Ağ, temel olarak veri paylaşımı amacıyla çeşitli cihazları birbirine bağlayan teknolojidir. Bunun en güzel örneği ise internettir. Günümüzde sayısı oldukça çoğalan tüm cihazları birbirine bağlayan internet ağı veri paylaşımını, iletişimi sağlıyor.
Bilgisayar ağlarına şu sebeplerden dolayı ihtiyaç vardır: Dosya paylaşmak. Yazıcı, tarayıcı gibi donanımları paylaşmak. Birbirleriyle iletişim kuran yazılım, oyun vs. kullanmak.
Bilgisayar ağlarının kullanımındaki temel amaç bilgi ve servislerin paylaşımıdır. Bu bölümde bilgisayar ağlarının sınıflandırılması ve kullanım amaçları anlatılmaktadır. Bu bilgi ve servislerin kullanılabilmesi için bir takım gereksinimlerin sağlanması gerekmektedir.
Bilgisayar ağlarına duyulan gereksinimin temel nedeni veri kaynaklarını paylaşmak ve iletişim kurmaktır. Veri paylaşmak sabit disklerde yer alan klasörlerin ve dosyaları birçok kişi ya da istenilen diğer kişiler tarafından kullanılması anlamındadır.
Ağ, paylaşım amacıyla iki ya da daha fazla cihazın bir araya getirilmesiyle oluşturulan bir yapıdır. Yüzlerce iş istasyonu veya kişisel bilgisayardan oluşabileceği gibi, iki bilgisayarın birbirine bağlanmasıyla da elde edilebilir. Oluşturulan bu ağlar kendi içinde kullanım alanlarına göre sınıflandırılmışlardır.
İlgili 28 soru bulundu
Küçük bir alan içerisinde yer alan veya uzak mesafelerdeki bilgisayarların, iletişim hatları vasıtası ile birbirine bağlanması bilgisayar ağı olarak bilinir. Bu sayede bilgi ve sistem kaynakları farklı kullanıcılar tarafından karşılıklı olarak paylaşılır.
İki ya da daha fazla bilgisayarın birbirlerine bağlanmasına ağ bağlantısı(bilgisayar ağı) denir. Bilgisayar ağ bağlantısı sayesinde bilgi alışverişinde bulunabilirler.
1- Bilgisayar Ağı Nedir? İki ya da daha fazla bilgisayarın bilgi paylaşımı veya iletişimi için bağlanmasıyla oluşan yapıya Bilgisayar Ağı denir. Bilgisayar ağları okul, hastane, banka, kütüphane gibi yerlerde kullanılmaktadır. Bu yerlerdeki kullanım amacı müzik, resim, video gibi dosyaların paylaşılmasıdır.
Farklılıkların özeti: LAN ve WAN
LAN, yerel alan ağı anlamına gelir. WAN, geniş alan ağı anlamına gelir. LAN'ler, coğrafi olarak yakın (aynı binada bulunan) kullanıcı ve uygulamaları birbirine bağlar. WAN'ler, coğrafi olarak dağınık konumlardaki (dünya genelinde) kullanıcı ve uygulamaları birbirine bağlar.
İki ya da daha çok bilgisayarın bir birine bağlanmasına bilgisayar ağı (network) denir. Bilgisayarlar ağ ile birbirlerine bağlandıklarında sahip oldukları kaynakları paylaşmak üzere birbirleri ile iletişim kurar.
Bilgisayar ağ iletişimi, birbiriyle veri alışverişi yapabilen ve kaynak paylaşımında bulunabilen birbirine bağlı bilgi işlem cihazlarını ifade eder. Bu ağ bağlantılı cihazlar, fiziksel veya kablosuz teknolojiler üzerinden bilgi iletmek için iletişim protokolleri olarak adlandırılan bir kural sistemi kullanır.
Siber kelimesinin ne anlama geldiğine bakalım. “Siber” kelimesi İngilizce “Cyber” kelimesinden uyarlanıp kullanılmaya başlayan bir kelime olup “Bilgisayar ağlarına ait olan”, “İnternete ait olan”, “Sanal Gerçeklik” manalarına gelmektedir.
Bilinen en büyük Geniş Alan Ağı, İNTERNET'tir. İnternet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır.
LAN (Local Area Network), birden fazla bilgisayarın oluşturduğu en küçük ağ yapısı için kullanılan terimdir. Dilimizde Yerel Ağ Bağlantısı olarak kullanılmaktadır. Bu ağ türünde cihazların fiziksel olarak birbirlerine yakın olması gerekir. Özellikle iş yerlerinde sıklıkla kullanılan bir ağ türüdür.
Birbirine yakın, aynı oda veya bina içerisinde yer alan bilgisayarların bağlanmasıyla oluşturulur. Örneğin bir işyerindeki, okuldaki hatta evimizdeki bilgisayarları birbirine bağlayarak oluşturduğumuz ağ bir yere alan ağıdır.
Local Area Network (LAN) dilimize Yerel Alan Ağı ya da Yerel Ağ Bağlantısı olarak çevriliyor. Yerel Alan Ağı, ev ve iş yeri gibi küçük sayılabilecek alandaki bilgisayar ve çevre birimlerinin birbirine bağlanmasını sağlayan bilgisayar ağlarıdır.
Internet ilk olarak A.B.D.'de askeri amaçlı bir proje ile ortaya çıkmıştır. Amerikan savunma bakanlığı 70'li yılların başında askeri araştırma amaçlı bilimde ve teknolojide öne geçmek için kısa adı ARPANET olan ( lleri Araştırma Projeleri Yerel Ağı) bir bilgisayar ağı hazırlamıştır.
LAN (Local Area Network - Yerel Ağ Bağlantısı)
Bilgisayar, yazıcı, mobil aygıt gibi kişisel cihazlar ve bunları birbirine bağlayan anahtarlayıcı (switch) gibi cihazlardan oluşur. Yerel ağlarda Ethernet (10 Mbps), FastEthernet (100 Mbps), GigabitEthernet ve 10 Gigabit Ethernet olmak üzere 4 farklı ethernet hızı vardır.
Genel olarak, LAN (Yerel Alan Ağı) iletişim için kablosuz WiFi veya 100 / 1000Mbps ağ kablosu kullanır; MAN, 100Mbps optik kablo veya modem kullanır; ve WAN, kullanıcılar arasındaki iletişimden farklıdır, genellikle telefon hatları, yüksek hızlı veri hatları, uydular ve mikrodalgalar kullanır.
Temel ağ bileşenleri hub, repeater, switch ve router'lardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri