Bilgisayar yazılımları genel olarak 2 ana gurupta incelenebilir. Sistem Yazılımları (System Software); bilgisayarın kendisinin işletilmesini sağlayan, işletim sistemi, derleyiciler (compilers) (Yazılım programında, yazılan programı makine diline çeviren program), çeşitli donatılar (facility) gibi yazılımlardır.
Yazılım (Software): Bilgisayarları çalıştırmak ve sonuçların elde edilmesi için fiziksel aygıtları yönlendirmek amacıyla yazılan programların tümüne genel olarak bilgisayar yazılımı denir.
Microsoft Windows, kullanıcıya grafik arabirimler ve görsel iletilerle yaklaşarak, yazılımları çalıştırmak, komut vermek gibi klavyeden yazma zorunluluğunu ortadan kaldıran, Microsoft şirketinin geliştirdiği dünyada en çok kullanılan bir işletim sistemi ailesidir.
İşletim sistemi, bilgisayarda çalışan tüm donanım birimlerini ve uygulama yazılımlarını yönetip kontrol ederek bilgisayarı daha kolay kullanmamızı sağlayan sistem yazılımları bütünüdür.
Sistem yazılımı diğer yazılımlara hizmet sağlamak üzere tasarlanmış bilgisayar yazılımı. Sistem yazılımlarına örnek olarak işletim sistemleri, oyun motorları, donanım sürücüleri gösterilebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Bütün sistem programları içinde en temel yazılım işletim sistemidir ki, bilgisayarın bütün donanım ve yazılım kaynaklarını kontrol ettiği gibi, kullanıcılara ait uygulama yazılımlarının da çalıştırılmalarını ve denetlenmelerini sağlar.
İşletim sistemleri, bilgisayarda yer alan donanım kaynaklarının yönetilmesinde etkin görev oynar. Bunun yanı sıra çeşitli uygulama yazılımlarının servislerini sağlayan yazılımlar da işletim sistemi sayesinde daha efektif bir şekilde kullanılabilir.
En yaygın kullanılan işletim sistemlerinin genel olarak Windows, macOS ve Linux olduğunu söyleyebiliriz. Bu sistemlerin her biri, kullanıcıların ihtiyaç ve tercihlerine göre belirli alanlarda avantajlar sunmaktadır.
Bunlar; Windows İşletim Sistemi, MacOS (Apple OS X) İşletim Sistemi, UNIX İşletim Sistemi, Linux İşletim Sistemi, Pardus İşletim Sistemi, Android İşletim Sistemi ve iOS İşletim Sistemi olarak sıralanabilmektedir.
Android, Google ve Open Handset Alliance tarafından, cep telefonları, tabletler ve televizyonlar için geliştirilmekte olan, Linux tabanlı, özgür ve ücretsiz bir işletim sistemidir. Sistem açık kaynak kodlu olsa da, kodlarının ufak ama çok önemli bir kısmı Google tarafından kapalı tutulmaktadır.
Windows, Microsoft tarafından PC'ler için geliştirilen bir işletim sistemi.
Windows 11'de işletim sistemi bilgilerini bulma
Cihazınızın hangi Windows sürümünü çalıştırdığını bulmak için Windows logo tuşu + R tuşlarına basın, Aç kutusuna winver yazın ve ardından Tamam'ı seçin. Daha fazla bilgi edinmek için: Başlangıç > Ayarlar > Sistem > Hakkında 'yı seçin.
Şu anda en sık kullanılan Windows işletim sistemi Windows 10'dur. Windows 11, popülerlik olarak hâlâ Windows 10'un önüne geçememiştir.
4.Performansı Etkileyen Bilgisayar Bileşenleri
Bilgisayar performansını etkileyen bilgisayar bileşenleri; anakart, bellek, işlemci, sabit disk ve ekran kartı olarak sayılabilir.
Dünyada en çok kullanılan işletim sistemi ise Android oldu. Android işletim sistemi dünya genelinde %40.24 kullanım oranıyla dikkat çekiyor. İkinci sırada ise Windows yer almakta. %36.58 kullanım oranıyla ikinci sırada yer alan Windows'un hemen arkasından ise %13.08 ile iOS geliyor.
Bilgisayar için birçok farklı işletim sisteminin mevcut olduğundan bahsetmiştik. İşletim sistemleri, bilgisayar donanımı ile kullanıcılar arasında iletişimi sağlamak amacı gütmektedir. Windows, MacOs veya Apple OSX, Linux, UNIX, Android, Pardus ve IOS bu işletim sistemlerinden bazılarıdır.
Bunlar; uygulama yazılımları, sistem yazılımları ve bilgisayar programlama araçları olarak sınıflandırılabilir. Uygulama yazılımları genellikle bilgisayarlarda kullanılan, bir görevi yapmak amacıyla yazılmış yazılımlardır.
Örneğin ofis uygulamalarıMicrosoft Office, Excel, Powerpoint ve Open Office; metin işleme uygulamaları Word ve Notepad;internet tarayıcı uygulamaları İnternet Explorer, Chrome, Firefox ve Safari; medya oynatma uygulamaları Windows Media Player, VLC Media Player, GOM Player, QuickTime Player, Real Player ve Winamp örnek ...
Bir diğer adı işletim sistemi olarak bilinen sistem yazılımı, akıllı telefon ya da bilgisayar açıldıktan itibaren kapanana kadar kullanılan, tüm donanım ve olan diğer yazılımların yönetiminde yarar sağlayan en önemli ve en temel yazılım olarak bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri