Çemişkezek ve Çarsancak kazalarında yaşayan halkın dışındaki aşiretlerin tamamına yakını Alevi (Kızılbaş) inancını benimsemişti. İnanç önderleri olan dede ve seyyidlerin kitle üzerinde etkileri büyüktü. Bazı aşiretlerin reisliği de seyyidler tarafından yürütülüyordu. Osmanlı kayıtlarında reisler ağa sıfatıyla geçer.
Sözgelimi Şadilliler örneği Dersim sentezinde Kürt kökenlilerin de bulunduğuna işaret etmektedir. Suran, Yusufan ve Ciban gibi Dersim'in bir grup aşireti ise geleneklerimizde Zaza kökenli olarak tanımlanmaktadır.
Araştırmamızın sonuçlarına göre, Dersim yöresi aşiretlerinin önemli bir kısmı tarihsel ve kültürel açıdan Türkmen kökenlidir.
Aşiretlerin çıkış noktası "İç Dersim" olup aşiretlerin Dersim ile birlikte en yoğun olduğu diğer yöre, zamanla çeşitli nedenlerle verdiği göçlerle, Dersimlilerin yoğun ve hakim olduğu iki bölgeden biri haline gelen Koçgiri yöresidir.
Dersim olayları yaşanmadan dönemde Genelkurmay'ın hazırladığı haritada CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun aşireti olarak bilinen Kureyşan aşiretinin nüfusunun 1083-5000 arasında, silahlı gücünün ise 350-800 arasında olduğu yazıyor.
İlgili 23 soru bulundu
Yüzyıllar boyunca melez topraklar olan Dersim'in tarihine baktığımız zaman günümüzdeki Alevi nüfusun farklı etnik kökenlerin özgün bir sentezi olduğunu görüyoruz : Ermeni, İran Deylem, Kürt ve Türkmen.
A.K.:Dersimliler, ”Deylemiler” ve ”Daylamlılar” olarak anılan Hazar denizinin güneybatısı ile Tahran'ın kuzeyine düşen bölgede yaşayan bir topluluk olarak bilinir.
Nüfusun büyük çoğunluğu Alevi inanışına bağlıdır. Nüfusun tamamına yakını Türkçe konuşmaktadır.
İsyancılar, Şeyh Hasan aşiretine mensup olan Abasan Aşireti reisi Seyit Rıza önderliğinde birleşince, askere gitmek ve vergi vermek istemeyen diğer aşiretlerce de desteklenenince yaklaşık 6.000 kişilik bir grup isyancılara katılmıştır.
Ağırlıklı olarak Sünni inançlıdır. Dersim yöresindekiler Alevi Kızılbaş inancına sahipler. Onlar, kendilerine Hizol (İzol) derler.
Bir kez daha vurgulamak gerekirse; Dersim: a) Etnik kimlik bakımından; Kürtlerin, Kırmanç/Zazaların, Ermenilerin, Türklerin ortak yurdudur. b) İnanç kimliği bakımından; Kızılbaş/Alevilerin, Hıristiyanların ve Müslümanların ortak yurdudur.
Öncelikle Tuncelide Acayip fazla türkmen ve zaza var kürtler yanlarında çok ama çok az kalır. Nüfusun %90'ı alevidir. Ovacık tamamen alevidir.
Mezopotamya ve çevresinde yaşayan Milliler halen Milli Aşireti mensubu olduklarını belirtirler. Aşîret nüfusu bakımından Türkiye´nin en büyük aşiretidir. Resmi rakamlara bağlı kalınmaksızın Mezopotamya ve çevresinde 5.000.000 (BeşMilyon) Mılli Aşireti kökenli insan bulunmaktadır.
Bu aşiretler arasında en büyüğünün Milli Aşireti olduğu tahmin ediliyor. Milli Aşireti kendi içinde onlarca farklı aşirete ayrılmıştır. Ancak kimi bilgilere göre ise, Türkiye'deki en büyük aşiret ise, Ertoşi Aşireti'dir. Ertoşi aşireti için aynı zamanda "en güçlü aşiret" tanımlaması da yapılır.
15 ile dağılan İzol aşireti, kan davası, eğitim ve yoksulluk gibi sorunlara çözüm için bir araya geldi. İzollar'ın üç milyona varan nüfusu farklı siyasetleri barındırıyor. Üç milyona aşkın nüfusuyla Türkiye'nin en büyük aşireti olan İzol aşiretinin yaklaşık 300 temsilcisi, dün Gaziantep'te bir araya geldi.
Etimolojisi; "Dağlar" anlamına gelen Taur kökü ile ilişkilidir. "Dağlık Bölge" anlamına gelen yerli arkaik adı, Roma döneminde Latinize olarak "Taurezium" şekline dönüşmüş; daha sonra da bölgede baskın hale gelen İrani diyalektlerin etkisi altında ve halk etimolojisi yolu ile deforme olarak "Dersim" şeklini almıştır.
1879 yılında da Farsça "Gümüş Kapı" anlamına gelen “Dersim” adıyla ayrı bir il olan Tunceli, 1892 yılında tekrar sancak yapılarak Mamurat-ül Aziz (Elazığ) iline bağlanmıştır. Dersim diye telaffuz edilen aslında bugünkü Tunceli'yi değil, o yörenin adını belirler.
Kısa bir süre Safevilerin yönetimi altına giren yöre, 1514 yılında yapılan “Çaldıran Savaşı”ndan sonra tekrar Osmanlı yönetimi altına girmiştir. Yöre, Osmanlı yönetiminde 1847 yılında, Hozat merkez olmak üzere “Dersim Livası” adıyla sancak yapılarak Erzurum'a bağlanmıştır.
Tunceli isminin ortaya çıkışı 1938 yılında bu bölgede gerçekleştirilen bir dizi operasyondan gelmektedir. 1938 yılında bölgede çok sayıda insanın katledildiği, sürgüne gönderildiği harekâtın ismi “Tunç Eli” olarak belirlenmiş ve sonradan bölgeye Tunceli ismi verilmiştir.
Dersim Türkiye'nin doğu kesiminde bir bölgenin adıdır. Nüfusunun büyük bir çoğunluğunu Alevi Zazalar oluşturur.
Tunceli Alevileri
Tunceli, %80-%85 oranla Türkiye'nin diğer illerine nazaran en çok Alevi nüfusunu barındıran şehirdir. Tunceli ve çevre illerinde yaşayan Zaza (özellikle), Türk ve Kürt Aleviler, yörenin tarihsel isminden gelen bir tabirle Dersim Alevileri olarak adlandırılır.
Tunceli Alevilerinde Kirvelik
denir.26 Onun için peygamberler sıradan beşer gibi sünnet edilmez diye inanılır. Kirvelik, peygamber sevgisinden kaynaklanan bir uygulama olma özelliği gösterir.
Dersim tarihte çok eski bir bölgenin adıdır. Kürtçe'de “gümüş kapı”, Zazaca da ise “duvarlı” anlamına geldiği rivayet olunur. Burada yüzyıllar boyunca Alevi-Kızılbaşlar, Zazalar, Kürtler, Ermeniler ve Türkler bir arada yaşadılar.
Tunceli'nin ilk sâkinleri Orta Asya'dan gelen Türk kavimleridir. Tunceli'nin târihi Orta Asya asıllı Türk kavimleriyle başlar. Daha sonra da Anadolu'da ilk siyâsî birliği kuran Hitit Türkleri bu bölgeyi kendi sınırları içine dâhil ettiler.
Zazaca konuşulduğu bölgede coğrafi bir bütünlük gösterir ve özellikle İç- Dersim (Tunceli), Bingöl, Elazığ, Doğu-Erzincan ve Kuzey-Diyarbakır Zazaca- nın en yoğun konuşulduğu bölgelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri