Kesin, doğru ve evrensel bilginin kaynağı akıldır. Akıl kökenli bilgiler / doğrular a prioridir ve bu nedenle değişmez ve zorunludur. İnsan zihni doğuştan boş değildir. Rasyonalistlere göre, öncelikli akıl yürütme biçimi tümdengelimsel akıl yürütmedir.
Tüm bunları elde etmenin bazı araçları vardır: algı, akıl, bellek, tanıklık, içebakış ve bilinç. Önermesel bilginin elde edilmesi, bu araçlardan biri ile mümkün olabilir ve bu nedenle tüm bilgilerimiz bunlardan birine ya da bir kaçına dayanır.
BİLGİNİN KAYNAĞI ve ÖLÇÜTLERİ Bilginin ana kaynağı olarak akıl yürütme ve düşünceyi görenler “akılcılar (rasyonalistler)”, duyu, gözlem veya deneyler üzerinde duranlara ise “deneyciler (ampiristler)” denir.
Daha ziyade felsefe kelam tartışmalarının ve birbirlerine karşı reddiyelerin gündeme getirildiği tehâfüt geleneğine benzer bir bilgi tasnifi yapmaktadır.Bilginin kaynakları konusunda kelam geleneğine tam bir bağlılıkla bilginin kaynaklarının üç olduğunu belirtir. Bunların duyular, haber ve akıl olduğunu söyler.
İnsan bilgisinin kaynağı, anlama yetisidir. Anlama yetisi bilgide, dış ve iç deney şeklinde çalışır. Locke'a göre insan bilgisinin kaynağı, deney yapan anlama yetisi olduğu zaman bilginin sınırı problemi ortaya çıkmaz. Deney, anlama yetisinin güç, sınır ve kapasitesini aşmadan çalışmasını sağlar.
İlgili 21 soru bulundu
Bilgi kaynaklarını türlerine göre şu şekilde gruplayabiliriz: Kitaplar, süreli yayınlar, danışma kaynakları, kütüphane katalogları, veri tabanları ve Worl Wide Web. Söz konusu kaynakların çoğu basılı veya elektronik olabilir. Ayrıca, DVD'ler, CD'ler ve mikrofilmler gibi kaynaklar da vardır.
Kesin, doğru ve evrensel bilginin kaynağı akıldır. Akıl kökenli bilgiler / doğrular a prioridir ve bu nedenle değişmez ve zorunludur. İnsan zihni doğuştan boş değildir. Rasyonalistlere göre, öncelikli akıl yürütme biçimi tümdengelimsel akıl yürütmedir.
Gizlilik: Bilginin yetkisiz kişilerin eline geçmeme ve yetkisiz erişime karşı korunmasıdır. Bütünlük: Bilginin yetkisiz kişiler tarafından değiştirilmemesidir. Erişilebilirlik: Bilginin yetkili kişilerce ihtiyaç duyulduğunda ulaşılabilir ve kullanılabilir durumda olmasıdır.
Kant, bilginin sezgi ve kavramdan oluşan iki kaynağı olduğunu söyleyerek, sezgi ve kavramların tüm bilgimizin öğelerini oluşturduğunu belirtmektedir. Ayrıca, Kant bilginin sınırlılığına dikkat çekmiş ve bu doğrultuda da metafiziği eleştirmiştir.
2) Bilginin kaynağına ilişkin sorular; “Bilginin kaynağı nedir?”, “Bilgilerimizin kaynağı deney mi, akıl mı yoksa sezgi midir?” gibi sorulardır.
469-399): Sokrates'e göre bilgi doğuştandır. Bunu kanıtlamak için bir köleye matematik öğretmek yerine onda doğuştan bulunan bilgi ve düşücelerini uyandırabilir. Bu yönteme ise, diyalektik sanat denir.
İslam düşüncesinde selim akıl, doğru haber ve salim duyular herkes için geçerli olan nesnel bilgi kaynaklarıdır. İnsan bilgiye bu üç kaynağın birlikte işleyişiyle varır. Bunun yanında herkes için bağlayıcılığı olmayan sezgi, rüya, keşif ve ilham gibi öznel bilgi kaynakları da vardır.
Demek ki rasyonalizm bilgimizin sağlamasını yapma imkânı yani bilgimizi akla dayandırabilme gücü verir. Ampirizm ise bize yalnızca tek ya da bireysel olanı verir. Ancak gerçek bilgi tek teklerle değil genellerle yani yasalarla ilgilidir yani tümdengelir dolayısıyla gerçek bilgi değişmez bilgidir.
Yanlış bilgiyi, üretimindeki (propaganda, provokasyon, troll veya sadece yalan gibi) kötü niyete ya da (bilişsel yanlılıklar, basit hatalar, eğlence gibi) kötü niyetin olmayışına bakarak da tasnif etmek mümkün olabilirdi.
Deneycilik akılcılığın karşıtıdır. Akılcılığa karşıt olarak deneycilik, yalnızca duyum ve deneyimle temellenen bilgileri bilgi olarak kabul etmektedir. Bu tanıma göre, insan bilgisinin tek kaynağı deneyim ya da duyumdur.
Doğruluğu gerekli ve yeterli delillerle temellendirilmiş şuur muhtevaları. İslâm kültüründe ilâhî ve beşerî bilgi yanında bilim için de kullanılan kapsamlı bir terim. Allah ve O'nun sıfatları, fiilleri, isimleri ve tecellileri hakkında mânevî tecrübeyle doğrudan elde edilen bilgi anlamında bir tasavvuf terimi.
Platon her şeyden önce rasyonalist bir filozoftur. Yani o bilginin yegâne kaynağının zihin olduğunu düşünür.
Descartes, şeylerin bilgisini Tanrı'ya dayandırmaktadır, Tanrı idesine sahip olmadıkça başka şeylere ilişkin bilgi edinilemez. Descartes'a göre bilginin teminatı Tanrı'dır.
Bilginin türü taşıdığı özelliğe ve elde ediliş yöntemlerine göre farklılaşır: gündelik bilgi, dinsel bilgi, teknik bilgi, sanatsal bilgi, bilimsel bilgi ve felsefi bilgi (Çüçen, 2012: 20).
Bilgi, genelde “bilen insan ile bilinen şey (nesne) arasındaki ilişki” şeklinde tanımlanmaktadır. Aslında, “bilen” (özne) ile, bilinen (nesne) arasındaki “ilişki”, bilgiden çok insanın dışındaki varlıklarla ilgili bilgiye giden süreci anlatmaktadır.
Bilgi felsefesinde doğruluk, gerçeklik ve temellendirme olmak üzere üç temel kavram vardır. Bir bilginin doğru olabilmesi için hem geçerli hem de anlamlı olması gerekir.
- Bir şeyi elde ettiğimiz, aldığımız yerdir. 2. Bilgi kaynağı ise o zaman bu durumda, - bilgiyi elde ettiğimiz kaynak olacaktır.
Sezgicilik ya da entüisyonizm, felsefi bir kavram olarak sezgiye akıl, zihin ve soyut düşünme karşısında hem öncelik hem de üstünlük tanıyan felsefe akımıdır. Henri Bergson akımın kurucusudur, bu nedenle kimi zaman felsefe tarihinde Bergsonculuk olarak adlandırılması da söz konusudur.
Aristo'nun bilgi anlayışı- özetle
Bilmenin duyular ve akıl yürütme yoluyla gerçekleştiğini düşünür. Bilgi doğuştan değildir. Sonradan akıl yoluyla elde edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri