Bilgi Nedir? : değer ifade ettiğini, bir işimize yarayıp yaramadığını, bir zararı dokunup dokunmayacağını anlatan, açıklayan bir tanımlamadır. Felsefede suje (özne ) olan insan ile obje (nesne)olan varlık arasındaki ilişkiden çıkan ürüne bilgi denir.
Somut verilere dayalı enformasyonlara bilgi denir. Bilgiler, özelliklerine ve kaynaklarına göre birçok türe ayrılır. Örneğin dini bilginin kaynağı kutsal kitaplar ve hadislerdir.
F) Felsefi Bilgi: Felsefi düşünce ile genel geçer ve kesinlikten uzak ama önyargısız, iyi temellendirilmiş, güvenli ve Page 2 Sayfa 2 / 10 tutarlı olarak ortaya konan bilgidir. Felsefi bilgiye örnek: Ampirizm, bilginin kaynağının deney olduğunu ileri sürer.
Teknik Bilgi; İnsanın temel ihtiyaçlarını karşılamak ve günlük yaşamını kolaylaştırmak amacıyla araç gereç yapımı ile ilgili bilgidir. Teknik bilginin bilgi aktı yarardır.
İlgili 24 soru bulundu
Bilgi, genelde “bilen insan ile bilinen şey (nesne) arasındaki ilişki” şeklinde tanımlanmaktadır. Aslında, “bilen” (özne) ile, bilinen (nesne) arasındaki “ilişki”, bilgiden çok insanın dışındaki varlıklarla ilgili bilgiye giden süreci anlatmaktadır.
İnsanın varlıkla ilk temas anından itibaren insanda oluşan kanaat “bilgi”dir. Sistematize edilmiş bilgi “bilimsel bilgi” olarak kabul edilir. Bilimsel bilgi, bilimsel metodoloji ile; gözlem, deney, ölçme, akıl yoluyla üretilir.
BİLGİ TEMELDE 2`YE AYRILIR: 1) KADİM BİLGİ: Allahın (c.c.) zatına ait olan bilgidir. Sonsuz ve sınırsızdır. 2) HADİS BİLGİ: İnsan başta olmak üzere yaratılmışların sahip olduğu bilgidir.
Bilginin türü taşıdığı özelliğe ve elde ediliş yöntemlerine göre farklılaşır: gündelik bilgi, dinsel bilgi, teknik bilgi, sanatsal bilgi, bilimsel bilgi ve felsefi bilgi (Çüçen, 2012: 20).
Bilimsel bilgi , bilimsel metotlarla elde edilen bilgi türüdür.Bilimsel yöntemler akıl deney ve gözlemlere dayanmaktadır. Bir bilginin bilimsel olabilmesi için yöntemsel olması gerekir. Bilimsel bilgi objektif, sistemli, tutarlı ve eleştiriye açık bilgidir.
Gündelik bilgi, yaşantı sırasında algılarımız yoluyla elde ettiğimiz tecrübe bilgisidir. ''Limon ekşidir'', ''Çay suyu kaynamışsa dili yakar'', ''Hava bulutlu galiba yağmur yağacak'' gibi bilgiler gündelik bilgiye örnektir.
Gündelik bilgi, yaşantılardan elde edilen pratik bilgilerdir. Bu bilgi belli bir yönteme dayanarak, neden-sonuç ilişkisi sonunda elde edilen genelgeçer bilgi değildir. Gündelik bilgilerin her zaman işe yarar bilgiler olduğu söylenemez.
Bilgi Nedir? :
değer ifade ettiğini, bir işimize yarayıp yaramadığını, bir zararı dokunup dokunmayacağını anlatan, açıklayan bir tanımlamadır. Felsefede suje (özne ) olan insan ile obje (nesne)olan varlık arasındaki ilişkiden çıkan ürüne bilgi denir.
Bilgi: Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile elde edilen gerçeklerdir. Bilgi: Çeşitli hissi yaşantıların mantıkça bir örnek düşünce dizgesine uydurulması için gösterilen çabadır. Bilgi: Bilgi işlemde belirlenen kurallara göre düzenlenen ve yönetilen veridir.
Bilgi; birbirinden ayrılmayan iki öğeden oluşmaktadır. Bunlardan birisi bilen (insan), öteki ise bilinen, araştırılan (var olan) nesnedir. Her bilgi bu iki öğeye ve bunlar arasında kurulan bağa dayanır. Bilene, bilgi teorisi terminolojisinde "suje"; bilinen veya bilinmesi gereken şeye de "obje" adı verilir.
Bilgi: Öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile edinilen gerçeklerdir. Bilgi: Çeşitli hissî yaşantıların mantıkça bir örnek düşünce dizgesine uydurulması için gösterilen çabalara verilen isim olarak ifade edilir.
Gündelik bilgi, teknik bilgi, dini bilgi, sanat bilgisi, bilimsel bilgi ve felsefi bilgi gibi.
Kesin, doğru ve evrensel bilginin kaynağı akıldır. Akıl kökenli bilgiler / doğrular a prioridir ve bu nedenle değişmez ve zorunludur. İnsan zihni doğuştan boş değildir.
Bilgi kaynaklarını türlerine göre şu şekilde gruplayabiliriz: Kitaplar, süreli yayınlar, danışma kaynakları, kütüphane katalogları, veri tabanları ve Worl Wide Web. Söz konusu kaynakların çoğu basılı veya elektronik olabilir. Ayrıca, DVD'ler, CD'ler ve mikrofilmler gibi kaynaklar da vardır.
İnsanların bilgi edinme yolları beş ana başlık altında toplanabilir. Bunlar: Bireysel Deneyim, Uzman-Otorite, Mistik, Akıl Yürütüme, Bilim, Bireysel deneyim yolu: İnsanlar yaşadıkları sürece herhangi bir kurala bağlı kalmadan fiziksel ve sosyal çevreyle girdikleri ilişkilerden çeşitli bilgiler elde ederler.
Birincisi, zihinsel gerçekler, ikincisi, sosyokültürel gerçekler, üçüncüsü bizim dışımızdaki varlıkların ve hadiselerin salt, nesnel gerçekliği. Đnsan, bilgi toplarken düşünmek ve akıl yürütmek zorundadır.
Bunlar sırasıyla bilginin üretilmesi, paylaşılması, yapılandırılması, kullanılması ve denetlenmesidir.
Gizlilik : Bilginin yetkisiz kişilerin eline geçmemesidir. Bütünlük : Bilginin yetkisiz kişiler tarafından değiştirilmemesidir. Erişilebilirlik : Bilginin ilgili ya da yetkili kişilerce ulaşılabilir ve kullanılabilir durumda olmasıdır. Bilgi güvenliğinin sağlanmasından herkes sorumludur.
Genel anlamıyla gerekçelendirme, doğru inancı bilgiye dönüştüren lokomotif olup dört farklı işleve sahiptir. İlk işlev, doğru inancı bilgi yapma, ikincisi bilginin doğruluğu hakkında güven verme, üçüncüsü bilmeden bilen kişiyi sorumlu kılma ve sonuncu işlev de bilginin sorumluluk ve gerekliliğine uygun davranmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri