Birçok değerli malzemenin bulunduğu bilgisayarlar, geri dönüşüm için belediyelerin elektronik atık toplama merkezlerine ya da atık kutularına götürülebilir.
Akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar, modemler, giyilebilir cihazlar, data kartları ve diğer her türlü elektrikli ve elektronik eşyalar geri dönüştürülebilir.
Elektronik Atık Geri Dönüştürülebilir Mi? Atık elektrikli ve elektronik eşyalar ön işlem tesislerinde elle veya kırıcı makineler ile kırılarak metal, plastik, cam vb. parçalar ayrıştırılır. Ayrıştırılan bu parçalar geri kazanım tesislerine gönderilerek her bir malzemenin geri kazanımı sağlanır.
Maddeler, işlemler esnasında temel özellikleri değişmezse, neredeyse sınırsız olarak geri dönüştürülebilir. Ancak ürün, daha düşük kaliteli bir ürüne indirgenir veya miktarı azalırsa, geçirebileceği geri dönüşüm ne yazık ki sınırsız olmamaktadır.
Dolayısı ile artık kullandığınız elektrikli ve elektronik eşyalar atık haline geldiğinde bunları belediyelerin atık getirme merkezlerine ve üreticiler ve lisanslı işleme tesisleri tarafından kurulan aktarma merkezlerine hiçbir ücret ödemeden teslim edebilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Bilgisayarın donma nedenleri
Bilgisayarın donmasının en yaygın nedeni yazılımla ilgilidir. Sistem ile uyumlu olmayan bir yazılım, döngüye giren bir uygulama, hatalı aygıt sürücüleri, bozuk dosyalar, korumalı sistem dosyaları üzerine yazmaya çalışan virüs veya kötü amaçlı yazılımlar cihazda donmaya neden olabilir.
Bunun yanı sıra pipetler, kâğıt bardaklar geri dönüştürülememektedir. Geri kazanımı mümkün olmayan cam ve mamulleri ise şöyle sıralanabilir: ampül ve floresan, pencere camları, cam yapı maddeleri, aynalar, optik camlar, ısıya dirençli camlar ve telli camlar.
Geri dönüşüm tesislerinde balmumu ve kâğıdı birbirinden ayırmak mümkün olmadığından geri dönüştürülemeyen maddeler arasındadır.
Plastikler iki temel mekanizma ile geri dönüştürülür. Bunlar mekanik ve kimyasal geri dönüşümdür. Mekanik Geri Dönüşüm Nasıl İşler? Mekanik geri dönüşüm yönteminde ilk olarak atık plastikler geri dönüşüm kutularından toplanarak geri dönüşüm tesislerine getirilir.
Televizyon; geri kazanılabilir kablo, cam, metal, lamba, plastik vb parçalar barındırmaktadır. Televizyon ekranlarının cam içeriğinde içerisindeki fosfor ve genel olarak içerdiği civa kurşun ve kalay gibi metallerin elde edilmesi için geri kazanımı yapılmaktadır.
Dönüşmek ya da dönüşmemek, bütün mesele bu! Cam, kâğıt, alüminyum, plastik ürünler, metaller, tekstil ve ahşap ürünleri, organik atıklar, piller ve elektronik atıklar, araç lastikleri ve kauçuk malzemeler, bitkisel yağlar ve motor yağları tekrar kullanılmak üzere geri dönüştürülebilir.
Günlük hayatta kullandığımız cep telefonu, usb kablo, radyo, bilgisayar, yazıcı, kulaklık, tablet gibi elektronik eşyalar, kullanım ömrü bittiğinde tekno atık sınıfına girmektedir. Tekno atıklar, elektronik atık (e-atık), atık elektrikli ve elektronik eşya (aeee) olarak da adlandırılabilir.
Aslında, bilgisayar parçaları en çok altını içerir. Bilgisayar kartlarından altın çıkarmak mümkündür; anakartlardan, entegre devrelerden, kontaklardan, pinlerden ve baskılı devre kartlarından altın çıkarmak da mümkündür.
Masaüstünüzde hiç simge görünmüyorsa masaüstüne sağ tıklayın (veya basılı tutun) ve Görünüm'ü seçin. Eğer Masaüstü simgelerini göster yanında onay işareti yoksa eklemek için simgeye tıklayın. Bu işe yaramazsa aşağıdakini deneyin: Önce Başlangıç > Ayarlar > Kişiselleştirme > Temalar > Masaüstü simgesi ayarlarını seçin.
Dünyada üretilen toplam petrolün sadece %4' ü plastik üretimi için kullanılmaktadır. Plastikler, çöpe atıldığı zaman çürümez, paslanmaz, çözünmez, biyolojik olarak bozulmaz ve doğada bozulmadan uzun yıllar kalır. Suyun ve toprağın kirlenmesine neden olur. Sulardaki canlılara zarar verir hatta ölümlerine neden olur.
Atıkları kutulara atarken içinin boş, temiz ve yağ ile kirlenmemiş olması geri dönüşüme katkı sağlayacaktır. Çikolata, cips gibi gıdalar çok sık tüketilmekte ve ufak ambalajları üzerinde geri dönüşüm işareti yer aldığı için geri dönüşüm kutularına atılmaktadır.
Gazete, dergi ve mecmualar, defterler, kitaplar, kataloglar, prospektüsler, kartonlar, formlar, bilgisayar kağıtları, sigara paketi kağıtları, plastik içermeyen bisküvi, sakız vb. kağıtları, not kağıtları, kağıt torbalar geri dönüşümü mümkün olan kağıtlardır.
Atık: Kullanılmış ve artık kullanılmak istenmeyen, yaşanılan ortamdan uzaklaştırılması gereken maddelere atık denir. Atıkların bir kısmı geri dönüştürülebilirken bir kısmı dönüştürülemez. Tekrar Kullanım: Atık maddeler arasında hiçbir işleme maruz kalmadan tekrar kullanılabilecek maddeler bulunabilir.
Camlar kalitesinden hiçbir şey kaybetmeden sonsuz kez geri dönüştürülebilmektedir. Ayrı toplanan camlar; renk ayrımı, temizleme, yıkama ve öğütme işlemlerinden geçtikten sonra yeniden üretime kazandırılır. Atık camlar işlenerek yeniden cam ürünler elde edilir.
Sigara izmariti tek kullanımlık plastik atıktır.
Her yıl trilyonlarca sigara izmariti gelişi güzel yere atıldığı gezegende en yaygın plastik kirliliğinden biri olduğuna inanılıyor.
Bilgisayar donması gerçeği
Bir bilgisayara ne kadar iyi bakım yapılırsa yapılsın tüm sistemler bir noktada donar. Dizüstü bilgisayarın donmasının birçok nedeni vardır: tespit edilemeyen kötü amaçlı yazılımlar, uyumlu olmayan veya yanlış yapılandırılmış donanım, yetersiz depolama ve aşırı ısınma vb.
Önce dizüstü bilgisayarınızı kapatın. Dizüstü bilgisayar logo ekranında donduysa bilgisayarı kapanmaya zorlamak için güç ışığı sönene dek 15 saniye boyunca güç tuşuna basılı tutun. Bilgisayar kapandıktan sonra birkaç saniye bekleyin. [F2] tuşuna basılı tutun ve ardından güç düğmesine tıklayın.
Başlat Menüsü / Aç – Kapa / Bilgisayarı kapat yolunu izlemek yani üç düğmeye tıklamak gerekiyor. Bunun yanında bu görevi kısa yol olarak tanımlayıp masaüstüne simge halinde ekleyebilirsiniz. Kısa yol olarak da yukarıda söz ettiğimiz gibi: Önce, ALT+F4 sonra da ALT+A tuşuna basınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri