Güvenirlik, bir ölçme aracının ayrı ayrı ölçümlerde benzer, kararlı sonuçlar elde etme yeteneği ya da araştırma tekrarlandığında benzer bulguların elde edilme derecesi olarak tanımlanabilir.
i. (güven-mek'ten isim-fiil ekinin kalıplaşması ile güven-i-r+lik) Güvenilir olma durumu: “Güvenirliğini kaybetmek.”
Güvenilirlik TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Güvenilir olma durumu. Alınan borcun geri ödenebileceğine dair güvence, kredibilite.
Güvenirlik: Bir ölçme aracını aynı koşullar altında tekrar tekrar uyguladığımızda aynı ya da benzer sonuçları (en azından %70 oranında) vermesi demektir. Ayrıca güvenirlik; ölçme aracının hatalardan (özellikle tesadüfi hatalardan) arınıklık düzeyidir.
İlgili 40 soru bulundu
Güvenirlik (Sonuç Tutarlılığı)
Örneğin, bir kitabın ağırlığını defalarca tarttığımız hâlde hep aynı sonuca ulaşıyorsak güvenilir bir ölçme aracı kullandığımızı Page 2 söyleyebiliriz. İnsanlara farklı zamanlarda aynı soruları sorduğumuzda, aynı cevapları alıyorsak sorularımız güvenilirdir (De Vaus, 1990, 54).
Güvenirlik katsayısı 0 ile 1 arasında gidip gelen bir sayıdır. Ölçme aracının güvenilir olduğunu söyleyebilmen için minumum 0.70 olmalıdır. 1'e ne kadar yakın Güvenirlik o kadar yüksektir. Peki 0.70 altında ise tanımlar gene tersini uygular.
Bir değişkeni ne kadar hassas ölçerseniz ölçmeye karışan hata o kadar azalır. Hassasiyet/duyarlılık arttıkça hata azalır, hata azaldıkça güvenirlik artar. Normal koşullarda ölçülen özelliğin gerçek değerini bilemeyiz bu nedenle ölçmeye ne kadar hata karıştığını da belirlememiz zorlaşmaktadır.
gerçek durumunu ortaya çıkarmak için birbirleriyle tutarlı, ilişkili ve yeterli sayıda soru (madde) içermelidir. Güvenirlik (güvenilirlik); Bir ölçme aracında (testte veya ankette) bütün soruların birbirleriyle tutarlılığını, ele alınan oluşumu ölçmede türdeşliğini ortaya koyan bir kavramdır.
Bir ölçme aracında Güvenirlik Geçerliliği sınırlandırır. Bir şey Güvenirliği olumsuz etkiliyorsa, Geçerliliğide olumsuz etkiler. Fakat tersi doğru değildir. Geçerlik ≤ √Güvenirlik tir.
Güvenirlik ve Geçerliğin Çağdaş Tanımları
Güvenirlik, belirli bir evrene veya örnekleme uygulanan bir test ya da ölçme aracından elde edilen ölçümlerin tutarlılığı veya tekrarlanabilirliğidir (Bademci, 2007, 2011a, 2017a, 2019).
Ölçme araçlarının ne kadar güvenli olduğunu veya ne kadar güvenli olmadığını göstermek için kullanılan yöntemlere güvenilirlik analizi denir. Güvenilirlik için kullanılan en basit model; Ölçüm aracında yer alan sorular arasında ölçme hatası yoksa güvenilirlik katsayısı birdir.
Bir ölçeğin bir kez uygulanması durumunda iç tutarlılık güvenirliliği incelenir. Güvenirlik katsayısı sayısal olarak 0 ile 1 arasında değişmektedir.
Bir testin, belli özellik ya da özelliklerin geçerli bir ölçüsü olabilmesi için, onun, söz konusu özellik ya da özellikleri tutarlı biçimde ölçmesi gerekir. Bu nedenle güvenirlik, geçerliğin, önemli bir parçasıdır. Bir test, geçerli olmak için güvenilir olmak zorundadır.
Güvenilirlik bir ölçme aracının ayrı ayrı ölçümlerde kararlı ve benzer sonuçlar elde etme yeteneğidir. Eğer bir çalışmada belirli bir şehirde bir araştırma kadınların cinsel tacize uğrama oranlarını %1, bir diğer araştırma ise % 10 olarak gösteriyorsa iki araştırma arasında bir tutarsızlık söz konusudur.
Güvenirlik klasik test kuramının terimleri ile ifade edilir. X=T+E Buna göre güvenirlik gerçek puanlar varyansının, gözlenen puanlar varyansına oranıdır. Testi oluşturan i ve j maddeleri paralel ise güvenirlik her iki maddeye ilişkin korelasyona eşittir.
Puanlayıcı Güvenirliği Yapılan bir ölçme işleminde puanlamanın en az iki farklı kişi tarafından puanlanmasıdır.
Güvenirlik ölçek neticesinde elde edilen verilerin ne kadar dengeli ve istikrarlı olduğunu ifade eder. Elbette bu güvenirliğin sağlanması bir anket çalışmasında herkesin aynı soruya aynı cevabı vermesi gerektiği gibi bir anlama gelmemektedir. Burada istikrardan kasıt genel bir tutarlılığın varlığıdır.
Dikkatsiz puanlama yapılması. Hem geçerlik hem de güvenirlik düşer. Her ölçme işlemini aynı oranda etkileyen hatalara sabit hata denir. Örneğin; yanlış üretilen metrenin her uzunluk ölçtüğünde, 100 cm yerine 95 cm ölçmesi, ölçme işlemine 5 cm'lik sabit hata karışmasına neden olur.
Sorular çok zor ya da çok kolay olursa güvenirliği düşürür. Güvenilik en yüksek değerini madde güçlüğü 0.50(orta güçlük)'te alır. Bilen bilmeyen ayrımını yapabilme derecesidir. Ayrıcılık arttıkça, güvenirlik artar.
Bu kavramlara göre aşağıdaki güvenilirlik çeşitleri ile ölçebiliriz: paralel formlar, test/tekrar test (test/ retest), gözlemciler arası güvenilirlik, yarıya bölme (split half) ve Cronbach alfa.
- Güvenilirlik bir özelliğin bağımsız ölçümleri arasındaki kararlılıktır. - Güvenilirlik zamana göre değişmezlik ölçüsüdür. Güvenilirlik bir testin geçerliliğini etkiler. Geçerli bir test muhakkak güvenilir olmalıdır.
Güvenirlik, bir ölçme aracının ölçmek istediği özelliği hatasız bir biçimde ölçebilme derecesidir. Yani, ölçmek istediği özelliği ne derece hatasız ölçtüğü veya hatalardan arınık olma derecesidir.
İç güvenirlik: Başka araştırmacıların aynı veriyi kullanarak aynı sonuçlara ulaşıp ulaşamayacağına ilişkindir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri