Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü, bilişim teknolojileri, bilgisayar sistemleri, yazılım geliştirme, ağlar, veritabanı yönetimi, siber güvenlik ve diğer ilgili konular hakkında eğitim veren bir bölümdür.
Mezunlar; hastanelerde bilgisayar programcılığı ve tıbbi cihazların çalıştırılması, öğretilmesi, bakımlarının ve onarımlarının yapılması gibi işlerde istihdam edilebilmektedir. Ağırlıklı olarak hastanelerin bilgi işlem ve diğer bilgisayar temelli departmanlarında görevlendirilmektedir.
eleman.net verilerine göre, Coğrafi Bilgi Sistemleri Teknikeri 2023 yılında ortalama 14.800 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Coğrafi Bilgi Sistemleri Teknikeri , Temmuz 2023 yılında ortalama 14.800 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 11.000 TL maaş alıyordu.
Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri Bölümü mezunları, teknoloji sektöründe, finans sektöründe, sağlık sektöründe ve diğer birçok sektörde çalışabilirler. Mezunlar, yazılım geliştirme, veritabanı yönetimi, ağ yönetimi, web tasarımı, veri analizi ve raporlama gibi konularda uzmanlaşabilirler.
Bilgi sistemleri, planlama, kontrol, analiz ve karar verme için bilgi toplama, muhafaza ve yayma amacıyla birlikte çalışan ve birbiriyle ilişkili unsurlar grubu olarak tanımlanır.Bir bilgi sisteminin işlevi, planlama kontrol ve karar desteği için veri ve bilgileri toplamak, islemek, kaydetmek, dönüştürmek ve yaymaktır.
İlgili 34 soru bulundu
eleman.net verilerine göre, Bilişim Uzmanı 2023 yılında ortalama 37.000 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Bilişim Uzmanı , Temmuz 2023 yılında ortalama 36.600 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 29.700 TL maaş alıyordu.
2023 Bilgi Sistemleri Yöneticisi - Yönetmeni pozisyonu için alınan veriler doğrultusunda,Bilgi Sistemleri Yöneticisi - Yönetmeni Maaşları ortalama aylık 12.540 TL'dir.
Bilgisayar Programcılığı Bölümünden mezun kişiler yazılım geliştirme firmalarında, web tasarım şirketlerinde, teknik servislerde iş imkanına sahiptir. Hem kamu hem de özel sektörde görev alabilen bilgisayar programcıları, kendi iş yerlerini de açarak danışmanlık yapabilirler.
Bilgisayar Programcılığı bölümü, 2 yıllık bir bölümdür. Özellikle tercih dönemlerinde araştırılan bu bölüm ile en çok merak edilenlerin başında, "Bilgisayar Programcılığı bölümü hangi üniversitelerde var?" sorusu gelmektedir.
Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri mezunları, yazılım mühendisi, sistem analisti, veritabanı yöneticisi, ağ yöneticisi, siber güvenlik uzmanı ve proje yöneticisi gibi pozisyonlarda çalışabilirler. Ayrıca, yeni teknolojilerin geliştirilmesine katkıda bulunarak, şirketlerin rekabetçi konumunu güçlendirebilirler.
Belediyeler, tapu müdürlükleri, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü, Türk Silahlı Kuvvetleri bir coğrafi bilgi sistemleri teknikerinin çalışabileceği kurum ve kuruluşlardandır.
Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS), yeryüzüne ait bilgileri belirli bir amaca yönelik olarak toplama, bilgisayar ortamında depolama, güncelleştirme, kontrol etme, analiz etme ve görüntüleme gibi işlemlere olanak sağlayan bir karar destek sistemidir.
Son yıllarda ön lisans programları arasında özellikle iki yıllık sağlık bölümleri öğrenciler tarafından daha fazla tercih edilmektedir. İki yıllık sağlık bölümlerinin tercih edilme nedeni sağlık alanında olan açık ve taleple birlikte ön lisans programlarının öğrenciyi kısa sürede mesleğe hazırlamasıdır.
1- İlk ve acil yardım (Paramedik) bölümü
Haliyle diğer TYT ile tercih edilebilen 2 yıllık sağlık bölümlerinin arasında en yüksek puana sahip olan bölüm. Maaşları ise devlette döner sermaye ve yemek ücreti ile birlikte yaklaşık 15-18 bin TL arasında..
Bölüm mezunları, KPSS'den geçerli puanı almaları şartı ile devlet hastanelerinde ve sağlıkla ilgili devlet kurumlarında çalışabilir. Özel hastaneler ve sağlık sektörü ile ilgili özel kuruluşlar da çalışma alanlarını oluşturur.
Yazılımcı olmak için hangi bölüm okunmalı diye düşünüyorsan, Bilgisayar Mühendisliği ya da Yazılım Mühendisliğinde bir üniversite eğitimi güçlü bir temel sağlayabilir. Genellikle işverenler tarafından da bu tercih edilebilir; ama programlamayı öğrenmenin ve gerekli becerileri geliştirmenin alternatif yolları da var.
Bilgisayar programcılığı özel sektörde oldukça büyük bir iş alanı bulabilir. Buralarda ünlü şirketlerde ve firmalarda yine bilgisayar teknisyeni ya da yazılım elemanı olarak görev alabilirler.
Deneyimli ve uzmanlaşmış bilgisayar programcıları, aylık 20.000-35.000 TL veya daha yüksek bir maaş aralığında kazanç elde edebilirler. Büyük teknoloji şirketlerinde veya popüler sektörlerde (ör. oyun endüstrisi) çalışan programcıların maaşı, 40.000 Türk lirasını aşabilir.
Bilgisayar Programcılığı Bilgisayar Programcılığı program mezunları DGS (Dikey Geçiş Sınavı) sınavından aldıkları puanlarla alanında 4 yıllık bölümlere geçebilirler.
Bilgisayar programcısı, yazılım kodlarını bilgisayarın izleyebileceği mantıksal bir diziye dönüştüren programlar yazar. Bunu, C ++ ve Python dahil olmak üzere çeşitli dillerde yazılım programlarını kullanarak yapar.
Yazılım mühendisliği ne kadar maaş alıyor? Yazılım mühendisi maaşlarını kıdemli ve yeni mezun olarak iki şekilde değerlendirmek gerekiyor. Yeni mezun yazılım mühendisleri ortalama 15.000 TL maaş alırken, kıdemli yazılım mühendisleri ise 25.000 TL ila 75.000 TL arasında maaş almaktadır.
Bilgi Sistemleri Uzmanı, bilgisayar sistemlerinin tasarımı, kurulumu, yönetimi ve bakımı ile ilgilenen kişilerdir. Günümüzde, bu alanda çalışanlar, veri tabanlarının yönetimi, ağ güvenliği ve diğer teknolojilerin kurulumu ve yönetimi gibi çeşitli görevleri yerine getirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri