biri), kaynana (< kayın ana), kaynata (< kayın ata), nasıl (< ne asıl), niçin (< ne için), pazartesi (< pazar ertesi), sütlaç (< sütlü aş) vb.
✓ Birleşik isim gruplarını oluşturan kelimeler, isim, sıfat, zamir, zarf gibi isim soylu kelimeler olabileceği gibi fiilimsi, çekimli fiil hatta cümle şeklinde de olabilir: dedikodu, biçerdöver, yanardöner, çekyat, kapkaç, imambayıldı gibi.
İki ya da daha fazla kelimenin bir araya gelerek yeni bir anlamda kullanıldığı sözcüklere birleşik isim ya da birleşik yapılı kelime denir. Birleşik sözcüklerin tamamı bitişik yazılır.
Sözcüklerin her ikisi ya da yalnızca ikincisi anlamını kaybetmişse bu tür birleşik sözcükler bitişik yazılırlar: yalıçapkını kuşburnu. tavukgöğsü
İlgili 22 soru bulundu
Türkçede isimler yapılarına göre üçe ayrılır. Kapı, dolap, masa, sandalye gibi hiçbir ek almamış isimler basit isimlerdir. Kitaplık, Görüş ve Yönetmen gibi yapım eki alan isimler ise türemiş isimlere örnek olarak gösterilebilir. İki ismin birleşerek yeni bir anlam oluşturduğu kelimelere ise birleşik isim denir.
Dil bilgisi kurallarına göre anlamca kaynaşmış olan tüm kelimeler birleşik yazılır. Bunun dışında birleştiğinde sözlük anlamı dışında kullanılan tüm birleşik isimlerin de bitişik yazılması gerekir. Örneğin ''Suçiçeği'' kelimesinde hem su hem de çiçek ilk anlamı dışında kullanılmıştır.
Bileşiklerin adlandırılması kapsamında iki cins olan atomdan meydana gelen bileşikleri isimlendirmek daha kolaydır. Metal adı eksiksiz olarak kaleme alınır, ametal atomunun adının sonuna ise uygun bir ek konur. Daha sonra ise bu şekilde yazılır ve okunur.
Birleşik sözcüklerden olan gökyüzü, bitişik olarak yazılırken cümle içerisinde isim olarak kullanılır. Yani isim türündeki gökyüzü sözcüğünün anlamı ve doğru yazılışı, bu sözcüğün yer aldığı örnek cümleler ile pekiştirilebilir.
Örneğin ayakkabı (ayak kap+ı) sözcüğü belirtisiz ad tamlaması yoluyla oluşmuş bir birleşik sözcüktür.
Birleşik sözcüğü oluşturan sözcüklerden, birincisinin son sesinde ve ikincisinin ilk sesinde ses düşmesi, hece düşmesi oluşması veya bu iki sözcük arasında kaynaşma meydana gelmesi sonucunda oluşur.
Birleşik fiiller ya da bileşik fiiller, bir eylemi karşılamak üzere birden fazla sözcüğün bir araya gelmesi ile oluşturulmuş fiiller (eylemler). Bazı birleşik fiiller bir arada, bazıları iki ayrı sözcük halinde yazılır.
İsim ve fiil soylu kelimelere getirilen yapım ekleriyle oluşturulan kelimeler, türemiş isimdir. Türemiş isimler anlamca hem olumlu hem de olumsuz olabilir. Örneğin -sız eki alan ''Parasız'' kelimesi anlamca olumsuzdur. Umutlu kelimesi ise anlamca olumlu, türemiş isimlere önek olarak gösterilebilir.
Fiil çekimi dilimizde basit çekim ve birleşik çekim adıyla iki başlık altında incelenmektedir. Basit çekime uğramış fiiller, dilimizde birleşik çekim ekleri olarak adlandırılan hikaye (-DI), rivayet (-mIş) ve şart (-sA) ekleriyle birleşerek yeni çekimler ve yapılar oluştururlar.
İsimden türeyenler: İsim köklerine yapım eki getirilerek yapılan sözcüklerdir. tuz-lu, demir-ci, odun-luk, akıl-sız-lık, göz-lük-çü, vs.
Dünya kelimesi hem cins hem de özel isim olarak kullanılmaktadır. Örneğin ''İç dünyasına çekildi'' cümlesinde cins isim olarak kullanılan dünyanın ilk harfi küçük yazılır. ''Gezegenimiz Dünya'nın yaklaşık üçte ikisi sudan oluşur'' cümlesinde ise kelimenin ilk harfinin büyük yazılması gerekir.
Örneğin "karabiber" kelimesi bir birleşik addır ve "karabiber kavanozu" bir isim tamlamasıdır.
ANKARA KELİMESİNİN ANLAMI
Özel isim olduğu için büyük harfle yazılmalıdır ve aldığı yapım eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime genellikle ankara şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı Ankara şeklinde olmalıdır.
Köklerin oluşturduğu bileşikler adlandırılırken önce metalin adı sonra kökün adı okunur. Eğer metal birden fazla değerlik alıyorsa bileşikteki değerliğini adından sonra parantez içinde belirtiriz. Kök ve ametalden oluşan bileşikler adlandırılırken önce kökün adı sonra ametalin adı ve “ür” eki söylenir.
Kimyasal bileşikler iyonik ve moleküler olmak üzere iki sınıfa ayrılır. iyonik bileşik denir. Pozitif yüklü iyonlara katyon ve negatif yüklü iyonlara da anyon denir. Tanecikleri moleküller olan yani moleküllerden oluşan bileşiklere moleküler bileşikler denir.
“Dilimizde yeni bir kavramı karşılamak için yararlandığımız yollardan biri, kelime birleştirmesidir. Kelime birleştirmesi yoluyla kurulan sözlere birleşik kelime adı verilir. Birleşik kelimeler söz varlığımızda geniş bir yer tutar. Birleşik kelime terimi için bileşik kelime denilmesi yanlıştır.
Etmek, edilmek, eylemek, olmak, olunmak yardımcı fiilleriyle kurulan birleşik fiiller, ilk kelimesinde herhangi bir ses düşmesi veya türemesine uğramazsa ayrı yazılır: alt etmek, arz etmek, azat etmek, dans etmek, el etmek, göç etmek, ilan etmek, kabul etmek, kul etmek, kul olmak, not etmek, oyun etmek, söz etmek, terk ...
Yeşil çay, Camellia sinensis yapraklarından elde edilen çay.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri