Farkındalık, rahatsız edici düşünceleri ve duyguları yargılayıcı olmadan ve şefkatle kabul etmeyi ve aynı zamanda onları bırakmayı öğrenmeyi içerir. Odaklanmak, sıkıntılı iç durumlarımıza özel bir tür ilgili ve şefkatli dinleme getirir.
Farkındalık, bir canlının çevresinde gelişen olayları bilme, algılama ve duyumsama becerisidir. "Bir şeyin bilincinde olma" anlamına gelmektedir. Göreceli bir kavram olan farkındalık, iç organlara ait bir duyu olabilirken duyu organları yoluyla alınan dış kaynaklı bir durumu da ifade edebilmektedir.
Farkındalık (Mindfulness), dikkati, kasıtlı bir şekilde ve açık kalpli bir merakla şimdiki zamana yönlendirmek sayesinde ortaya çıkan bir bilinç durumudur. Farkındalık bilincini eğiterek, geçmiş zamanda sıkışıp kalmak ya da gelecek için sürekli endişelenmek yerine, şimdiki zamanı nasıl yaşayabileceğimizi keşfederiz.
Eğitimin Amacı: Bu eğitimin amacı, Bilinçli-farkındalığın temelinde “dikkatin” ve “duyguların” düzenlenmesi yer almaktadır ve bu sayede yoğun düşüncelerden kişinin dikkatini arındırarak bilişsel bir esnekliğe ulaşmasıdır.
Farkındalık şimdiki deneyimin bilincinde olma ve onu kabul etme anlamına gelir. Farkındalık “Şu anda ne yaşıyorum” sorusunu yanıtlamak için, kendi düşüncelerini, duygularını ve bedenini gözlemlenmesi yoluyla elde edilen zihinsel bir durum olarak tarif edilebilir.
İlgili 26 soru bulundu
Farkındalık, o anda olanlara karşı daha az tepkili olmamızı sağlayacak bir beceridir. Bunu da, ister olumlu ister olumsuz olsun her türlü tecrübelerle ilişkimizi düzenleyip, acı çekmeyi azaltırken, iyi olmamızı sağlayarak yapar.
Öz farkındalık eksikliği olan liderlerin en belirgin özelliklerinden birisi de değişmeleri gerektiğini düşünmemeleri ve bunu kabul etmemeleridir. Bunun yerine diğer insanların değişmesini talep ederler.
İnsanlar günlük programları sırasında çok fazla vakit ayıramadıkları için kısa süreli egzersizleri daha çok seviyor. Herkesin buna ayıracak 10-15 saniyesi vardır. Farkındalık egzersizi, o an neyle meşgul olduğunuza bakmaksızın yapabileceğiniz ve sizi bulunduğunuz ana taşıyan bir egzersizdir.
Farkındalık, bilinçli bir şekilde şimdiki anı yaşamak anlamına gelir. Farkındalık, zihninizi şimdiki an'a odaklayarak, olup biteni sadece gözlemlemek ve değerlendirmek için kullanmanı sağlar. Bu, duygularını, düşüncelerini ve bedeninde hissettiğin duyumları daha net bir şekilde anlamanı sağlar.
İçgörü ve farkındalık kelimeleri eş anlamlıdır ve cümle içerisinde birbirlerinin yerine kullanılabilir.
Zihniniz düşüncelere daldığında, zihniniz dağıldığında, ne düşündüğünüzü fark edin. Ardından da dikkatinizi tekrar nefesinize yönlendirin. Nefesinizi takip etmeye devam edin. Birkaç dakika sonra, gözlerinizi yavaşça açın ve sonraki eyleminizin bilinçli farkında (mindful) olun.
Farkındalık, farkında olma ya da bir şey hakkında bilgi sahibi olma , kendisinin ve çevresinin bilincinde olma halidir. Biyolojik, psikoloji bilimi, farkındalığı bir duruma algı ve bilişsel tepki olarak tanımlar. Gelişimin temelinde kişinin bireysel farkındalığının olması çok önemlidir.
Farkındalık meditasyonu, zor durumlardan kurtulmak için bir kaçış planı olarak algılanmamalıdır. Farkındalık meditasyonunda amaç herhangi bir hissi veya düşünceyi değiştirmek değil, şu anda olanları yargısızca gözlemleyip deneyimimiz içinde mevcut olabilme kabiliyetini geliştirmektir.
Sözlük anlamı: “Bir şeyin var olduğunun bilinmesi ya da bir durum veya konunun bilgi / deneyim ile mevcut anda anlaşılması.” Hayatın içindeki yansıması ile “an”ı, o an içerisinde vuku bulan yaşamı, her nefeste orada olarak ve yargısız kalarak izlemek, tanımak.
Farkındalık pratiğinde birçok yöntem vardır. Bunların arasında en kabul gören pratiklerden biri de meditasyon yapmaktır. Bu meditasyonlar ise kendi içinde çeşitlendirilebilir: beden taraması, duygu ve düşüncelere tanıklık… Bir diğer pratik ise bulaşık yıkamak gibi günlük işlerimiz dâhil, o anda olanlara odaklanmaktır.
Kişisel farkındalık, kendimizi, iç dünyamızı, duygularımızı, düşüncelerimizi ve davranışlarımızı anlama ve tanıma yeteneğimizdir. Bu, kendimize, çevremize ve yaşadığımız deneyimlere dair derin bir bilinç ve anlayış geliştirmeyi içerir.
Zihinsel farkındalık, duygu ve düşüncelerimizin farkında olma durumunu ifade eder. Düşüncelerimize ve duygularımıza odaklanırken onlara kapılmamayı veya onlara alışkın olduğumuz şekilde tepki vermemeyi içerir. Bu, duygusal durumumuzun, düşüncelerimizi ve eylemlerimizi nasıl etkilediğini fark etmemize yardımcı olur.
Duygusal Farkındalık Düzeyi Ölçeği, kişinin hem kendi hem de diğer kişinin duygularının farkındalığını ölçmektedir. Diğer bir ifadeyle, Lane ve arkadaşlarına (1990) göre duygusal farkındalık, sadece kişinin kendi duygularının farkında olması ile sınırlı değildir.
Bilinçli farkındalık, kişinin dikkatini şimdiki zamanda yargılamadan kaçınarak meydana gelen deneyimlere bilinçli olarak getirme şeklinde gelişen psikolojik sürecidir. Bu süreç meditasyon uygulamaları ve diğer bir takım pratikler yoluyla geliştirilir.
Bilinçli Farkındalıkla (Mindfulness) Düşünceleri Gözlemleme
Düşüncelerinizin bir yabancıymış gibi farkına varın. Düşüncelerinizi izlerken onların sadece düşünce olduğunu, onların gerçeklerle birebir aynı olmadığının farkında olun. Düşüncelerinizin ortaya çıkışını, zamanla da geçtiğini görün.
Mindfulness nedir? “Mindfulness en basit anlamıyla şimdiki zaman farkındalığı demektir. Anda gerçekleşen duygu düşünce ve olayları, bilinçli bir şekilde yargılayıcı olmayan, nazik bir dikkat ile odaklanma ve izleyebilme becerisidir. Bu izleme şekli her an herkes tarafından deneyimlenebilir.
Beş duyuyla algılananlara, düşünce ve duygulara dikkat vermeyi sürdürmek, anda yaşananları, yargılamadan fark etmektir. Sosyal ve duygusal beceriyi geliştiren bir zihin eğitimi, belirli bir dikkat yönlendirme yoludur.
Bilinçaltı; olumlu olumsuz, iyi kötü ayrımı yapmadan her şeyi her an zihinde biraraya getirip kaydeden bir sistemdir. Yaşadığınız çevreden, ailenizden, arkadaşlarınızdan ne duyduysanız hepsi kayıtlı bu sistemde ve günü geldiğinde teker teker açığa çıkmayı bekliyor.
Bireylerin kendi durumu ve toplumun durumunu kendi öz iradesi ile bilmesine “toplumsal farkındalık” deniyor. Toplumsal farkındalığa sahip bireyler kendilerini ve toplumun yapı taşlarını oluşturan ekonomik ve sosyal durumlara etki eden konularda aynı fikre ve uygulama birliğine sahip olabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri