Hurma yüksek oranda şeker içermesine rağmen aynı zamanda liften zengin bir meyvedir. Hurma yendiğinde insülin salınması daha yavaş olur. O nedenle hurma orta-düşük glisemik indeks kategorisindedir. Hurmanın glisemik indeksi cinsine göre 35.5 ile 49.7 arasındadır.
Diyabeti olanlar maksimum 15 gram karbonhidrat içeren meyve porsiyonlarını güvenle tüketebilirler. Buna göre diyabetik bir kişi günde 3 adet hurma yiyebilir.
Sütlü tatlı, reçel, kek, kurabiye, ve ya şerbetli tatlıların yapımında; 1 su bardağı rafine şeker yerine 4/3 bardak hurma suyu tatlandırıcısı kullanmak yeterlidir.
Şeftali glisemik indeksi ve yükü düşük olan bir meyvedir. Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
Hurma, doğru şekilde tüketildiğinde zayıflamaya destek olduğu için diyet yaparken yenebilir. Şeker oranı yüksek bir besin olduğu için abartılmadan günde 1-2 adet tüketilebilir. Gün içinde ara öğünlerde küçük bir atıştırmalık olarak bir tane yenilmesi diyetin verdiği halsizliği azaltır ve enerji seviyesini yükseltir.
İlgili 34 soru bulundu
Hurma kana yavaş karışan doğal şeker içeriğiyle enerji depolarını doldurmada ve kan şekerini dengelemede yardımcı olabilir. Hurmada yağ ve kolesterol bulunmaz. İçerdiği çinko, potasyum, kalsiyun, fosfor ve magnezyum gibi mineraller insülin üretimi ve kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.
Son zamanların en popüler diyetlerinden biri olan hurma diyeti kısa sürede yağ yakıyor, metabolizmayı hızlandırıyor.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
Diyetisyen Zeynep Çapay yazdı. pancar şekeri, akçaağaç şurubu, agave şurubu, pekmez, bal, hurma şekeri, mısır şurubu ve esmer şeker kıyaslanmış, hangisi daha faydalı diye araştırılmış. Bu kıyaslanan doğal şeker gruplarında en faydalı ve en yüksek antioksidana sahip şeker türünün hurma şekeri olduğu anlaşılmış.
Az şekerli hurmayı tercih edenler içinse Safari hurması idealdir. Bu hurma türü orta büyüklüktedir ve siyah renklidir. Umre ve Hac ziyaretlerinde yoğun olarak ikram edilir. İnce kabuklu bir yapısı vardır.
Hurma şekeri, akide şekeri çeşitleri gibi küçük değildir. Hurmalı şeker akide şekerine göre daha uzun ve dikdörtgen bir yapıya sahiptir. Konya ili ile özdeştiği için “hurmalı mevlana şekeri” olarak da bilinir.
Şeker hastaları için özel olarak yetiştirilen ve içerisinde çok daha az miktarda şeker bulunuyor olması ile rahatlıkla tüketilebilen Medine hurması için sitemizden online olarak sipariş verebilirsiniz. Hurma lezzetinden asla ödün vermeyecek şekilde yetiştirilen Medine hurması 7'den 70'e herkesin favorisi oluyor.
Hurma için glikozun iki uygulama şekli mevcuttur. Bunları; yıkama ve püskürtme olarak tanımlayabiliriz. Özellikle ucuz fiyatlı ve tatlılık değeri düşük olan hurma çeşitlerinde glikoz yoğun olarak kullanılmaktadır.
Şeker hastaları kendilerine tatlı yaparken özellikle şeker oranı yüksek meyveleri sütle kombinleyebilirler. Bu şekilde yapılan tarifler şeker ilaveli veya tatlandırıcı ilaveli tatlıya göre daha sağlıklıdır. Kuru kayısı, kuru incir, kuru hurma ve muz, sütlü tatlılarda şeker ve tatlandırıcı yerine kullanabilir.
Örneği şeker oranı en yüksek meyve üzüm olarak bilinir. Bunun yanında en şekerli meyve hangisidir sorusunun cevabı üzümle birlikte karpuz da olabilmektedir.
Meyveler, fruktoz yani meyve şekerinden zengin besinlerdir. Meyvelerin içeriğinin basit şeker olduğunu unutmamak gerekir ve aşırı tüketiminden kaçınmak şarttır.
KAN ŞEKERİNİ DENGELİYOR
Turşu yüksek miktarda lif içerdiğinden özellikle yemekle beraber yenildiğinde öğünün mideyi terk etme süresi yavaşlıyor, insülin salınımı dengeleniyor ve daha kontrollü bir kan şekeri elde ediliyor.
"Her ne kadar dişlerimiz için sağlıklı bir besin olsa da, üst üste tüketilip dişler fırçalanmadığında hurma da diğer yiyecekler gibi çürüklere sebep olabilir. Hurma yedikten sonra ağız su ile çalkalanmalı, dişler 30 dakika sonra fırçalanmalıdır."
Doğal şeker kaynağı hurma, günlük dozajını iyi ayarladığınız takdirde kilo aldırmaz. Hurmanın içeriğinde diyet lifi içeriği bulunmaktadır. Yani sindirim sürecini geciktirdiği için uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Günde sadece birkaç tane hurma yemek kilo alımı problemlerinin önüne geçer.
Hurma günlük tüketilmesi gerekenden fazla bir şekilde tüketildiği zaman insan vücuduna yağ olarak depolanabilmektedir. Yani fazla olarak hurma tüketimi kilo aldırabilmektedir. Fakat hurma tüketimi dengeli ve düzenli olarak yapılır ise kilo aldırmaz ve insan vücudu için oldukça yarar sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri