Video çekimleri için Hazar Baba Dağı'ndaki gölde su olduğu düşüncesiyle giden Halk Müziği Sanatçısı Aygün Çam, “Gölün yanına kadar geldik ama maalesef bu yıl yaşanan kuraklıklardan dolayı gölün kuruduğunu gördük.
Günümüz itibarıyla, Hazar'ın ortalama tuzluluk oranı, Dünya okyanuslarının üçte biri oranındadır. Hazar'ın ana gövdesinden gelen su akışı 1980'lerde kapandığında kuruyan ancak o zamandan sonra eski haline gelen Kara Boğaz Göl koyu, genellikle okyanus tuzluluğunu 10 kat aşmaktadır.
İklim değişiklikleri nedeniyle denizlerdeki su seviyesi yükselirken, yapılan bir araştırmaya göre dünyanın en büyük gölü olan Hazar Denizi'ndeki su oranın ise azalabileceği belirtildi. Tüm dünyada aşırı sıcaklar nedeniyle denizlerin su seviyeleri yükselirken, göllerdeki ise düşüşe neden oluyor.
Hazar Gölü'nün güney kıyısında yer alan Batık Kent ve Kilise Adası, arkeolojik ve doğal sit olarak tescilli bir alandır. Günümüzde suyun altında kalmış 2,5 km karelik alana yayılan eski bir yerleşim bölgesidir. Su yüzeyinde tarihi kalıntılar görülmektedir.
Burada ziyaretçilere dalış olanağı da sunulmaktadır. Çevresinde bulunan otel ve konaklama tesisleri ile özellikle yaz aylarında oldukça kalabalık olan Hazar Gölü Plajı, bir halk plajı olduğundan giriş ücretsizdir.
İlgili 26 soru bulundu
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin kendine has plajları olan su sporları ve balık avcılığı yapılan en önemli gölüdür. Uzunluğu 22 km., genişliği 5-6 km. olan göl, günün her saatinde değişik görünüm kazanarak mavinin ve yeşilin her tonunu gösterir. Suyu berrak, sodasız ve tuzsuzdur.
Turistik ve ekonomik açıdan büyük öneme sahip olan Hazar Gölü, çevresindeki kamp alanları ve tatil siteleri ile ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Ayrıca, berrak ve temiz suya sahip olması, gölün doğal güzelliklerini vurgulamaktadır.
Hazar Gölü'nün yavrusu ve dibinin de olmadığına inanılır. Zamanın birinde buradan, kağnı arabası ile bir gelin geçiyormuş. Gelin, nasıl olmuşsa bu gölün kör gözesine düşmüş. Aylar sonra kınalı parmağı Hazar Gölü'nden çıkmış.
Hazar Gölü, diğer adıyla Gölcük Gölü, Türkiye'nin Elazığ ilinde yer alan, güneybatı-kuzeydoğu doğrultusunda uzanan tektonik bir göldür.
Bu suların en önemli ticari balıkları arasında ton balığı, uskumru, köpek balıkları, scads, siyah marlin, yelken balığı, snappers, sardinella ve karides yer alınır. Hazar Denizi ise, İran'ın kuzeyinde yer alır ve dünyadaki en büyük kapalı iç su kütlesidir.
Kızıldeniz, Akabe Körfezi, Lüt Gölü, Şeria Oluğu üzerinden Amik ovasına ulaşan kırık sistemi Doğu Anadolu'da ki fay hattına ulaşır. Bu fay sistemi yatay ve dikey olarak yer kabuğu hareketlerine sebep olur. Oluşan çökme sonucunda oluşan çukurlukta Hazar Gölü oluşmuştur.
Hazar Denizi'ne coğrafi ve hidrolojik özelliklerinden ötürü deniz veya göl statüsü verilmeyeceğini söyleyen Karasin, “Hazar Denizi, okyanuslarla bağlantısı olmayan bir su kütlesi, dolayısıyla deniz olarak görülemez” dedi.
Eski Sovyetler Birliği döneminde, Aral Gölü'nü besleyen Seyhun (Siriderya) ve Ceyhun (Amuderya) ırmaklarının sularının büyük kısmının pamuk tarlalarına akıtılması sonucu 1960'lı yıllardan bu yana kurumaya başlayan Aral Gölü'nün yüzölçümü 9 kat küçülürken suyun seviyesi 3 kat, su hacmi ise 15 kat azaldı.
Hem doğal güzelliği hem de sağlık açısından faydalı olduğuna inanılan suyuyla, turistler gölde yüzmek ve şifalı suyun keyfini çıkarmak için Acıgöl'ü ziyaret ediyor. 340 metreyle Türkiye'nin en derin gölü olması, ziyaretçilerin dikkatini çekiyor.
Hazarbaba olarak da bilinen bu dağ, Elazığ' ın her yerinden görülür ve gerçekten de saçları, yüzü, karnı, ayakları ve hatta elbisesinin kırışıklıkları ile tam bir kadın görünümündedir.
Baykal Gölü (Türkçe: Bay köl, Rusça: озеро Байкал, Buryatça: Байгал далай), dünyanın en derin gölü olarak anılmaktadır. Sibirya'nın güneyinde, İrkutsk Oblastı ve Buryatya arasında yer alır. İrkutsk şehrinin yakınında bulunan göl, "Sibirya'nın Mavi Gözü" diye adlandırılır.
Konya, Ankara ve Aksaray illerinin sınırları içerisinde yer alan Tuz Gölü, esasında ülkemizin en büyük ikinci gölü olma özelliğine sahip ve başta flamingolar olmak üzere pek çok kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.
Eğirdir Gölü, Sultan ve Karakuş Dağları'nın arasında ve il alanının ortasında yer almaktadır. 517 km2 yüz ölçümü ile Türkiye'nin 4. büyük gölüdür.
Van Gölü dünyanın en büyük sodalı gölüdür ayrıca Türkiye'de bulunan en büyük göldür. Gölün tuzlu-sodalı suları, biyolojik çeşitliliği sınırlamaktadır. Gölde bilinen 103 tür fitoplankton, 36 tür zooplankton ve tek bir tür balık inci kefali, (Chalcalburnus tarichi) yaşamaktadır.
Hazarbaba Dağı eteklerindeki Hazar Gölü kıyısında bulunan Sivrice Belediyesi Halk Plajı, berrak ve sığ suyu ve kumlu plajının dışında; gölde tekne turu, deniz bisikleti, dalış gibi aktiviteler için de tercih edilmektedir. Çocuklu aileler için de uygundur. Sivrice Belediyesi Halk Plajı'nda denize giriş ücretsizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri